Nefroptoza (prolaps bubrega). Uzroci, simptomi, znakovi, dijagnoza i liječenje patologije

Web-lokacija pruža pozadinske informacije. Odgovarajuća dijagnoza i liječenje bolesti mogući su pod nadzorom savjesnog liječnika. Bilo koji lijekovi imaju kontraindikacije. Potrebna je konzultacija

Nefroptoza je abnormalna pokretljivost bubrega kada izlazi iz kreveta i spušta se u trbušnu šupljinu. Ova bolest je popraćena bolom u donjem dijelu leđa ili hipohondru, obično na desnoj strani. Nefroptoza je opasna jer bubreg može savijati oko svoje osi. U isto vrijeme, krvne žile koje hvataju organ su stegnute i rastegnute. To dovodi do upale i stvaranja bubrežnih kamenaca.

Normalno, bubrezi su nepokretni. Mogu se pomicati za 1-1,5 cm s disanjem i tijekom kretanja. Ako se bubreg pomakne za više od 5 cm, tada se već smatra patologijom.

Prolaps bubrega različitog stupnja je vrlo čest. Nefroptoza se javlja kod 1,5% žena i 0,1% muškaraca. Najčešće se slučajno dijagnosticira tijekom ultrazvučnog pregleda. Samo u 15% ljudi nefroptoza uzrokuje bol.

Prosječna dob bolesnika je 30-50 godina, ali se bolest javlja u djetinjstvu. Žene imaju 5-10 puta veću vjerojatnost da pate od nefroptoze. Taj je omjer povezan s osobinama ženskog tijela, ponavljajućim trudnoćama i ovisnošću o dijetama.

Anatomija bubrega i bubrežnih ligamenata

Bubrezi su najvažniji upareni organi mokraćnog sustava koji osiguravaju čišćenje krvi i održavanje kemijske ravnoteže u tijelu.

Pupoljci su u obliku graha. Prosječna duljina tijela je 12 cm, širina 5-6 cm, debljina 3,5 cm, masa tijela 130-200 g. Osim toga, lijevi bubreg je obično nešto veći od desnog.

Bubrezi se nalaze u trbušnoj šupljini i spajaju se s njegovim stražnjim zidom na razini 11-12 prsnog i 1–2 lumbalnog kralješka. Bubrezi su gotovo potpuno pokriveni donjim rebrima. Normalno, desni bubreg se nalazi malo ispod lijeve, a gornji rub je u blizini jetre. S tim u vezi, desni bubreg je raseljen u 80% slučajeva.

Struktura bubrega. Svaki bubreg se sastoji od obrazovnog sustava akumulacije i izlučivanja urina. Vani je bubreg prekriven gustom kapsulom masnog i vezivnog tkiva. Uz njihovu pomoć, bubreg je osiguran unutar trbušne šupljine.

Za fiksaciju bubrega odgovorni su:

 • Vaskularna pedica sastoji se od renalne arterije i renalne vene. Međutim, posude se mogu rastezati, stoga ne pružaju pouzdanu fiksaciju.
 • Masna kapsula, koja se sastoji od masnog tkiva, štiti tijelo od hipotermije i ozljeda. Kod žena je šira i kraća, stoga slabije fiksira bubreg.
 • Fascia bubreg. 2 lista fascije trajnog vezivnog tkiva smještenog na prednjoj i stražnjoj površini bubrega. Oni rastu zajedno na gornjem polu bubrega i prolaze u fasciju dijafragme. Dakle, bubreg je u limbu. Na fasciji je glavni teret fiksiranja tijela.
 • Abdominalni ligamenti. Unutra, trbušna šupljina obložena je tankom membranom vezivnog tkiva - peritoneum. Njegovi nabori tvore vrpce - ligamente, fiksirajuće organe u trbušnoj šupljini. Desni bubreg se zadržava putem bubrežnih i duodenalno-bubrežnih ligamenata. Lijevi bubreg je fiksiran gušterače-bubrežni i slezinski-bubrežni ligamenti.
 • Ledeni krevet oblikovan dijafragmom, mišićima trbušnog zida, mezenterija crijeva i fascije.
Ako jedna od komponenti ovog uređaja za fiksaciju oslabi, onda bubreg pomiče dolje pod vlastitom težinom.

Uzroci prolapsa bubrega

 • Posljedice trudnoće i poroda. Nakon porođaja, pritisak u trbušnoj šupljini se smanjuje zbog slabljenja trbušnih mišića, a bubreg gubi potporu. Što žena više ima želudac tijekom trudnoće, to je veći rizik od pada bubrega nakon poroda. Tijekom ponovljenih trudnoća, vjerojatnost razvoja bolesti dramatično se povećava.
 • Dizanje utega i pretjerano vježbanje uzrokuju snažan porast tlaka u trbušnoj šupljini, što rezultira istezanjem aparata za fiksaciju bubrega (ligamenata i fascije).
 • Snažni ponovljeni kašlja napadi sa hripavca, tuberkuloza, kronični bronhitis. Kašalj je popraćen napetošću u mišićima dijafragme, spušta se, prebacuje trbušne organe prema dolje, uključujući bubrege.
 • Ozljede, pada s visine. Šokovi i padovi mogu uzrokovati oštećenje integriteta ligamenata - na njima se stvaraju suze i produljuju ligamenti. U tom slučaju fiksacija bubrega više nije pouzdana.
 • Modrice i hematomi istiskuju bubreg. Kada se u lumbalnoj modrici u pararenalnom tkivu formiraju hematomi, koji istiskuju organ i istiskuju ga.
 • Oštar gubitak težine uzrokuje stanjivanje masne kapsule koja podržava bubreg.
 • Nasljedna predispozicija za bolesti povezane sa slabošću vezivnog tkiva (Ehlers-Danlosov sindrom, displazija vezivnog tkiva). S tim patologijama, ligamenti su tanki i lako se istežu, što dovodi do izostavljanja unutarnjih organa.
 • Smanjenje tonusa mišića trbušnog zida sa sjedećim načinom života, hipodinamija. Slabljenje mišića dovodi do činjenice da intra-abdominalni pritisak pada, bubreg napušta bubrežni sloj i proteže se na fasciju.
 • Dugotrajno zadržavanje u zoni vibracija. Vibracija uzrokuje uganuće i fascije.
 • Dugotrajne zarazne bolesti koje dovode do iscrpljenosti su maligni tumori, tuberkuloza, ciroza jetre. Smanjenje potkožnog masnog tkiva dovodi do dramatičnog gubitka težine i smanjenja intraabdominalnog tlaka.

Stupanj prolapsa bubrega

Ovisno o tijeku bolesti, postoje tri faze nefroptoze.

  Prva faza. Prilikom udisanja organ se pomakne za 5-9 cm, a ispod rebara se osjeti donja 1/3 bubrega. Na uzdahu se vraća na mjesto.

Simptomi bolesti, u pravilu, ne događaju se. Ali ako se bubreg spusti više od 7 cm, tada se rasteže fascijalna kapsula i javlja se tupa bol, koja zrači u donji dio leđa. Obično se pojavljuju kada pacijent sjedne s ležećeg položaja.

Nema promjena u mokraći.
Druga faza. U uspravnom položaju bubreg pada ispod rebraste linije za 2/3, ali kada pacijent legne, vraća se na mjesto.

Simptomi postaju izraženiji. Tijekom fizičkog napora i promjene položaja tijela javljaju se intenzivni bolovi nalik bubrežnim kolikama. Reljef dolazi kada osoba leži na leđima.

U mokraći se pojavljuju proteini i crvene krvne stanice. Promjene povezane s oslabljenim odljevom venske krvi iz bubrega.
Treća faza. Bubreg se proteže ispod linije rebra i može potonuti u malu zdjelicu.

Bolovi su konstantni, šire se u donji dio trbuha i zrače u područje prepona. Osjećaji ne ovise o položaju tijela pacijenta, već su povezani s upalom bubrega (pielonefritis, hidronefroza).

Krv i sluz prisutni su u mokraći, što je povezano s povećanjem bubrežnog tlaka i kongestije urina u bubrežnoj zdjelici.

Simptomi prolapsa bubrega

Simptomi nefroptoze postupno rastu. U prvoj fazi pojavljuje se nelagodnost ili bolna bol nakon vježbanja. Tijekom vremena, bubreg pada ispod, bolest napreduje, pojavljuju se novi simptomi.

 • Bol u donjem dijelu leđa. Lumen bubrežnih krvnih žila sužava se, a poremećen je odljev krvi i urina iz bubrega. Razvija se edem. Povećani bubreg rasteže osjetljivu fibroznu kapsulu, koja ima receptore za bol.
  Olakšanje nastaje ako se protok krvi poboljša. To se događa kada osoba leži na leđima ili na "zdravoj" strani.
  U prvoj fazi pojavljuje se nelagodnost ili bol u promjeni poza iu uspravnom položaju.
  U drugom stupnju, nakon napora, javlja se teška paroksizmalna bol, koja traje od nekoliko minuta do nekoliko sati.
  U trećoj fazi, edem se ne smanjuje, tako da je bol trajna.
 • Bolovi u trbuhu, preponama, genitalijama, bedrima. Kada se izostavi bubreg, nervni pleksusi koji su u blizini su nadraženi. Bolovi su oštri, rezni, mogu se zamijeniti za napad upala slijepog crijeva. Tako su jake da osoba gubi sposobnost hodanja i razgovora.
 • Krvarenje tijekom mokrenja. Kada se vaskularni snop izvrne, izlazi iz bubrežnih vena smještenih u malim čašama. Stijenka žile je stanjivanje, pucanje, a krv se miješa s urinom. Mokraća postaje tamnocrvena.
 • Poremećaji probavnog sustava: konstipacija i proljev, mučnina, povraćanje, gubitak apetita. Poremećaj organa gastrointestinalnog trakta zbog refleksne iritacije njihovih živčanih završetaka, smještenih uz zahvaćeni bubreg.
 • Opća intoksikacija: slabost, umor, razdražljivost, moguća vrućica tijekom napada jakog bola. To su znakovi intoksikacije, koja se razvija zbog poremećaja bubrega i povećanja razine toksina u krvi.

Dijagnoza nefroptoze

Na prijemu kod nefrologa, pacijent

 • Prikupiti i analizirati pritužbe. Za ispravnu dijagnozu važno je jasno opisati senzacije: koliko dugo se pojavljuju problemi, priroda boli, kada i nakon čega se pojavljuju.
 • Palpacija. Bubreg je opipljiv kroz prednji trbušni zid ispod rebraste linije, kao gusta, okrugla i bolna formacija.
 • Bubrežna urografija - rendgenski pregled pomoću kontrastnog sredstva za određivanje stadija bolesti. Održava se u okomitom i vodoravnom položaju. Studija otkriva točnu lokaciju bubrega i stanje njegovih krvnih žila.
 • Ultrazvučni bubreg. Ultrazvučni pregled nije dovoljno informativan. Često se provodi samo u ležećem položaju, kada se bubreg vraća na mjesto, tako da ne može otkriti nefroptozu I i II stupnja.
 • Analiza urina
  • Proteinurija - pojava proteina u urinu, više od 0,4 g / l.
  • Hematurija - krv u urinu, više od 10 crvenih krvnih zrnaca u vidnom polju.
  • Leukociti u mokraći (više od 5 na vidiku) mogu ukazivati ​​na upalu ako se nefroptoza zakomplicira zbog pijelonefritisa.

Učinci prolapsa bubrega

 • Venska hipertenzija bubrega. Uvijanje i produljenje vaskularne stijenke bubrega dovodi do poremećaja izliva krvi. Vene bubrega su preplavljene, u njima se povećava pritisak. Vaskularne stijenke postaju tanje i prsnuće.
 • Pijelonefritis - upala bubrega. Zbog stiskanja krvnih žila, nedovoljno kisika i hranjivih tvari ulazi u bubreg - razvija se ishemija bubrega. Poremećena cirkulacija krvi dovodi do smanjenja zaštitnih funkcija tijela, što pridonosi razmnožavanju mikroorganizama i razvoju upale. Bakterije mogu ući u bubreg krvlju iz bilo kojeg dijela tijela tijekom bronhitisa, sinusitisa i faringitisa. U nekim slučajevima bakterije u ureteru se dižu iz mjehura.
 • Hidronefroza - kada je ureter uvrnut, povlačenje urina iz bubrega je poremećeno. U mokraćem tkivu urin stagnira, što dovodi do istezanja bubrežne zdjelice i šalica. Nakon toga, parenhim organa atrofira i prestaje obavljati svoje funkcije.
 • Urolitijaze. Kršenje odljeva mokraće dovodi do taloženja soli u kanalima bubrega. Vremenom se na tom mjestu formiraju kamenje različitih veličina, što može uzrokovati jake bolove.

Liječenje prolapsa bubrega

Gimnastika i vježbe za jačanje trbušnih mišića i donjeg dijela leđa

Fizikalna terapija za nefroptozu usmjerena je na jačanje trbušnih mišića i donjeg dijela leđa, kao i na normalizaciju intraabdominalnog tlaka.

Skup vježbi za liječenje nefroptoze

Gimnastika provodi ležeći na ravnoj površini. Početna pozicija - leži na leđima. Vježbe se izvode sporo 5-10 puta.

 • Dijafragmatsko disanje. Kada udišete, napuhajte trbuh što je više moguće - podignite trbušni zid. Na uzdisati, povući u želudac.
 • Naizmjenično podignite ravne noge dok udišete i spuštate kako izdišete.
 • Naizmjenično povucite savijene noge u trbuh dok udišete i ispravite dok izdišete. Ispod donjeg dijela leđa možete staviti mali valjak frotirnog ručnika kako biste održali fiziološku zakrivljenost kralježnice.
 • Vježba "Bicikl" izvodi se 1-2 minute.
 • „škare”. Podignite ispravljene noge pod kutom od 45 stupnjeva i izvedite 1-2 minute.
 • „Mačka”. Stani na sve četiri, savij leđa i podigni bradu. Ostanite u tom položaju 1-2 sekunde. Savijte stražnji dio luk, bradu pritisnu na prsa.
 • Savijte koljena, stopala se oslanjaju na površinu. Miješajte lopticu koljenima i ostanite u tom položaju 6-10 sekundi.
 • Kompletna gimnastika s dijafragmskim disanjem.

Neki sportovi su kontraindicirani u nefroptozi. Jogging, hodanje, dizanje utega su nepoželjni - dizanje utega, skakanje, konjički sport.

Nositi posebne steznike za nefroptozu

Zavoj s nefroptozom povećava intraabdominalni pritisak, ograničava pokretljivost trbušnih organa i ispravlja položaj bubrega. Mora se nositi cijeli dan, uzletjeti samo u vrijeme teretane i prije odlaska u krevet.

Korzet se nosi 3-12 mjeseci, tijekom tog vremena ligamenti su ojačani i tijelo je sigurno fiksirano. Međutim, tijekom tog razdoblja potrebno je istodobno trenirati trbušne mišiće pomoću gimnastike, inače će oslabiti tijekom razdoblja neaktivnosti ispod zavoja, a učinak liječenja neće biti postignut.

Svrha nošenja zavoja u slučaju nefroptoze je jačanje potpornog bubrežnog aparata (ligamenti, fascija, masna kapsula), kako bi se spriječilo uvijanje krvnih žila koje hrane organ.

Kako nositi zavoj? Zavoj se nosi ujutro, leži u krevetu. Da bi bubrezi postali na mjestu, potrebno je duboko udahnuti, a zatim podići zdjelicu i pričvrstiti zavoj.

Kako bi se izbjeglo zbrinjavanje i osigurala apsorpcija znoja, preporuča se nositi steznik preko donjeg rublja.

Kako odabrati zavoj? Univerzalni medicinski steznici prodaju se u ljekarnama. U većini slučajeva linija ima 4 veličine. Odaberite zavoj na bazi struka. Zahvaljujući sustavu spojnih elemenata i čičak trake, steznik je čvrsto pričvršćen na sliku.

Vrste zavoja

 • Univerzalni bubrežni zavoji. Nemojte dopustiti da bubreg potone u trbušnu šupljinu, fiksirajući svoj položaj. Oni su učinkoviti u fazi 1-2 prolapsa bubrega. Takvi zavoji su kontraindicirani u slučaju jakog bola i razvoja upale bubrega, jer mogu narušiti opskrbu krvlju.
 • Topli zavoji preporučuju se za upalne bolesti. Napravljene su od vune, dobro zadržavaju toplinu i aktiviraju osjetljive kožne receptore. To pridonosi širenju krvnih žila, poboljšava cirkulaciju krvi i brz oporavak.
 • Prez i postnatalni zavoji preporučuju se od 22. tjedna trudnoće. Njihova funkcija je potpora abdomenu i sprječavanje istezanja trbušnih mišića i smanjenje intraabdominalnog tlaka.
 • Nakon operacije bubrega potrebni su postoperativni zavoji za fiksiranje organa i smanjenje opterećenja zahvaćenog područja. U većini slučajeva one se izrađuju pojedinačno.
Korzeti su ispod odjeće nevidljivi i ne ometaju kretanje. Vrlo su učinkoviti u početnim fazama nefroptoze, ali se moraju kombinirati s terapeutskom gimnastikom.

Operacija pada bubrega

Kirurgija za liječenje nefroptoze provodi se u rijetkim slučajevima u 1-5% bolesnika. Postoje stroge indikacije za kirurško liječenje prolapsa bubrega.

Indikacije za operaciju nefroptoze

 • jaka bol, invalidnost;
 • komplikacije (pielonefritis, hidronefroza) koje se ne mogu liječiti;
 • krvarenje iz renalnih vena;
 • bubrežnih kamenaca.

Kontraindikacije za operaciju

 • starost pacijenta;
 • zajednička splanchnoptosis - izostavljanje svih organa trbušne šupljine;
 • teške bolesti koje povećavaju rizik od operacije.

Način rada

Sve metode operacije za nefroptozu mogu se podijeliti u 4 skupine:

 1. U vlaknastoj kapsuli bubrega šav se izrađuje s kergutom i pomoću njega se bubreg fiksira na XII rebro i na lumbalne mišiće.
 2. Fiksiranje vlaknaste kapsule na rebro bez njenog ispiranja, pomoću flastera vezivnog tkiva kapsule ili peritoneuma. Time se izbjegava stvaranje ožiljaka na bubrezima.
 3. Fiksiranje organa pomoću preklopa pararenalnog masnog tkiva, kao i sintetičkih materijala: najlona, ​​najlona, ​​teflona. Oni tvore neku vrstu viseće mreže u kojoj se nalazi bubreg.
 4. Učvršćivanje bubrega na rebra mišićnim zaliscima.
  Posljednja skupina operacija je najučinkovitija i koristi se češće od drugih. Hirurg napravi rez u trbušnom zidu duljine do 10 cm, koji osigurava bubreg uz pomoć dijela femoralnog mišića koji je prethodno uzet od istog pacijenta.

Nakon operacije, pacijent u trajanju od 2 tjedna mora se pridržavati strogog mirovanja. Da bi se poboljšala cirkulacija krvi, podnožje postelje je podignuto za 25-30 cm.

Nedavno je laparoskopska operacija postala vrlo česta pojava. Kroz rupe od 1-1,5 cm, tanke se cijevi umeću u trbušnu šupljinu s kirurškim instrumentom pričvršćenim za kraj. Uz njihovu pomoć zatomio je vlaknastu kapsulu bubrega. Tijekom zahvata nema potrebe za otvaranjem trbušne šupljine, tako da se period rehabilitacije smanjuje na 5-7 dana, a broj komplikacija se naglo smanjuje.

Prevencija nefroptoze

Što učiniti?

 • U nedostatku komplikacija bubrega, nema potrebe da se držite dijete. Hrana mora biti raznolika i potpuna kako bi se održao imunitet.
 • Tijekom trudnoće nosite zavoj za potporu.
 • Učiniti gimnastiku kako bi ojačali trbušne mišiće.
 • Nekoliko puta dnevno preporuča se leći nekoliko minuta kako bi se poboljšala cirkulacija krvi i odljev urina.
 • Održavajte optimalnu težinu.
 • Ojačati imunitet uz pomoć dobre prehrane i uzimanja vitamina.

Što izbjegavati?

 • Posao povezan s dugim boravkom u uspravnom položaju.
 • Dugotrajno zadržavanje u zoni vibracija.
 • Dizanje utega
 • Ozljede u lumbalnoj regiji.
 • Hipotermija donjeg dijela tijela i nogu.
 • Radikalna dijeta i drastičan gubitak težine.

Osobe s prvim stadijem nefroptoze moraju posjetiti nefrologa najmanje jednom godišnje, podvrgnuti se ultrazvučnom pregledu bubrega i napraviti test urina. To će pomoći pravodobnom ispravljanju liječenja i spriječiti daljnji razvoj bolesti.

Prolaps bubrega

Prolaps bubrega, ili nefroptoza - patološko je stanje koje se javlja u prisutnosti abnormalne pokretljivosti ovog organa. U isto vrijeme, bubreg se pomiče prema dolje s svog uobičajenog mjesta i proteže se izvan granica prirodnog sloja. Žene su mnogo osjetljivije na ovu patologiju od muškaraca. Osim toga, spuštanje desnog bubrega je češće nego pomicanje lijevog.

Bubrezi se ne smiju pomicati za više od 5 cm, čak i pri disanju i vježbanju. Često se kod ultrazvučnog pregleda abdominalnih organa slučajno otkrivaju abnormalne abnormalnosti (na primjer, prilikom pregleda jetre i žučnog mjehura). Osoba nije svjesna bolesti, jer izaziva bol u samo 10% slučajeva.

Činjenica: Bolest je češća kod žena u dobi od 30-55 godina, kao i kod male djece. Razvija se s naglim padom tjelesne težine i niskim postotkom masnog tkiva.

Kirurško liječenje indicirano je u sljedećim slučajevima:

 • Invaliditet zbog boli.
 • Značajna pokretljivost bubrega.
 • Hidronefrotska transformacija.
 • Nedostatak rezultata u liječenju pijelonefritisa.
 • Hipertenzija.
 • Venska hipertenzija i krvarenje u bubrezima.

Ne preporučuje se operacija za pogoršanje kroničnih bolesti, trudnoća, nepodnošenje terapijskih lijekova i anestezija.

Kod otkrivanja patologije strogo je zabranjeno:

 • Uključite se u teretanu.
 • Koristite više od jednog grama proteina na 1 kg tjelesne težine.
 • Prisustvujte sparingu o kontaktnim borilačkim vještinama.
 • Jedite kiselu, začinjenu, dimljenu, prženu hranu.

Što je uzrok prolapsa bubrega?

Nefroptoza je posljedica slabljenja potpornog aparata bubrega.

To se može dogoditi kada:

 • gubitak elastičnosti trbušnog zida zbog ponovljenih trudnoća;
 • brz i značajan gubitak težine;
 • konstantan napor povezan s podizanjem i nošenjem utega;
 • kronični jaki kašalj;
 • ozljede s oštećenjem bubrežnih ligamenata.
 • genetska predispozicija.
 • dugo zadržavanje u zoni visokih vibracija.
 • nedostatak pravodobnog liječenja infekcija.
 • teške ozljede (udarci u područje bubrega ili pad s leđa s velike visine).
 • niskim tlakom unutar abdomena zbog nedostatka vježbanja.

Koji su simptomi prolapsa bubrega?

Najčešća manifestacija nefroptoze je bol u hipohondriju ili u ilijačnom području. Intenzitet boli ovisi o stupnju prolapsa bubrega.

 • Jaka bol u leđima zbog nakupljanja urina i krvi u bubregu. Bol je izraženiji kada stojite. Ležeći u potpunosti prolaze.
 • Krv prilikom mokrenja javlja se zbog uništavanja krvnih žila, jer postoji jaka uvijanje.
 • Bolovi u donjem dijelu trbuha, bedara ili zdjeličnih organa uzrokovani su pritiskom na živčane završetke zbog pomaka i povećanja veličine bubrega.
 • Značajan poremećaj gastrointestinalnog trakta uzrokovan je pojačanom stimulacijom živčanih završetaka smještenih u blizini raseljenog bubrega.
 • Gripa i slabost uzrokovane su povećanjem volumena otrovnih tvari u krvi zbog činjenice da bubreg postupno gubi svoju glavnu funkciju.
 • Daljnjim razvojem bolesti bol postaje konstantna u uspravnom položaju tijela, ali slabi kada leži na leđima.
 • Naglašeni stupanj prolapsa bubrega karakterizira stalna jaka bol, koja ponekad podsjeća na bubrežnu koliku. Osim toga, mogu se pojaviti ponavljajuća mučnina i povraćanje, kao i komplikacije kao što su pijelonefritis, hipertenzija, neurološka bol, davanje stražnjici ili nozi itd.

Kako se dijagnosticira prolaps bubrega?

Koriste se 4 dijagnostičke metode:

 • Analiza mokraće.
 • Ultrazvučni pregled.
 • Urography.
 • Palpacija.

Glavna metoda za otkrivanje nefroptoze, koja se koristi u multidisciplinarnoj klinici CELT-a, je ultrazvučni pregled. Može se koristiti za određivanje prisutnosti bolesti, stadija prolapsa bubrega, kao i za procjenu oštećenja njegove funkcije. Dodatne informacije za razjasniti dijagnozu i pruža X-ray pregled bubrega pomoću kontrastnog sredstva - izlučni urography.

Učinci prolapsa bubrega

Ako se liječenje ne započne na vrijeme, mogu se pojaviti sljedeće bolesti:

 • Hidronefroza - potpuna atrofija parenhima bubrega.
 • Venska hipertenzija - uništavanje krvnih žila u bubrezima.
 • Pijelonefritis - ishemija bubrega zbog nedostatka kisika, krvi, vitamina i minerala. To izaziva razvoj infekcije i rast patogenih bakterija.
 • Urolitijaza - formiranje kamenja zbog taloženja soli, izazivajući akutnu bol.

Što je prolaps bubrega: uzroci, simptomi i metode liječenja nefroptoze

Bubrezi su pokretni organ, mogu se pomaknuti za 1-2 cm.

Prolaps bubrega je urološka patologija u kojoj se organ abnormalno pomiče u odnosu na uobičajeni položaj.

Nefroptoza - tzv. Bolest.

Zašto bubrezi padaju?

Obično se ova patologija javlja u žena, kao iu adolescenata od 8 do 15 godina. Muškarci manje pate od nefroptoze. Činjenica je da bubrezi drže na mjestu trbušne mišiće, a oni su razvijeniji u muškaraca.

Desna strana nefroptoze se češće dijagnosticira, jer je desni bubreg fiziološki niži. Može se kretati jako snažno do zdjelične regije.

Poseban dizajn za učvršćivanje bubrega sastoji se od:

 • krevet koji tvore mišići trbuha i donjeg dijela leđa i dijafragma s fascijom;
 • ljuske, okružene masnim tkivom (ili kapsulom). Obavlja zaštitnu funkciju;
 • trbušni ligamenti;
 • fascijalni aparat. On igra važnu ulogu u popravljanju bubrega;
 • bubrežne žile ili "noge". Mogu se protezati.

I vanjski i unutarnji čimbenici mogu izazvati prolaps bubrega:

 • brzog gubitka težine pacijenta. Kao rezultat, kapsula bubrega je smanjena;
 • gubitak težine u kratkom vremenu, na primjer, kao rezultat stroge prehrane. U isto vrijeme, masna kapsula oko bubrega postaje tanja, što dovodi do nefroptoze;
 • razne vrste ozljeda - naglo povećanje težine (kod sportaša) ili pad s visine. U tom slučaju, uređaj za pričvršćivanje može se protezati do kritičnog stanja pa čak i pucati;
 • sport, zajedno s ozljedama i oštrim zakretanjem tijela (često u adolescenciji). Na primjer, nogomet, atletika. Kada se to dogodi, "skokovi" intraabdominalnog tlaka i ligamenata se protežu;
 • profesionalne značajke. Osoba bira specijalnost povezanu s vibracijama tijekom dana (vozači) ili dugo stoji na nogama (strojari);
 • distrofija vezivnog aparata uzrokovanog "lošom" genetikom.

Žene češće pate zbog:

 • trbušne mišiće slabije od muških;
 • kraća masna kapsula;
 • uređaj za učvršćivanje ima jako rastezljivo vezivno tkivo;
 • rizik od proliferacije bubrega povećava se s brojem poroda. Nakon njih se istežu abdominalni mišići, što dovodi do smanjenja abdominalnog tlaka, a time i do slabljenja aparata za fiksiranje.

Nefroptoza kod trudnica ili žena koje rađaju može biti popraćena depresijom, gubitkom apetita ili lošom probavom.

Vrste nefroptoze

Sve ovisi o padu bubrega. Postoje: desno obostrana nefroptoza (najčešća), lijevo-dvostrana i dvostrana (rijetko se javlja).

 • prvi (početak bolesti) se dijagnosticira pomicanjem bubrega dolje za više od jedne i pol lumbalnog kralješka;
 • 2 stupnja. Bubreg u donjem dijelu se nalazi ispod dva lumbalna kralješka;
 • na 3. stupnju anomalnog pomaka uočava se ispod 3. kralješka.

Svaki stupanj bolesti ima svoje kliničke manifestacije.

simptomi

Početak nefroptoze je neznatno simptomatičan. Bubreg je gotovo potpuno skriven hipohondrom i slabo palpiran.

Pacijenti se obično žale na prigovarajuću bol u lumbalnoj regiji, desno ili lijevo, ovisno o tome koji se bubrezi promijenili. Ovi osjećaji počinju nakon velikog fizičkog napora ili kašljanja.

Bol se smanjuje ili nestaje kada osoba leži na leđima. Analiza urina ne otkriva patologiju. U 2. stadiju bolesti bubreg se premješta ispod razine hipohondrija i gotovo potpuno se osjeća prstima (ali samo u uspravnom položaju), a rukom se može postaviti na mjesto. Ako pacijent legne, bubreg se uzdiže na svoje izvorno mjesto.

Bolovi postaju učestaliji i produljeniji. Pojavljuju se u želucu, daju leđa i mjehur. U ovoj fazi se ureter i bubrežna žila savijaju. U analizi mokraće otkriven je višak crvenih krvnih stanica i proteina.

Pacijent ima neurastenične simptome. Postaje razdražljiv, žali se na bol u glavi i tahikardiju. Rad gastrointestinalnog trakta ne uspijeva. Tu je proljev ili, obratno, zatvor, nestaje apetit.

U trećoj fazi simptomi se pogoršavaju. Pojavljuje se mučnina, a položaj "laganja" više ne donosi olakšanje. Bubreg se spušta do razine zdjelice, a dolazi do njenog edema i upale. Dijagnosticira se pijelonefritis. Bolovi postaju vrlo jaki i dugi, a mokrenje dolazi s krvlju.

efekti

Nefroptoza se često javlja s različitim komplikacijama. Dakle, abnormalno visoki pomak bubrega savija ureter i otežava izlazak urina.

Mokraća stagnira u formacijama bubrežnih zdjelica, što može dovesti do teške bolesti - hidronefroze.

Uvijanje krvnih žila koje hrani bubreg izaziva hipertenziju. Budući da vene i limfni čvorovi prolaze u nozi bubrega, njegovo uvijanje dovodi do limfostaze (edem). U nefroprozi se bubrežna arterija širi, smanjuje njezin promjer. Kao rezultat toga, bubreg dobiva manje krvi.

U slučaju bilateralne nefroptoze postoji visoki rizik za razvoj takve patologije kao što je zatajenje bubrega s karakterističnim oticanjem ruku i nogu, mučninom i umorom.

Drugi problem je stagnacija urina. A ovo je savršeno okruženje za bakterije. Dakle, "nastao" je pijelonefritis. Stvaranje kamena ima istu prirodu.

liječenje

Kod dijagnosticiranja bolesti od 1 stupnja provodi se terapijski tretman:

 • nošenje zavoja ili potpornog pojasa (pojedinačni odabir);
 • vježbe za mišiće leđa i trbušne mišiće;
 • poboljšana prehrana (s mršavošću);
 • dijeta (na primjer, za anoreksiju);
 • smanjenje tjelesnih aktivnosti;
 • liječenje u sanatorijima.

Postoje slučajevi kada je prolaps bubrega bezbolan, ne pati. Liječenje u ovom slučaju nije potrebno. Dovoljno je jednom godišnje promatrati liječnika i slijediti dijetu.

Treba izbjegavati skokove, oštre zavoje tijela, trčanje i podizanje velikih težina tijekom nefroptoze.

Teži oblici nefroptoze sugeriraju kiruršku metodu liječenja, posebnu operaciju - nefropeksiju. Zbog toga se bubreg fiksira posebnom mrežom i ne može se spustiti.

Liječenje lijekovima ne vraća bubreg na mjesto, ali može izliječiti komplikacije. Dakle, antibiotici pomažu kod pijelonefritisa, a hipertenzija se može liječiti Verapamilom.

Tradicionalne metode liječenja

Takva je terapija dostupna svima, jeftin i učinkovit. Folk tretman može biti dobar dodatak glavnoj terapiji. Postoje mnogi recepti za liječenje nefroptoze. Stoga svatko može odabrati za sebe odgovarajuću opciju.

 • 1 žličica Cornflower skuhati šalicu kipuće vode i pustiti da se ohladi. Piti prije obroka za 1/4 šalice;
 • 3 pune stavke l. Preslica razblažena u čaši tople vode. Pijte pola šalice tri puta dnevno;
 • 1 tbsp. Hypericum (svježe ili sušeno) skuhati 200 ml vruće vode. Možete kuhati 10 minuta, piti treću šalicu na prazan želudac;
 • infuzija knotweeda. Pije se 100 g 20 minuta prije jela;
 • Napunite sjeme kopra vrućom vodom (250 ml) i ostavite 20 minuta. Pijte šalicu 1-2 puta dnevno.
Ljekovito bilje može se prikupiti samostalno ili kupiti u ljekarni. Oni koji se nalaze u blizini autocesta ili u industrijskoj zoni nisu prikladni za potrošnju!

dijeta

U slučaju patologije bubrega, uvijek postoji poremećeni metabolizam, što znači edem. Stoga su nutricionisti izradili poseban program prehrane: Dijeta №7.

Suština je u protuupalnom učinku i smanjenju sastojaka koji iritiraju floru bubrega. Ispravna dijetalna tablica pomoći će pacijentu da uspostavi dovoljnu debljinu potporne masti.

dopušteno:

 • beskvasni kruh i palačinke s kvascem;
 • juhe s povrćem. Dobro ih napunite raznim zelenilom;
 • pečena ili kuhana mršava riba;
 • nemasno meso i perad;
 • tjestenine i žitarice;
 • žumanjci;
 • krumpir u bilo kojem obliku;
 • mlijeko bilo koje masti i mliječnih proizvoda;
 • slatkiši, med, razne džemove;
 • umaci od povrća;
 • čaj.
Važno je piti više od 1 litre tekućine dnevno.

Osobitost prehrane s nefroptozom u ograničenoj konzumaciji proteinske hrane od strane pacijenta (ne više od 25 g dnevno).

Zabranjeni su:

 • juhe od mesa, ribe i mahunarki;
 • masno meso, dimljeno meso i konzervirana hrana;
 • Neki povrće: luk i češnjak, kiseljak i špinat;
 • senf, ukiseljeno povrće i gljive;
 • kakao i jaka kava, natrijev minvoda.

Svi obroci preporučuju se često do 6 puta dnevno. Sol je isključena!

tjelovježba

Gimnastika je jednostavna vježba koju pacijent obavlja kod kuće. Treba ih obaviti 20 minuta, po mogućnosti ujutro, ležeći na leđima.

Približna terapija vježbanja:

 • ruke podižu iznad glave. Zamjenjujte noge (5 ponavljanja);
 • zamahni rukama. Udahnite - razdvajamo ih sa strane, izdišemo - vraćamo ih natrag (5 ponavljanja);
 • noge savijati, podizati zdjelicu (udisati) i niže - izdisati (5 puta);
 • imitacija „hodanja“ (2 min.);
 • podignite ravne noge i napravite kružna kretanja (5 puta);
 • polako se uspnite u sjedeći položaj i vratite se u krevet (5 puta).
Gimnastika se prikazuje samo u početnoj fazi bolesti.

prevencija

Sljedeće mjere pomoći će izbjeći bolest:

 • štiti donji dio leđa od različitih ozljeda;
 • držati se propisane prehrane;
 • za temperiranje tijela i uzimanje vitamina. Plivanje je vrlo korisno;
 • formirati ispravno držanje djeteta uz pomoć fizikalne terapije;
 • urolog. Poželjno godišnje;
 • napraviti ultrazvuk mokraćnih organa.

Za kontrolu bolesti pomoći će urografija.

Otkrit će stupanj pomaka bubrega i njegovu rotaciju. Mjerenje se provodi u "stojećem" ili "ležećem" položaju.

Trudnice preporučuju prenatalni zavoj.

Povezani videozapisi

O liječenju nefroptoze u videu:

Nefroptoza je uobičajena patologija. Bez pravovremenog liječenja, bolest prijeti teškim komplikacijama, a zanemareni slučajevi dovode do gubitka učinkovitosti. Ako primijetite simptome zatajenja bubrega, odmah kontaktirajte stručnjaka kako biste izbjegli razvoj patologije.

Prolaps bubrega: simptomi, što prijeti i kako se liječi

Prolaps bubrega - stečena povećana pokretljivost jednog ili oba organa. Normalno, bubrezi se mogu lagano pomaknuti s promjenom položaja tijela i tijekom respiratornih pokreta, ali ne napuštaju granice svog anatomskog sloja koje tvore ligamenti i masno tkivo. Kod izostavljanja tijela može se pomaknuti dolje iz lumbalnog područja, ponekad dosežući zdjeličnu šupljinu. Mnogo češće dolazi do prolapsa desnog bubrega, koji je zbog svog nižeg anatomskog položaja.

Čimbenici koji doprinose nastanku patologije

Uzroci prolapsa bubrega mogu biti različiti vanjski i unutarnji čimbenici koji dovode do slabljenja njegovog ligamentnog aparata. Najčešće su:

 • značajan i brz gubitak tjelesne težine, kod koje se smanjuje kapsula bubrega, koja se formira masnim tkivom;
 • oštećenje tkiva lumbalnog područja uzrokovano izravnom ili neizravnom ozljedom (modrice, padovi s visine, operacija);
 • slabljenje mišića struka i trbuha, uzrokovano starošću;
 • Često se javlja kap u bubregu tijekom trudnoće (posebno kada se često ponavlja i višestruko);
 • neadekvatno opterećenje (naporan rad, snažni sportovi);
 • genetski određena nerazvijenost vezivnog tkiva, što dovodi do slabosti svih ligamenata u tijelu.

Osim toga, postoje predisponirajući čimbenici - dugi boravak u uspravnom položaju, stalna vibracija. To objašnjava zašto bubreg češće pada kod pojedinaca određenih zanimanja - prodavača, zubara, vozača itd.

simptomi

Kada se izostavi bubreg, simptomi ovise o stadiju bolesti i ozbiljnosti patoloških promjena u organu.
Bolest u početnom, I stupnju, manifestira se malom bolešću. S izostavljanjem desnog bubrega, simptomi će biti lokalizirani u desnoj polovici lumbalnog područja, s lijevom stranom nefroptoze (prolapsom bubrega) - lijevo. Bolovi se pojavljuju u uspravnom položaju, ponekad se šire do trbušnog zida i nestaju dok leže.

Kada se bubreg spusti ispod linije hipohondrija (bolest II. Stadija), bol je izraženija i može postati trajna. U ovoj fazi je označena infleksija bubrežnih žila i uretera, što dovodi do smanjenja dotoka krvi u organ i odljeva urina. Do promjena dolazi u mokraći (pojavljuju se proteini i crvene krvne stanice).

Kod bolesti III. Stupnja simptomi sniženog bubrega su stalna bol, koja više ne nestaje u horizontalnom položaju, te se mogu pojaviti napadaji bubrežne kolike. Kada se to dogodi ozbiljan kvar cirkulacije krvi u bubregu i kršenje odljeva mokraće zbog jakog zavoja ili uvrtanja vaskularnog snopa i uretera. Povećava se ishemija tijela, bubreg počinje izlučivati ​​povećanu količinu hormona renina, što povećava krvni tlak.

U bilo kojem padu bubrega posljedica u dalekoj fazi može biti razvoj teške arterijske hipertenzije s vrlo visokim tlakom.

Naglašeno odlaganje izlučivanja mokraće dovodi do pojave infekcije - razvoja pijelonefritisa i cistitisa, kod kojih se mokrenje javlja često i bolno, moguća je zimica i stalno povećanje temperature.

Stalni pritisak na urin koji se zadržava u bubrežnom tkivu može dovesti do gubitka soli, stvaranja kamena i razvoja hidronefroze. Ovo posljednje može dovesti do gotovo potpune smrti aktivnog parenhima bubrega i prestanka njegovog funkcioniranja.

Prolaps prolaza - što znači za pacijenta? U nedostatku adekvatnog liječenja, ova patologija je puna razvoja zatajenja bubrega. Ovo stanje koje ugrožava život zahtijeva konstantno pročišćavanje krvi hemodijalizom ili transplantacijom organa donora.

dijagnostika

Proučavajući pacijentove pritužbe, podatke o njegovom pregledu, palpaciju spuštenog desnog ili lijevog bubrega u vertikalnom i horizontalnom položaju obično je dovoljno za dijagnozu.
Osim toga, mogu se propisati ultrazvuk, izlučujuća urografija, CT i MRI bubrega.

liječenje

Liječenje kapi bubrega ovisi o stadiju, postojećim komplikacijama, komorbiditetima, dobi, te se u svakom slučaju odabire pojedinačno. Glavna područja fokusiranja su konzervativne i operativne metode.

Konzervativno liječenje

Ova vrsta terapije ne može u potpunosti izliječiti bolest, ali može spriječiti razvoj komplikacija i poslužiti za pripremu za operaciju kod teških oblika bolesti.

Uz manje simptome prolapsa bubrega, liječenje može biti ograničeno na:

 • dijeta;
 • tjelovježba;
 • nošenje ortoze (zavoja).

zavoj

Zavoj za prolaps bubrega djelotvoran je samo u I. fazi razvoja bolesti, kada nema grubih promjena u cirkulaciji organa i komplikacija.

Uređaj je izrađen od gustog i krutog materijala i nosi se ujutro u ležećem položaju, prije usvajanja okomitog položaja. Zavoj je omotan oko struka i učvršćuje se nakon dubokog izdisaja. Djelovanje uređaja temelji se na povećanju intraabdominalnog tlaka, što uzrokuje povratak bubrega u normalno anatomsko mjesto.

Zavoj je kontraindiciran kod jakog bolnog sindroma i prisutnosti abdominalnih adhezija. Treba imati na umu da oboje može podići spušteni bubreg i fiksirati ga u željenom položaju samo neko vrijeme. Ali ova metoda ne zamjenjuje operativne metode terapije u razvoju komplikacija. Osim toga, dugotrajno nošenje uređaja dovodi do atrofije i slabljenja lumbalnog i trbušnog mišića, što dodatno pogoršava problem fiksacije bubrega. Stoga se odabir i uporaba zavoja moraju provoditi pod nadzorom liječnika.

dijeta

Posebna dijeta je indicirana ako je prolaps bubrega rezultat brzog i masivnog gubitka masnog tkiva. Ovo stanje može se promatrati tijekom posta (prisilnog ili dobrovoljnog, na primjer, kod anoreksije u djevojčica) ili teških iscrpljujućih bolesti.

Dodijeljena je visokokaloričnoj prehrani bogati ugljikohidratima i masti, čija je svrha obnavljanje integriteta masne kapsule bubrega i turgora susjednih tkiva. Potrebno je razmotriti opseg bolesti i prisutnost komplikacija. Ako je bubrežna insuficijencija već prisutna i proizvodi razgradnje smanjeni, dijeta treba sadržavati lagane sastojke za probavu, tvoreći minimalnu količinu troske.

Fizikalna terapija

Gimnastičke vježbe za izostavljanje bubrega imenuju se u početnoj fazi bolesti. Njihov je cilj ojačati prirodni mišićni sustav tijela - mišiće struka i trbušne mišiće. Ti mišići održavaju tlak unutar abdomena na normalnoj razini, što fiksira bubreg u normalnom položaju.

Prije početka niza vježbi, potrebno je procijeniti bubrežnu funkciju. Fizička aktivnost treba biti ograničena ili poništena u prisutnosti zatajenja bubrega, drugih popratnih ozbiljnih bolesti i prisutnosti izraženog bolnog sindroma.

Vježbanje pada bubrega je skup jednostavnih vježbi koje pacijent može samostalno obavljati kod kuće. Obično se proizvode jednom ili dvaput dnevno s ukupnim trajanjem kompleksa do pola sata.

Približan skup vježbi za nefroptozu (sve vježbe se izvode u ležećem položaju):

 • ruke iz položaja duž tijela uvučene su na strane dok se udišu i vraćaju natrag do izdisaja (do 6 ponavljanja);
 • ruke podignute iznad glave, uspravne noge naizmjenično se dižu (do 5 dizala);
 • "hodanje" u ležećem položaju (do 2 minute);
 • koljena povučena do prsa drže se rukama nekoliko sekundi (do 6 ponavljanja);
 • ruke ispod glave, s savijenim nogama, zdjelica se diže pri udisanju i pada na izdisanje (do 5 ponavljanja);
 • ruke ispod glave, istodobno savijanje nogu u sva tri zgloba (do 5 ponavljanja);
 • kružni pokreti s maksimalnom amplitudom podignutih ispravljenih nogu (do 5 puta);
 • polagani prijelaz u sjedeći položaj i natrag (do 5 puta);
 • pokreti klatna povišene zdjelice (do 5 puta).

Liječenje prolapsa bubrega s narodnim lijekovima, koji uključuju joga gimnastike, pilates i druge vježbe, obično samo nadopunjuje osnovne metode liječenja, nije neovisno i zahtijeva obvezan liječnički nadzor.

Kirurška intervencija

Što učiniti ako se izostavi bubreg i takvo stanje nije pogodno za konzervativno liječenje? U takvim slučajevima je indicirana operacija koja se provodi ako je bolest dosegla II. Ili III. Stadij, a prisutne su sljedeće pojave:

 • teška simptomatska hipertenzija;
 • spuštanje bubrega do IV lumbalnog kralješka i ispod;
 • uporni bolni sindrom;
 • bolest je bilateralne prirode i komplicirana je zbog pijelonefritisa;
 • opasnost od hidronefroze zbog stalnog kršenja izlučivanja urina;
 • oštećena je bubrežna funkcija, razvija se zatajenje bubrega.

Operacija vam omogućuje da vratite bubreg u anatomski ležaj i eliminirate njegovo ponovno pomicanje spajanjem na susjedna tkiva. Za to je izrezan mišićni poklopac, koji će kasnije igrati ulogu džepa za bubreg, ili će se koristiti posebni implantat iz posebne kirurške mreže. Operacija se može provesti konvencionalnom metodom kroz rez u lumbalnoj regiji ili s modernijim pristupima s malim učinkom (laparoskopska kirurgija).

Odabir načina liječenja prolapsa bubrega i obujma operacije i vrste pristupa, kirurg će voditi prema stanju pacijenta. Minimalno invazivne metode obično se primjenjuju u odsutnosti teških komplikacija i izraženih abdominalnih adhezija, za bolji kozmetički učinak (osobito kod mladih bolesnika).

U prisustvu bubrežnih kamenaca ili hidronefroze, kirurški zahvat može biti dopunjen uklanjanjem kamenca iz bubrežne zdjelice i vraćanjem normalnog protoka urina.

Kontraindikacije za kirurško liječenje:

 • ekstremno bolesno stanje
 • prisutnost ozbiljnih komorbiditeta (onkopatologija, teška zatajenja srca, teški mentalni poremećaji);
 • duboka starost pacijenta;
 • prisutnost potpune splanhnoptoze (opći izostavljanje svih unutarnjih organa).

Da bi se znalo što učiniti kad se izostavi bubreg, potrebno je proći kroz simptome nefroptoze. Pojava bolova u leđima na jednoj ili dvije strane, nestaju u horizontalnom položaju, znak je početne faze patologije. Ako vi ili vaši voljeni imate ove simptome, obratite se svom liječniku. Stručnjak će pomoći u sprečavanju prijelaza bolesti u proširenoj fazi i izbjeći ozbiljne komplikacije.

Prolaps bubrega: kako živjeti s bolešću

Bubrezi su uparene formacije koje obavljaju funkciju čišćenja krvi i uklanjanja štetnih produkata razgradnje proteina, masti i ugljikohidrata. Normalno, nalaze se na razini posljednjeg prsnog i prvog lumbalnog kralješka, dok je desni organ nešto niži od lijevog, što uzrokuje njegovo veće oštećenje. Svake godine najmanje petnaest tisuća ljudi širom svijeta pati od prolapsa bubrega: bolest se javlja u djece i osoba zrele radne dobi. Zato je potrebno znati kako se ispravno nositi s bolešću i koji liječnik traži savjete i medicinsku njegu za primarne manifestacije.

Što je prolaps bubrega

Prolaps bubrega, koji se u znanstvenim krugovima naziva nefroptoza, izrazito je pomak organa s prvobitnog položaja. Može biti i jednostrana i bilateralna. Ova bolest je najčešća kod trudnica, djece mlađe od 10 godina, kao i kod mršavih tinejdžera i mladih ljudi. Stariji ljudi u vezi s trošenjem mišićnog okvira također su podložni nastanku slične bolesti.

Nemojte brkati pojmove nefroptoze i lutajućeg bubrega. Kada se potonji razvije konstantna promjena lokalizacije organa s daljnjim povratkom u kutiju, dok za izostavljanje nije tipično.

Zdravi pupoljci nalaze se u lumbalnoj regiji

Bubrezi se nalaze u retroperitonealnom prostoru i imaju nekoliko mehanizama fiksacije koji im pružaju potporu. To uključuje:

 • kapsula - gusta obloga vezivnog tkiva koja pokriva organ izvana;
 • ligamenti - elastične i elastične vlaknaste žice, zahvaljujući kojima su bubrezi vezani za različite organe i tkiva;
 • masno tkivo - apsorbira šokove i padove;
 • lisne trake - slučaj koji fiksira organe na dijafragmu;
 • vaskularni pedikl koji se sastoji od arterija, vena, limfnih kanala i živčanih trupaca;
 • intraabdominalni tlak;
 • mišiće lumbalne regije.

Ako jedan ili više ovih faktora pati, bubreg polako počinje da se pomiče pod djelovanjem gravitacije. Desni organ najčešće se spušta jer se u početku nalazi malo ispod lijeve. Sam proces razvoja bolesti odvija se vrlo glatko, zbog čega je rijetko moguće otkriti bolest u početnoj fazi.

Glavni čimbenici koji pridonose prolapsu bubrega su:

 • intenzivna vježba;
 • često podizanje i nošenje na velike udaljenosti;
 • trudnoće (osobito s nekoliko plodova ili s velikim djetetom);
 • nasljedne bolesti vezivnog tkiva (povezane s manjkom kolagena i niskom elastičnošću vlakana);
 • mišićna distrofija i atrofija;
 • oštra promjena tjelesne težine;
 • razvoj benignih ili malignih neoplazmi;
 • produljena nepokretnost (invalidnost, koma);
 • zakrivljenost kralježnice (grba, visok stupanj skolioze);
 • poremećaji prehrane (veganska ishrana s niskom razinom proteina);
 • ozljede zdjeličnih organa;
 • kirurgija bubrega;
 • upalne bolesti;
 • urolitijaze.

Video: Elena Malysheva govori o nefroptozi

Koje vrste bolesti postoje i njihove kliničke manifestacije

Ovisno o ozbiljnosti lezije i ozbiljnosti simptomatskih simptoma, uobičajeno je razlikovati tri stupnja nefroptoze. Zapamtite da bolest napreduje postupno, stoga se često na početnom pregledu otkrivaju međufaze.

Ako se u početnom razdoblju otkrije nefroptoza, liječenje je mnogo brže nego ako se patologija otkrije u naprednoj fazi. Zbog toga liječnici preporučuju da ne odgađate liječenje u bolnici.

U procesu ispuštanja bubreg prolazi kroz tri faze

Za prvi stupanj prolapsa bubrega, obično postoji potpuno odsustvo kliničkih simptoma. Takav nalaz najčešće se nalazi slučajno tijekom rutinskog pregleda, urografije ili ultrazvuka drugih sustava i tkiva. Ako zamolite pacijenta da duboko udahne, možete osjetiti organ u hipohondriju. Pojava bolnog sindroma povezana je s intenzivnim tjelesnim naporom, nošenjem djeteta, izlaganjem jakom stresnom faktoru ili živčanom prenaprezanju, što pogoršava tijek bolesti.

U drugom stupnju, organ se pomiče ispod priobalnog luka, što dovodi do povećane ozbiljnosti kliničkih simptoma. Bolesnici se žale na intenzivnu bol s lokalizacijom u lumbalnom području, poremećaje mokrenja u obliku kašnjenja i nelagode. Donji rub bubrega može se osjetiti u potpunosti (kod osoba s asteničnom konstitucijom lako je vidjeti). Paralelno s time, opći simptomi počinju se udruživati ​​u obliku trovanja, mučnine i povraćanja, kao i porasta temperature.

Treći stupanj bolesti karakteriziran je migracijom bubrega na područje zdjelice. To je popraćeno kompresijom neurovaskularnih snopova, kao i ozbiljnim promjenama u formiranju i filtriranju tekućine. Pacijenti mogu primijetiti akutnu retenciju mokraće i potpuni nedostatak nagona, ili je izlučivanje urina povezano s intenzivnim pritiskom i rezanjem. Također razvija vrućicu, mučninu i povraćanje, žrtve su mnogo sporiji da bi obavile uobičajeni rad. Oni su popraćeni stalnim umorom, letargijom i depresijom. I za treći stupanj prolapsa organa, karakteristično je povećanje krvnog tlaka za više od 10-15 milimetara žive u odnosu na normu. Gotovo je nemoguće ispitati bubreg u području zdjelice.

Tablica: usporedni opis razvoja bolesti u različitim spolnim skupinama

Klinički simptomi bilateralne bubrežne insuficijencije

Ako bolest utječe na oba organa odjednom, simptomatska slika ima mnogo veći intenzitet i intenzitet. Bolest se razvija unutar nekoliko tjedana (brže nego ako jedan bubreg pati). Za bilateralnu patologiju karakterizira manifestacija primarno generaliziranih simptoma:

 • povećan umor;
 • smanjena učinkovitost;
 • mučnina i povraćanje ujutro;
 • oticanje mekih tkiva lica i vrata (osobito jagodica, obraza, čela i kapaka);
 • povećanje tjelesne temperature u rasponu od 37 do 39 stupnjeva Celzija;
 • rast krvnog tlaka;
 • intenzivne glavobolje i vrtoglavice;
 • nedostatak apetita i nedostatak hrane.

Lokalni simptomi prolapsa bubrega:

 • bol u lumbalnom području koji zrači u prepone, bedra ili pubis;
 • promjene u mokraći: povećanje razine leukocita, eritrocita, epitelnih i cilindričnih stanica, povećanje proteina, zamućenost i crvenilo mokraće;
 • prisutnost opipljive formacije ispod priobalnog luka;
 • grčevi, peckanje i svrbež pri mokrenju;
 • osjećaj prelijevanja mjehurića.

Foto galerija: kliničke manifestacije nefroptoze

Posljedice nastanka patologije

Nažalost, mnoge bolesti koje na ovaj ili onaj način utječu na urogenitalni sustav utječu na ljudsko zdravlje. Kada se bubrezi izostavljaju, razvijaju se dugotrajne neugodne posljedice, koje u mnogim aspektima pogoršavaju kvalitetu života. Njihova formacija ne ovisi samo o ponašanju pacijenta, već io ispravnosti i pravovremenosti dijagnoze.

U praksi je autor ovog članka nadzirao pacijenta koji dugo nije mogao dobiti zaključak o njegovom zdravstvenom stanju, jer u njegovoj seoskoj bolnici nije bilo posebne opreme. Unatoč svim završenim studijama, nije bilo moguće identificirati izostavljanje desnog bubrega prvog stupnja, iako se pacijent žalio na nelagodu u lumbalnoj regiji. Nakon dvije godine dijagnostičkog pretraživanja magnetskom rezonancijom u regionalnom medicinskom centru otkrivena je patološka neoplazma maligne prirode koja je uzrokovala prolaps organa. Pacijentica je uspješno operirana, ali je razdoblje njegove rehabilitacije kasnilo nekoliko godina, što je povezano s kasnom dijagnozom.

Mogući učinci zatajenja bubrega:

 1. Sklonost razvoju zaraznih i upalnih bolesti urotriješnog sustava. Često se pileonefritis, cistitis i uretritis formiraju u oslabljenom tijelu s niskim imunitetom. Kada je organ izostavljen, on je u funkcionalno nepovoljnom položaju: ne dobiva optimalnu količinu arterijske krvi i hranjivih tvari bogatih kisikom, što ga čini lakom metom za različite bakterije. Znanstveno je dokazano da osobe s sličnom dijagnozom imaju dvostruko veću vjerojatnost da odu liječniku s upalnim problemima zdjeličnih organa.
 2. Akutno ili kronično zatajenje bubrega. To je iznimno opasna bolest koja je povezana s nakupljanjem u tijelu ogromne količine toksina i šljake koji začepljuju krvne žile. Postupno, ljudsko tijelo više ne može raspolagati štetnim proizvodima vlastite proizvodnje, što pridonosi nastanku kome ili uremičnom trovanju.
 3. Problemi s nošenjem djeteta nalaze se u gotovo 50% žena koje pate od nefroptoze. Tijekom trudnoće tijelo preuzima dvostruko opterećenje, jer dio krvi ide u fetus: potrebno ga je maksimalno očistiti od štetnih nečistoća. Bubrezi postupno slabe i ne mogu osigurati protok tekućine s kisikom u posteljicu (beba). To je uzrok razvoja tako strašnih komplikacija kao što su: intrauterini zaostatak rasta, respiratorni distres sindrom, pobačaj, infekcija pa čak i smrt djeteta. Mnoga se djeca rađaju s ozbiljnim problemima dišnog i kardiovaskularnog sustava.
 4. Smanjenje tijela. Kada se bubreg spusti, arterije i vene hranjenja deformiraju se i deformiraju, a neka tkiva su manje dobro opskrbljena krvlju. Oni postupno počinju umirati i bore se, čineći ga izgledom grožđice. Nažalost, bubreg se ubrzo mumificira i tijelo doživljava kao strano tijelo (može početi gnojno-septički proces), što dovodi do njegovog potpunog uklanjanja. Takvi pacijenti su dužni pohađati hemodijalizu do kraja života - komplicirani postupak pročišćavanja umjetne krvi kroz vožnju kroz posebne filtracijske sustave.

Foto galerija: učinci bolesti

Životni stil zatajenja bubrega

Tijekom nefroptoze, ljudsko tijelo je posebno osjetljivo na štetne učinke okolišnih čimbenika. Međutim, malo ljudi razmišlja o tome kako se ponašati kako ne bi pogoršalo situaciju i ne izazvalo razvoj neugodnih komplikacija. Ako je vama ili vašoj obitelji dijagnosticiran prolaps bubrega, liječnici preporučuju da se odreknete svojih strategija ponašanja neko vrijeme, pregledate svoje navike, rad i stil prehrane. To će uvelike pomoći liječenju.

Autor članka ispitao je jednog bolesnika s prilično teškom komplikacijom nefroptoze - bubrežnom flegmonom. Organ se praktički otopio iz gnoja, što je dovelo do razvoja peritonitisa - upale trbušne šupljine. Bolesnica je operirana nešto više od dvanaest sati, nakon čega je smještena u jedinicu intenzivne njege i intenzivnu njegu. Kako se ispostavilo kasnije, pacijent ne samo da nije odustao od uobičajenog načina bolesti (zlouporaba alkohola, nikotina i droga, neuhranjenosti), nego je i pogoršao njegovo stanje, kupajući se ljeti u otvorenom rezervoaru gdje je živio velik broj patogenih bakterija. Na uretri su prodrli u oslabljeno tijelo i izazvali razvoj gnojno-septičkih komplikacija u obliku flegmona.

Što je strogo zabranjeno raditi s nefroptozom:

 1. Prekinite dijetu koju je sastavio liječnik. Nezdravu hranu po tipu brze hrane, brze hrane, slatkiša i gaziranih pića donosi neprocjenjiv užitak našim ukusnim pupoljcima, dok ostatak tijela pati ozbiljno. Sva ova jela sadrže veliku količinu trans masti, brze ugljikohidrate i razne aditive i konzervanse, što nas prisiljava na kupnju tih proizvoda iznova i iznova. Takva prehrana doprinosi narušavanju bubrega i povećanju tjelesne težine, kao i stvaranju plakova u zidovima krvnih žila.
 2. Plivajte u otvorenim spremnicima, koji nisu namijenjeni za masovnu uporabu. Obično takva mjesta nisu obrađena na bilo koji način, što pridonosi masovnoj reprodukciji bakterija u rijeci ili jezeru. Liječnici savjetuju da se za kupanje koriste javne plaže koje imaju potvrde o sigurnosti vode.
 3. Zlouporaba alkoholnih pića. Oni doprinose opuštanju krvnih žila, kao i zadržavanju viška tekućine u tkivima ljudskog tijela. Prihvaćanje više od jedne čaše crnog vina tijekom dana može potaknuti razvoj štetne ovisnosti.

Tehnike otkrivanja patologije

Laboratorijske i instrumentalne metode dijagnostike:

 1. Analiza mokraće omogućuje praćenje promjena u fizičkim svojstvima i staničnom sastavu urina. Nefroptoza često uzrokuje mutnoću, nastanak sedimenata i nečistoća u obliku pahuljica i čestica pijeska ili malih kristala. Također dominiraju crvene krvne stanice, limfociti, stanice cilindričnog i skvamoznog epitela, što ukazuje na prisutnost upalnog procesa. Zamućenost urina ukazuje na višak proteina
 2. Upotrebom ultrazvučne dijagnostike postalo je moguće ne samo odrediti stupanj pomaka organa, nego i procijeniti stanje sustava šalica i zdjelice. Dugim tokom bolesti značajno se proširuju i deformiraju, a bubreg tone sve dublje i dalje u područje zdjelice. Ultrazvuk bubrega omogućuje procjenu njegove strukture
 3. Magnetska rezonancija omogućuje vam da utvrdite uzrok nefroptoze. Uz njegovu pomoć, lako je detektirati strano tijelo (tumor, kamen ili bilo koji drugi predmet), kao i odabrati optimalnu taktiku za liječenje ovog pacijenta. Slika prikazuje promjenu položaja lijevog bubrega.

Različite mogućnosti liječenja prolapsa bubrega

Lijek terapija u formiranju patologije predstavljaju skupine lijekova koji pomažu brzo i učinkovito riješiti sve. To uključuje:

 • diuretici: manitol, furosemid, hidroklorotiazid, indapamid, lasik;
 • antispazmodici: No-shpa, Drotaverin, Baralgin, Spazgan, Pentalgin;
 • protuupalni lijekovi: Nimesulid, Askofen, Tamoksifen, Ibuklin, Neise;
 • antihipertenzivni lijekovi: Kapoten, Captopril, Perindopril, Enap, Labetalol.

Foto galerija: lijekovi za simptome bolesti

Kirurško uklanjanje nastalog problema sastoji se u uklanjanju zahvaćenog organa posebnim biološkim mrežama u okolna tkiva. Peritoneum i dijafragma mogu se koristiti kao nosači. Operacija se provodi pod općom anestezijom, nakon čega se bolesnik šalje na oporavak u intenzivnu njegu, gdje dobiva na snazi ​​i energiji dva dana.

Terapeutska gimnastika tijekom razvoja bolesti pomaže jačanju trbušnih mišića i donjeg dijela leđa, kao i izbjegavanju relapsa:

 1. S položaja koji leži na tepih s leđima, savijte obje noge u koljenima, postavite stopala paralelno i ispružite ruke duž tijela. Polako i glatko pomičite zdjelicu gore-dolje najmanje dvadeset puta.
 2. Iz istog položaja, naizmjenično podižite desni desni i lijevi donji ud, osjećajući napetost tiska. Preporučeni broj pogubljenja je deset.
 3. Ležeći na trbuhu, podignite noge i ruke s poda, a zatim ih povucite što je više moguće u različitim smjerovima, nastojeći održati ravnotežu. Morate zadržati položaj od najmanje dvije minute.

Video: gimnastika u slučaju bolesti

Prognoza oporavka i moguće komplikacije prolapsa bubrega

Oporavak od nefroptoze je relativno dug period, koji može trajati mjesecima ili čak cijelim godinama. Pacijent mora biti motiviran da se usredotoči na dugo razdoblje rehabilitacije, kao i da se pridržava svih medicinskih recepata. Bubreg se vraća na mjesto odmah nakon operacije, a glavni simptomi se mogu lako ukloniti uzimanjem lijekova, ali kako bi se konsolidirali rezultati, potrebno je izgraditi mišićni okvir. Trajanje oporavka uvelike ovisi o dobi žrtve i prisutnosti kroničnih bolesti. Poznato je da se djeca i adolescenti najbrže oporavljaju, čije se tijelo dobro nosi s djelovanjem faktora stresa.

U svom praktičnom radu autor ovog članka je vidio pacijenta u dobi od 65 godina koji je prije bolesti aktivno pohađao bazen i terapeutsku fizičku gimnastiku. Nakon operacije uklanjanja lijeve nefroptoze, žena je počela jačati mišiće donjeg dijela leđa, radeći na odjelu iu sobi za tjelovježbu. Također je slijedila terapijsku prehranu i stalno uzimala propisane farmaceutske pripravke kako bi smanjila ozbiljnost simptoma. Sve je to doprinijelo činjenici da u roku od dva mjeseca nije bilo ni traga bolesti.

Moguće komplikacije prolapsa bubrega:

 1. Simptomatska arterijska hipertenzija - naglo povećanje razine sistemskog tlaka uobičajenije norme za 30-40 milimetara žive. Ona se manifestira pritiskom na bolove u temporalnoj regiji, koje se pogoršavaju fizičkim naporom ili stresom. Posebna opasnost od ove bolesti je mogućnost razvoja hipertenzivne krize - oštar skok pritiska od 1,5 puta ili više.
 2. Vezivanje sekundarne gnojne infekcije i razvoj apscesa, karbunkula ili celulita bubrežnog tkiva. Ova komplikacija je vrlo rijetka, ali je karakterizirana izrazito malignim tijekom: pacijent pati od jake groznice i trovanja. Često je bolest popraćena infektivno-septičkim šokom, zaustavljanjem kardiovaskularne i respiratorne aktivnosti. U posebno teškim slučajevima, smrt žrtve se razvija.
 3. Kompresija neurovaskularnog snopa, koji daje snagu tijelu. Istovremeno, umire se i dio bubrežnog tkiva, što može dovesti do smanjenja njegove veličine i izražene disfunkcije.

Velike preventivne mjere

Moderna medicina, prema osnovnim pravilima Svjetske zdravstvene organizacije, uglavnom je usmjerena na zaštitu i održavanje zdravlja građana. Zbog toga je većina bolesti urogenitalnog sustava mnogo lakše spriječiti nego liječiti. Sve metode prevencije podijeljene su na pojedinačne (koje obavlja izravno pacijent) i masu (provode ih posebno obučeni ljudi s medicinskim obrazovanjem). To uključuje provođenje različitih istraživanja, predavanja, seminara i osobnih zdravstvenih škola.

Dok je studirao na Odjelu za urologiju, autor ovog članka, zajedno sa svojim učiteljima i kolegama, sudjelovao je u organizaciji konferencije koja je bila posvećena očuvanju i održavanju zdravlja genitourinarnog sustava. Jedan od glavnih problema na ovom sastanku bio je prolaps bubrega. Liječnici su organizirali poseban seminar na kojem su mogli doći svi zainteresirani pacijenti koji su bili zainteresirani za ispitivanje pitanja nefroptoze. Studenti su izradili edukativne plakate koji su jasno pokazali način života s takvom patologijom, kao i posebne brošure koje su pokazale ispravnu provedbu terapijskih vježbi. Svi pacijenti su bili zamoljeni da se podvrgnu testiranju, koji se sastojao od dvadeset pitanja, što je omogućilo utvrđivanje zdravstvenog stanja genitourinarnog sustava i skrivenih tegoba, kao i procjenu intenziteta fizičkog napora. Prema rezultatima dobivenih podataka, otkriveno je da više od polovice ispitanih građana na neki način pati od bolesti genitourinarnog sustava, a 20% ispitanika pogrešno podiže i podiže težinu.

Osnovna pravila za prevenciju prolapsa bubrega:

 1. Poštujte osobnu higijenu. Malo ljudi zna da na površini vanjskih genitalnih organa postoji veliki broj patogenih bakterija, koje, kada je imunološki sustav oslabio, počinju aktivno rasti i umnožavati se. Često to izaziva pojavu pijelonefritisa, pijelitisa, nefritisa ili glomerulonefritisa - upalnih bolesti koje mogu uzrokovati razvoj nefroptoze. Zato je toliko važno svakodnevno se tuširati (ujutro ili navečer dok je tijelo zagađeno), uz upotrebu proizvoda za intimnu higijenu. Prodaju se u ljekarnama ili supermarketima, a za razliku od običnih sapuna, ne ubijaju korisnu mikrofloru i ne izazivaju razvoj disbakterioze.
 2. Ispravno podignite utege. Većina stanovništva namjerno odbija koristiti posebne kolica i mehanizme koji olakšavaju rad. To dovodi do sloma leđa i jakih bolova u lumbalnoj regiji, a mišićni okvir koji drži bubreg u njenom krevetu također jako pati. Da biste izbjegli dobivanje biljaka, morate podići teške predmete, spustiti ih s jedne razine, a ne iz stojećeg položaja kada se nagne. To će pomoći ravnomjerno raspodijeliti opterećenje na mišićne skupine ramenog i zdjeličnog pojasa, kao i izbjeći lom ligamenata i tetiva. Kada se pravilno podigne, teret se ravnomjerno raspoređuje
 3. Redovito se bavite fizičkom aktivnošću. Sjedeći način života, koji vodi veliku većinu stanovništva, pridonosi akumulaciji viška tjelesne masti, razvoju hipertenzije, proširenih vena donjih ekstremiteta i dijabetesa. Također, uz produljeno odsustvo kretanja u bolesnika, dolazi do ozbiljnog iscrpljenja mišićnog kostura: mišići postaju atrofirani i postupno zamijenjeni masnim i vezivnim tkivom. Kada se to dogodi, izostavljanje mnogih organa, koji uključuju bubrege. Liječnici preporučuju da se provedba najjednostavnijih vježbi raspodijeli najmanje pola sata dva puta tjedno. Pomaže u održavanju tijela u dobroj formi i štiti vas od razvoja mnogih zaraznih bolesti. Ako vam raspored života ne dopušta da trenirate ili odete u teretanu, možete organizirati petnaestominutni trening tijekom radnih dana ili tijekom pauze za ručak.
 4. Dobili osloboditi od viška masnoće mase ili dobiti težinu postupno. Većina organa ljudskog tijela ima masni sloj koji ih održava na određenoj razini. Kada se iznenada poveća ili smanji, bubreg skače i izgubi većinu uređaja za fiksaciju. Zato liječnici zabranjuju ispuštanje 5 kilograma tjelesne težine u jednom mjesecu ili oporavak više od 10% u šest mjeseci. Ako imate poremećaje hranjenja, morate se obratiti nutricionistu kako biste sastavili optimalni program prehrane u kombinaciji s tjelesnom aktivnošću. Gubitak težine trebao bi biti postepen kako ne bi uzrokovao dislokaciju bubrega.
 5. Tretirajte kronične bolesti različitih organa i sustava. Odavno je poznato da uzrok razvoja upale bubrega, urolitijaze ili tumora može biti zaboravljena infekcija: neobrađeni karijes, ogrebotina, krunica ili čak mali bubuljica. Da biste izbjegli razvoj takve bolesti, potrebno je pažljivo pratiti stanje vašeg zdravlja, posjetiti liječnika svakih šest mjeseci i redovito uzimati bolovanje. Zapamtite da će tijekom epidemije gripe i ARVI-ja biti puno bolje odmoriti se kod kuće s temperaturom nego ići na posao i dobiti ozbiljne komplikacije. Test krvi i urina treba provoditi najmanje jednom u šest mjeseci: to će vam omogućiti da otkrijete sporije kronične procese.
 6. Ostanite zdravi. Sva jela pripremljena od vas trebaju biti kuhana, pirjana ili pečena, dopušteno je prženje na minimalnoj količini biljnog ulja. Unos soli treba smanjiti na minimum: ne više od 4-5 grama dnevno. Broj obroka je najmanje šest (doručak, ručak, večera i dvije grickalice), a preporučeni sadržaj kalorija je do 4000. U prehrani prevladava svježe povrće, bobičasto voće i voće - oni su potpuni izvor esencijalnih vitamina i elemenata u tragovima. Također je vrijedno fokusirati na tekuće i meke hrane: juhe, kaše i pire krumpir će biti temelj vaše prehrane. Kao meso možete koristiti piletinu, puretinu, svinjetinu i govedinu uz minimalnu količinu masti. Ne manje korisna će biti upotreba plodova mora (škampi, dagnje, jastozi) i ribe. Mlijeko, obični jogurti, kefir, ryazhenka, svježi sir i kiselo vrhnje pomoći će u nadopunjavanju rezervi kalcija u tijelu. Kao užinu možete koristiti kruh s maslacem od kikirikija, orašastim plodovima, povrćem ili kolačima od žitarica, kao i energetske pločice. Pravilna prehrana ubrzava metabolizam

Svake godine, s dijagnozom zanemarene nefroptoze, oko 1 tisuća ljudi postane invalid. To je uglavnom zbog zakašnjelog pregovaranja i nedovoljne kvalitete medicinske skrbi. Prolaps bubrega je sam po sebi prilično neugodna bolest sa strašnim posljedicama. Ali čak i ako vi ili vaši voljeni imate sličnu dijagnozu, nemojte očajavati. Kompetentno liječenje i pridržavanje svih medicinskih preporuka pomoći će u najkraćem roku da se oporave i vrate u uobičajeni životni ritam. I također ne zaboravite pravila prevencije: samo oni pomažu smanjiti učestalost bolesti među stanovništvom.

Bubrega bubrega

Svrbež i peckanje u intimnom području prije menstruacije glavni su uzroci nelagode.