Priprema pacijenta za ultrazvuk

Algoritam pripreme za provođenje ultrazvuka abdominalnih organa.

Indikacije: propisao liječnik, bolesti probavnog trakta.

I. Priprema postupka:

Objasnite pacijentu svrhu studije i pripremu za nju.

Obavijestite pacijenta da:

3-4 dana prije ultrazvuka isključite namirnice koje uzrokuju nadutost: crni kruh, kolače, slatkiše, grah, kupus, svježe jabuke i voće, soda, punomasno mlijeko.

• Studija se provodi na prazan želudac (pacijent ne smije piti i jesti na dan ispitivanja, a posljednji obrok mora biti uoči ne kasnije od 20 sati).

· Za uklanjanje plinova može se koristiti aktivni ugljen ili enzistal.

· Prije zahvata nemojte žvakati gumu, rastopiti slatkiše, slatkiše i tako dalje.

- trebao bi imati pelenu, ručnik,

Algoritam pripreme za provođenje ultrazvuka zdjelice kod žena (maternica, jajnici).

Indikacije: propisane od strane liječnika, bolesti zdjeličnih organa.

Najpovoljnije vrijeme za ultrazvuk je period nakon menstruacije (prvih 3-6 dana).

II. Priprema za postupak:

Objasnite pacijentu svrhu studije i pripremu za nju.

Obavijestite pacijenta da:

3-4 dana prije ultrazvuka isključite namirnice koje uzrokuju nadutost: crni kruh, kolače, slatkiše, grah, kupus, svježe jabuke i voće, soda, punomasno mlijeko.

• Studija se provodi na prazan želudac (pacijent ne smije piti i jesti na dan ispitivanja, a posljednji obrok mora biti uoči ne kasnije od 20 sati).

· Za uklanjanje plinova može se koristiti aktivni ugljen ili enzistal.

· Sat i pol prije testa popijte pola litre vode (istodobno ili unutar 10 minuta). I ne idite na zahod.

- s njim mora imati pelenu, ručnik.

Algoritam pripreme za provođenje ultrazvuka organa genitourinarnog sustava (mjehura, prostata)

Indikacije: propisane od strane liječnika, bolesti zdjeličnih organa.

III. Priprema za postupak:

Objasnite pacijentu svrhu studije i pripremu za nju.

Obavijestite pacijenta da:

- Potrebno je 1-1,5 sata prije pregleda piti 0,5 litara, a ne mokriti.

- s njim mora imati pelenu, ručnik.

Istraživanja bez obuke:

· Ultrazvuk bubrega, štitnjače, dojke, mekih tkiva, zglobova,

· Pleuralne šupljine, skrotum

Priprema za rendgensko ispitivanje urinarnog trakta (ekskretorna i pregledna urografija)

 • prije studije potrebno je ograničiti unos hrane nakon 19 sati navečer, ujutro je potreban lagani doručak koji može uključivati ​​kašu, bijeli kruh sa sirom, tvrdo kuhano jaje, čaj itd.;
 • 3 dana prije istraživanja isključiti proizvode koji potiču stvaranje plina: mahunarke, povrće i voće, crni kruh, svježe mlijeko, zelenilo, itd.;
 • Ne uzimajte slane laksative;
 • u večernjim satima preporuča se uzimanje lijeka "Fortrans" unutra;
 • Treba imati na umu da je u prisutnosti alergijske reakcije na jod i lijekove koji sadrže jod, studija kontraindicirana.

Priprema za proučavanje prohodnosti jajovoda (histerosalpingografija), kao i za radiografiju lumbalnog dijela kralježnice je ista kao u proučavanju mokraćnog sustava (opisano gore).

Priprema za proučavanje pluća nije potrebna.

Priprema za ultrazvuk

Priprema pacijenta za ultrazvučni pregled (US) je od velike važnosti jer može utjecati na kvalitetu slike i, u konačnici, na rezultate pregleda. Ultrazvuk - tehnika koja se koristi za proučavanje različitih organa ili tjelesnih sustava - i trbušne šupljine i zdjelice, krvnih žila itd. Najčešće je to abdominalni organi.

Priprema za ultrazvuk abdominalnih organa (jetra, žuč, gušterača i slezena):

2-3 dana prije pregleda preporuča se prelazak na dijetu bez šljake, iz prehrane isključiti hranu koja povećava plin u crijevima (sirovo povrće bogato vlaknima, punomasno mlijeko, crni kruh, mahunarke, gazirana pića i visokokalorične konditorske proizvode - kolače, pite ).

Pacijenti koji imaju problema s gastrointestinalnim traktom (zatvor) trebaju uzimati enzimske preparate i enterosorbente (na primjer, festal, mezim-forte, aktivni ugljen ili espumizan 1 tabletu 3 puta dnevno) za to razdoblje, što će pomoći u smanjenju manifestacija nadutosti ;

Ultrazvučni pregled abdominalnih organa treba obaviti na prazan želudac, ako se test ne može obaviti ujutro, dopušten je lagani doručak.

Ako uzimate lijekove, obavijestite liječnika o ultrazvuku.
Nemoguće je provesti istraživanje nakon fibro-gastro- i kolonoskopije, kao i rendgenske preglede organa za probavni trakt.

Priprema za ultrazvuk zdjeličnih organa kod žena (mjehura, maternica, privjesci):

Ispitivanje se provodi s punim mjehura, tako da ne treba mokriti 3-4 sata prije studije i piti 1 litru negazirane tekućine 1 sat prije postupka.

Za transvaginalni ultrazvuk (FA) nije potrebna posebna obuka. Ako pacijent ima problema s gastrointestinalnim traktom, potrebno je izvršiti klistir za čišćenje prethodne noći.

Priprema za ultrazvuk mjehura i prostate u muškaraca:

Ispitivanje se provodi s punim mjehura, tako da ne treba mokriti 3-4 sata prije studije i piti 1 litru negazirane tekućine 1 sat prije postupka.

Prije transrektalnog pregleda prostate (TRUS), mora se provesti klistir za čišćenje.

Priprema za ultrazvuk dojke:

Proučavanje mliječnih žlijezda poželjno se provodi u prvih 7-10 dana menstrualnog ciklusa (faza ciklusa).

2 dana prije pregleda ne koristite fizioterapiju, banke, senf, radijaciju i kemoterapiju.

Ultrazvuk štitne žlijezde, žlijezda slinovnica, limfnih čvorova i ultrazvuk bubrega:

Ove studije ne zahtijevaju posebnu obuku.

Priprema za ultrazvučna istraživanja

Ultrazvučna dijagnostička metoda zbog visokog sadržaja informacija, brzine izvođenja, mogućnosti višestrukog ponavljanja bez štetnih posljedica po zdravlje i bez potrebe za složenom pripremom od pacijenta jedno je od vodećih mjesta među ostalim istraživačkim metodama. Bez sumnje, to se smatra metodom pretraživanja i često je metoda izbora u dijagnostici bolesti.

Morate imati sa sobom rezultate prethodnih ultrazvuka (za procjenu dinamike), ako jesu.

Priprema za ultrazvuk trbušne šupljine i visceralnih žila.

Za točnu dijagnozu potrebno je pravilno pripremiti se za studiju.

2-3 dana prije studije, trebate promijeniti prehranu. Proizvodi koji uzrokuju povećano stvaranje plina (sirovo povrće i voće, mahunarke, crni kruh, mliječni proizvodi, gazirana pića) isključeni su iz prehrane. S tendencijom nadutosti, liječnik može propisati espumizan ili aktivni ugljen u 2 tablete. 3 puta dnevno 2 dana prije studije, au cilju poboljšanja probave - enzimskih pripravaka.

S tendencijom zatvora, liječnik može propisati laksativ ili čišćenje klistir, koji se izvodi dva dana (ne dva dana, a ne dan prije, ali dva dana) prije ultrazvuka.

Uoči postupka možete večerati najkasnije do 20:00, a večernji obrok mora biti lagan.

Istraživanje se provodi na prazan želudac..

Ako je ultrazvuk zakazan za drugu polovicu dana (nakon 14:00), brojite tako da je posljednji obrok šest sati prije ultrazvuka (lagani doručak je dopušten do 11 sati)

Da bi se odredila kontraktilna funkcija žučnog mjehura, provodi se funkcionalni test žučnog mjehura, koji nadopunjuje osnovnu studiju abdominalnih organa, tj. nakon glavne studije uzet je choleretic doručak: 20% kiselo vrhnje, masni jogurt, a žučnjak se ponovno pregledava svakih 30-40 minuta (ponekad je potrebno dodatno ispitivanje).

Pušenje - može iskriviti rezultate istraživanja žučnog mjehura, nikotin dovodi do njegovog smanjenja

Nije učinjeno na prazan želudac. Na dan ispitivanja možete uzeti hranu i tekućinu. Ako pacijent ima povećanu formaciju plina i ima prekomjernu težinu 3 dana prije studije, isključite iz prehrane crni kruh, punomasno mlijeko, sirovo voće i povrće. Ako je potrebno, tijekom ovih dana, uzmite lijekove koji poboljšavaju probavu (mezim, festal), smanjite nastajanje plina (aktivni ugljen, espumizan) prema shemi koja je priložena lijekovima.

Priprema za ultrazvučni pregled mjehura i ultrazvuk trbušnog senzora male zdjelice u muškaraca i žena.

1,5-2 sata prije testa, popiti 800 ml-1 litre bilo koje tekućine (čaj, voda, sok) i s punim mjehura doći u zakazano vrijeme ispitivanja. Ako ne možete podnijeti snažan nagon za mokrenjem, dopušteno je malo isprazniti mjehur kako bi se smanjila napetost i ponovno pilo nešto tekućine kako bi se postiglo puno punjenje mjehura u vrijeme ispitivanja.

TRU prostate odnosi se na one dijagnostičke metode koje zahtijevaju posebnu obuku:

Ne kasnije od 4 sata prije pregleda potrebno je isprazniti crijeva. Ako je studija zakazana za prvu polovicu dana, tada možete isprazniti crijeva prethodne noći; ako u drugoj polovici dana ili večeri možete isprazniti crijeva rano ujutro na dan ispitivanja.

Stolica može biti neovisna ili možete koristiti klistir za čišćenje u volumenu od 500 ml vode na sobnoj temperaturi. Ako je to teško, možete koristiti mikroklizate kao što su "Norgalaks" ili "Mikrolaks": unesite sadržaj male cijevi u položaj ležeći (najbolje od svega - na desnoj strani). Nakon kratkog vremena idite na zahod. Glicerinska svijeća umetnuta je kroz anus u ležećem položaju na boku ili leđima, a kad postoji nagon, idite na zahod.

Da biste pregledali mjehur i utvrdili preostali urin - potrebno je napuniti mjehur. Preporučuje se za 1 -1,5 sati. Prije testa popijte 4 čaše negazirane vode, a zatim ne mokrite prije testa.

Ispitivanje zdjeličnih organa u žena provodi se na transvaginalni način. Preliminarna priprema ovog postupka ne zahtijeva.

Da bi se dobili točni dijagnostički rezultati, poželjno je proći pregled u određeno vrijeme. Tako se kod žena u reproduktivnoj dobi ultrazvuk zdjelice izvodi od 5. do 7. dana ciklusa (računajući od prvog dana menstruacije) - upravo se u tom razdoblju klinička slika javlja najjasnije.

Ujutro, ako je potrebno, ispraznite crijeva. Prije ispitivanja ispraznite mjehur. Na dan ispitivanja možete uzeti hranu i tekućinu, studija se ne provodi na prazan želudac.

Priprema za ultrazvuk dojke kod žena i dojki kod muškaraca nije potrebna:

Proučavanje mliječnih žlijezda u žena reproduktivne dobi poželjno je provesti u prvih 6-11 dana menstrualnog ciklusa (1. faza ciklusa).

Ultrazvuk štitnjače:

Ove studije ne zahtijevaju posebnu obuku.

Nije potrebna posebna obuka. Trebate imati svježi EKG (za razdoblje ne dulje od 1 mjeseca) i rezultate prethodnog Echo KG (ako se izvodi).

Duplex pregled krvnih žila vrata, glave, gornjih i donjih ekstremiteta.

Ove studije ne zahtijevaju posebnu obuku.

Priprema pacijenta za ultrazvuk abdomena

Svrha: dijagnostika.

Ciljevi: metoda omogućuje određivanje položaja, oblika, veličine, strukture parenhimnih organa u trbuhu.

tehnika izvedbe:

1. Objasnite pacijentu svrhu istraživanja i pripremu za njega.

2. Ponudite pacijentu (osobito ako pati od nadutosti) 2-3 dana da slijedi dijetu koja isključuje crni kruh, povrće, mlijeko (proizvodi koji doprinose stvaranju plina).

3. Obavijestite pacijenta da se studija izvodi na prazan želudac (pacijent ne bi trebao jesti ili jesti na dan ispitivanja, a posljednji obrok bi trebao biti uoči ne kasnije od 20 sati) da biste trebali ponijeti ručnik sa sobom.

4. Odnesite pacijenta u sobu za ultrazvuk.

5. Nakon zahvata pratiti pacijenta na odjelu.

Napomena: Pacijentima koji pate od nadutosti, unutar 2-3 dana prije studije, propisuje se unos aktivnog ugljena ili karbolola od 0,5 do 1,0 g 3-4 puta dnevno, a također (ako je indiciran) unos enzimskih pripravaka.

Crtanje skupa alata za operacije na abdominalnim organima:

1. Motike za jačanje radnog rublja.

2. Pinceta je ravna i zakrivljena.

3. Skalpeli: šiljasti i trbušasti.

4. Pinceta: kirurška, anatomska, prugasta; duge anatomske.

5. Stezaljke: hemostatsko rezanje / ravno i zakrivljeno /; Kocher, Billroth, "komarac".

6. Cooper škare, zakrivljena Richter, ravno, istaknuo.

7. Kuke: Farabef, Langenbek.

8. Lopata Buyalsky.

9. Reverdenova trbušna spatula.

11. Gouge sonde, trbušaste, Kocher.

12. Pikantna žlica Volkmann.

13. Stezaljke Mikulich.

14. Ogledala za trbušnu stijenku Doyena.

15. Frits abdominalnih ogledala.

16. Zrcaljenje jetre.

17. Retractor Mikulich.

18. Elastični crijevni zom.

19. Drobljenje crijevnog zhoma.

20. Drobljenje pulpe Payra.

22. Rezanje i zaobljenje intestinalnih igala.

23. Šprice i igle za njih različitih veličina.

Crtanje skupa alata za laparocentezu.

 1. Skalpel je oštar.
 2. Kirurške škare.
 3. Pinceta: kirurška, anatomska, prstiju.
 4. Trokar.
 5. Držači igala.
 6. Kirurške igle za kožu.
 7. Cijevi od polivinilklorida u promjeru trokara.
 8. Sterilne loptice od gaze, salvete.
 9. Boce s 70% -tnom otopinom alkohola, 1% otopinom jodonata, 0,25% -tnom otopinom novokaina, cleol.
 10. Štrcaljka 20 ml s iglama.
 11. Taz.

194.48.155.252 © studopedia.ru nije autor objavljenih materijala. No, pruža mogućnost besplatnog korištenja. Postoji li kršenje autorskih prava? Pišite nam | Kontaktirajte nas.

Onemogući oglasni blok!
i osvježite stranicu (F5)
vrlo je potrebno

Algoritam za pripremu pacijenta za ultrazvuk trbušne šupljine i zdjeličnih organa;

Cilj: utvrditi položaj, oblik, veličinu, strukturu raznih trbušnih organa (jetre, žučnog mjehura, gušterače, slezene) i zdjeličnih organa (mjehura, maternicu, jajnike, prostatu).

PRIPREMA PACIJENTA ZA X-RAY ISTRAŽIVANJE

Želudac i 12-duodenum

Priprema pacijenta za rendgen

pregled kolona

Algoritam pripreme za rendgenski pregled žučnog mjehura i žučnih puteva

Svrha: Dijagnoza bolesti žučnog mjehura.

Kontraindikacije: ozbiljno oštećenje jetre, akutna upalna bolest jetre s visokom tjelesnom temperaturom.

trening pacijenata u diastazi urina

Cilj: pružiti kvalitetnu obuku za istraživanje i pravovremeno primanje rezultata.

Priprema: informiranje i edukacija pacijenta.

Oprema: čista i suha staklena posuda, smjer / oznaka.

Testovi na temu "Bolovi u trbuhu"

- Uzroci bolova u trbuhu mogu biti bolesti:

A) infarkt miokarda;

B) akutna upala slijepog crijeva;

B) peptički ulkus;

D) urolitijaza;

D) sve gore navedeno.

- Najjači ("bodež") bolovi u trbuhu karakteristični su za:

A) akutni gastritis;

B) nekomplicirani peptični ulkus;

B) želučano krvarenje;

D) perforirani želučani čir;

D) dijabetička koma.

- Odaberite simptome akutnog abdomena:

A) bol, napetost mišića prednjeg trbušnog zida, pozitivan simptom Shchetkin-Blumberga;

B) bol u trbuhu, bradikardija;

B) povraćanje taloga za kavu, smeđe stolice;

G) povraćanje, proljev, vrućica;

D) kršenje ispuštanja plinova, nedostatak stolice.

- Akcije obiteljske sestre za sumnju na sindrom akutnog abdomena:

B) unesite analgin intramuskularno;

C) dati tab. shpy;

D) unosi se baralgin intravenozno;

D) hitno obavijestiti obiteljskog liječnika.

- značajke upale slijepog crijeva u starijoj i senilnoj dobi:

A) teška reakcija temperature;

B) Shchetkin-Blumbergov simptom je izražen;

B) normalna temperatura, Shchetkin-Blumbergov simptom je blag;

D) izraženi su simptomi Rovzinga, Sitkovskog, Voskresenskog;

- Sindrom crijevne opstrukcije uključuje simptome:

A) tanke stolice;

B) krvavo povraćanje, proljev;

B) zadržavanje stolice i povraćanje plina;

D) groznica, proljev;

D) sve gore navedeno.

- Plan ispitivanja za bolesnika s peptičkim ulkusom uključuje:

A) kolecistografija, koprogram;

B) fibrogastroskopija, fekalna okultna krv;

B) ispiranje želuca;

D) ultrazvuk abdominalnih organa;

D) sve gore navedeno.

- Koje će lijekove medicinska sestra pripremiti za hitnu skrb o bubrežnim kolikama?

A) dimedrol, strofantin;

B) no-shpa, analgin;

B) Seduxen, Relanium;

D) ranitidin, delagil;

D) suprastin, Dimedrol.

- Priprema pacijenta za rendgensko snimanje želuca:

B) klistir navečer;

B) dijeta bez troske;

G) ujutro na prazan želudac;

D) sve gore navedeno.

- Normalna brzina sedimentacije eritrocita kod žena:

Priprema pacijenta za ultrazvuk

u stacionarnim uvjetima

Bilježite pacijenta na određenom studiju, ako je potrebno, organizirajte uputnicu.

On pruža brze rezultate.

Objasnite pacijentu svrhu studije, prirodu studije, potrebu da se ona provede i dobijete pristanak pacijenta

Osiguravanje prava pacijenta na informacije.

Objasniti pacijentu koji će provesti istraživanje, koliko će mu vremena trebati, mogućim subjektivnim osjećajima pacijenta tijekom studija i nakon njega, prirodi pripravka.

Osigurana je pouzdanost rezultata i svjesno sudjelovanje pacijenta u postupku.

Obratite pozornost na najvažnije aspekte pripreme. Zamolite pacijenta da ponovi glavne točke i sve primljene informacije.

Uvjet učinkovitosti učenja.

Pripremiti pacijenta za studiju.

Na dan proučavanja provjerite je li pacijent sve pravilno obavio i pratite (s prijevozom) s medicinskom povijesti u sobu za endoskopiju.

Nakon pregleda pregledajte pacijenta na odjelu. Pratite pacijenta.

ambulantno

Objasnite svrhu istraživanja i pristanak pacijenta.

Osiguravanje prava pacijenta na informacije.

Napravite smjer u obliku.

Pružanje točnih informacija o pacijentu i smanjeno pretraživanje laboratorijske i pacijentove dokumentacije.

Objasnite pacijentu koji će provesti istraživanje, otprilike koliko će to trajati.

Osigurana je pouzdanost rezultata i svjesno sudjelovanje pacijenta u postupku.

Podučiti pacijenta i / ili njegovu rodbinu pripremom za istraživanje i ispravnu tehniku. Ako je potrebno, dati dopis.

Objasnite pacijentu i / ili njegovoj rodbini gdje i kada će doći s uputom.

Zamolite pacijenta da ponovi sve informacije koje ste dobili od vas.

Uvjet učinkovitosti učenja.

Napomena: Potrebno je upozoriti pacijenta da se svaka vrsta istraživanja provodi u određenom položaju, te je važno ispravno prihvatiti taj položaj, a pacijenta pokušati orijentirati na činjenicu da tijekom studija mora ležati mirno i strpljivo.

Ultrazvuk probavnog trakta (jetra, gušterača, žučna kesica).

Indikacije: propisao liječnik, bolesti probavnog trakta.

Informacije za pacijenta: 2-3 dana prije studije, propisane od strane liječnika, uzeti aktivni ugljen u 0,5-1,0 g - 3-4 puta dnevno (uz nadimanje) i isključiti hranu iz prehrane koja uzrokuje nadutost. Studija se provodi ujutro, na prazan želudac, ne uzimajte tekućinu, lijekove, ne pušite. Trebali biste imati ručnik (salvete), pelene.

Položaj pacijenta tijekom istraživanja: u ležećem položaju, na desnoj ili lijevoj strani. Senzor se nadovezuje na kožu koja je podmazana posebnim gelom od topografije organa za ispitivanje.

Ultrazvuk zdjeličnih organa (mjehura, maternice, jajnika, prostate), bubrega.

Indikacije: propisane od strane liječnika, bolesti zdjeličnih organa, bubrega.

Informacije za pacijenta: cjelovita studija je moguća samo s ispunjenom mjehuru. Razlog tome je potreba da se pregledaju donji dijelovi uretera, što se može vidjeti samo ako je mjehur napunjen. Da biste to učinili, trebate oko 1,5 - 2 sata prije studija ne bi mokriti i piti vodu. Umjesto vode, možete piti čaj, kompot, ali ne i gaziranu vodu ili mlijeko. Bolje je piti kroz slamku kako bi se progutalo manje zraka.

Približna količina tekućine:

1-2 godine - ne manje od 100,0 ml

3-7 godina - 1 šalica (200,0 ml)

8-11 godina - 1,5 čaše (350,0 ml)

12-15 godina - 2 šalice (450,0 ml)

više od 15 godina - 500,0 ml.

Ultrazvuk bubrega provodi se ujutro, po mogućnosti na prazan želudac, bez posebne obuke.

Položaj pacijenta tijekom istraživanja:

Ultrazvuk bubrega - u ležećem položaju, sa strane (može biti sjedenje). Senzor je postavljen sa stražnje ili stražnje strane trbuha.

Ultrazvuk ženskog genitalija - na poleđini.

Napomena: Postoje ograničenja u primjeni ove metode (puni mjehur) kod pacijenata koji su podvrgnuti ginekološkom pregledu, koji iz nekog razloga ne može napuniti mjehur. Ti pacijenti su transvaginalni pregledi.

Ultrazvuk srca, krvnih žila, štitnjače.

Indikacije: kako je propisao liječnik, bolesti srca, krvnih žila, štitnjača.

Informacije za pacijenta: posebna priprema nije potrebna, imati ručnik (salvete), ležati tiho tijekom studija.

Briga za pacijenta nakon instrumentalne igre dijagnostičke studije.

Nakon instrumentalne studije, medicinska sestra se treba raspitati o pacijentovoj dobrobiti, ako je potrebno, izmjeriti krvni tlak, pregledati PS, obratiti se svom liječniku. Ako je liječnik koji je proveo studiju dao savjet o njezi nakon studija, tada pomozite pacijentu da se pridržava tih preporuka.

Memo za pacijenta u imenovanju ultrazvuk žučnog mjehura, gušterače, jetre i slezene.

Ultrazvučni pregled propisuje liječnik. Svrha istraživanja - objektivno procijeniti vaše stanje.

Da biste dobili pouzdane rezultate, morate se pripremiti za ovu studiju: suzdržite se od fizičkog napora, unosom alkohola, idite u krevet noć prije u uobičajeno vrijeme. 2-3 dana prije studije (propisano od strane liječnika), trebate uzeti aktivni ugljen 1 g - 3-4 puta dnevno i isključiti hranu iz prehrane koja uzrokuje nadutost (povrće, osobito gruba vlakna, voće, mliječni proizvodi, crni kruh, slatkiši, kakao, kava, voćni sokovi). Studija se provodi ujutro, na prazan želudac, ne uzimajte tekućinu, lijekove, ne pušite. Trebali biste imati ručnik (salvete), pelene.

Vrlo je važno točno slijediti navedene preporuke, jer će se u ovom slučaju dobiti pouzdani rezultati.

U 10 sati ujutro, soba za ultrazvuk broj 105 sa smjerom.

Ultrazvuk nije bolan, jer se zračenje na bilo koji način ne osjeća na koži osobe u bilo kojoj dobi. Možete osjetiti samo dodir senzora prema tijelu i lagano hladnoću od gela koji se nanosi na kožu.

2. Ultrazvučni pregled nije štetan, jer čak i liječnik, ultrazvučna dijagnostika radi bez ikakvih zaštitnih naprava.

3. Ultrazvuk se može obaviti iz bilo koje dobi.

bez ograničenja težine i visine.

4. Broj studija i njihova mnogostrukost nisu ograničeni. Ako je potrebno, ultrazvuk se može izvoditi više puta tijekom dana.

5. U prosjeku, istraživanje traje 3–5 minuta, ali je moguće duže trajanje, do 15-20 minuta.

Priprema ultrazvuka

Priprema za ultrazvuk abdomena:

1) Isključiti proizvode koji stvaraju plin (mlijeko, kupus, crni kruh, mahunarke, svježe povrće i voće, slatka jela) dan prije istraživanja;

2) uzimati adsorbent noću (doziranje kako je propisao liječnik);

3) doći na anketu na prazan želudac: ne piti, ne jesti, ne uzimati lijekove.

4) Ako je propisan ultrazvučni pregled abdominalnih organa s vodom-sifonom, trebate imati sa sobom: 200 ml vode i slamku za koktel.

5) Ako je propisan ultrazvučni pregled abdominalnih organa s definicijom funkcije žučnog mjehura, trebate imati: choleretic doručak (čokolada ili banana ili slatki čaj).

6) Uzmite pelene i salvete.

Priprema za ultrazvuk bubrega i mjehura

1) Isključiti proizvode koji stvaraju plin (mlijeko, kupus, crni kruh, mahunarke, svježe povrće i voće, slatka jela) dan prije istraživanja;

2) piti adsorbent noću (doziranje kako je propisao liječnik);

3) dođite na pregled s napunjenom mjehuru (1 sat prije pregleda morate popiti 500 ml vode);

4) s vama bi trebali imati pelene i salvete, vodu - 1 l.

Priprema za ultrazvuk male zdjelice (transabdominalna)

1) Pregled se provodi na 5-10. Dan menstrualnog ciklusa (1. dan je početak menstruacije).

2) Isključiti proizvode koji stvaraju plin (mlijeko, kupus, crni kruh, mahunarke, svježe povrće i voće, slatka jela) dan prije istraživanja;

3) piti adsorbent noću (doziranje kako je propisao liječnik);

4) dođite na pregled s ispunjenom mjehuru (1 sat prije pregleda morate popiti 500 ml vode ili soka);

5) s vama bi trebali imati pelene i salvete, vodu - 1 l.

Priprema za ultrazvuk dojke

Pregled se provodi na 5-10. Dan menstrualnog ciklusa (1. dan je početak menstruacije).

Trebali bi imati pelene i salvete.

Pri obavljanju istodobnog ultrazvuka abdominalnih organa i ultrazvuka zdjeličnih organa kod djevojčica:

1) doći na anketu na prazan želudac: ne piti, ne jesti, ne uzimati lijekove.

2) s vama bi trebali imati pelene i salvete, vodu - 1 l.

Nakon ultrazvučnog pregleda abdomena napunite mjehur (popijte 1 litru vode)! Prije ultrazvučnog pregleda abdomena nije dopušteno uzimati tekućinu.

Usklađenost s pravilima pripreme je visoko kvalitetna anketa.

Kod izvođenja neurosonografije, ultrazvuka srca, ultrazvuka štitne žlijezde, ultrazvuka skrotuma, ultrazvuka zglobova, ultrazvuka oka, ultrazvuka mekih tkiva, ultrazvuka timusne žlijezde, ultrazvukom perifernih limfnih čvorova nije potrebna posebna obuka!

Priprema pacijenta za algoritam ultrazvučnih studija. Tehnologija obavlja jednostavnu medicinsku uslugu. Priprema za funkcionalni pregled žučnog mjehura

Prije nego što ultrazvuk psihološki pripremi dijete, razgovarajte o postupku, objasnite da to nije bolno i nije zastrašujuće. Ako dijete ima negativnu reakciju na ultrazvuk, liječniku će biti teže pregledati pacijenta, a neke se metode ne mogu provesti.Određene vrste ultrazvučnih studija zahtijevaju preliminarnu pripremu za dobivanje kvalitativnih informacija i pouzdanu procjenu otkrivenih promjena.

PRIPREMA BOLESNIKA ZA ULTRAZVUKNA ISTRAŽIVANJA

Proučavanje ovih organa provodi se isključivo na prazan želudac. Ispunjavanje ovog stanja je potrebno, jer je u suprotnom nemoguće pouzdano procijeniti stanje žučnog mjehura. Osim toga, dio organa će biti zatvoren sadržajem želuca - prije svega gušterače i dijela jetre. Nažalost, ovo stanje često nije ispunjeno, roditelji vjeruju da je "na prazan želudac" juha s usitnjenjem, ali čaj s kolačem je moguć. Kao rezultat toga, vrijednost istraživanja se smanjuje. Potrebno je:

 • nemojte ništa jesti ili piti;
 • ne perite zube;
 • ne uzimajte tablete;
 • bez pušenja;

Ako je vaše dijete bolesno i mora stalno uzimati lijekove (dijabetes, druge ozbiljne bolesti) ili promatrati poseban režim prehrane, o tome obavijestite liječnika i zajednički odaberite odgovarajuću opciju.

PRIPREMA ZA ISTRAŽIVANJE BUBREGA I URINARNIH TRAKTORA

Ova studija je jedna od najčešćih u pedijatrijskoj praksi, ali treba biti jasno shvaćeno da je cjelovita studija izvediva samo s ispunjenim mjehuru. To je zbog potrebe da se pregledaju donji dijelovi uretera, što se može vidjeti samo ako je mjehur napunjen. Osim toga, samo kod punjenja mjehura možete dobiti pravu sliku stanja gornjeg urinarnog trakta - zdjelice, čaše i gornje uretre. Što trebate učiniti za ovo? Sigurno ste vidjeli pacijente kako sjede i piju vodu ispred sobe za ultrazvuk. Apsolutno besmisleno i beskorisno. Voda (i istovremeno - zrak koji se proguta pri gutanju) ulazi u želudac i samo štiti lijevi bubreg i gornji abdomen od liječnika ultrazvuka. Da bi se tekućina apsorbirala, filtrirala kroz bubrege i nakupila u mjehuru, trebalo bi trajati najmanje 1-1,5 sata. Preduvjet: Otprilike 1-1,5 sata prije predloženog ultrazvučnog pregleda, dijete mora mokriti i piti vodu. Umjesto vode, možete dati čaj, kompot, ali ne i sok ili mlijeko. U idealnom slučaju, bolje je piti kroz slamku kako bi se progutalo manje zraka. Količina tekućine koju pijete je sljedeća: 1-2 godine - koliko popiti (možete popiti iz bradavice - samo bolje), pokušajte - najmanje 100 ml (pola šalice); 3-7 godina - 1 šalica; 8-11 godina - jedno i pol čaše; tinejdžeri - 2 čaše. I više - nemojte piti ili mokriti prije ultrazvuka.

Napomena: Ako vaše dijete ima neuobičajenu konstituciju (vrlo veliku ili, obratno, vrlo malu), tada se količina tekućine mora odabrati pojedinačno. I ne zaboravite da dijete prvo mora mokriti, a tek onda piti vodu! Postoje slučajevi kada roditelji ne dopuštaju djetetu da mokri ujutro, pa čak i dati im dodatne tekućine (a ultrazvuk je zakazan za 14.00). Zamislite patnju djeteta? Preplavljuje mokraćni mjehur, bolove, sve uzduž urinarnog trakta. Vrijednost ultrazvuka u takvoj situaciji je mala - vidjet ćemo patologiju koja nije, što je jednostavno izazvalo pogrešnu pripremu. Ako je vaše dijete još uvijek malo (beba) i nemoguće je s njim pregovarati, onda samo za oko 40 minuta - dajte mu sat vremena da pije što je moguće više vode iz bradavice (čaj, sok - što voli). Onda postoji nada da će do trenutka inspekcije doći do punog mjehura.

PRIPREMA ZA STUDIJU PULSKOG ORGANA U DJEVOJKAMA

1-5 sati prije predviđene studije popiti 1,5 litara vode (za odrasle djevojke) i ne mokriti. Mlade djevojke pokušavaju napuniti mjehur (vidi pripremu za ultrazvuk bubrega)

PRIPREME za proučavanje mozga (ultrazvuk mozga) i štitnjače, timus (timus), kukova, oči, vratne kralježnice, srca i mekih tkiva LIMFAUZLOV

Nije potrebna obuka. Jedini uvjet je da dijete mirno leži, tako da bebe obično paze na jelo, dobro se hrane, zadovoljne, dobro ostaju, a neke od njih samo spavaju. Maloj djeci se savjetuje da uzmu bocu hrane ili vode. Ultrazvuk timusa - morate znati točnu težinu djeteta u trenutku pregleda. Najčešće se održava za djecu do 1 godine, jer kasnije dolazi do okoštavanja sternuma, što komplicira vizualizaciju žlijezde. Ultrazvuk štitnjače - za istraživanje morate znati težinu i visinu djeteta u trenutku pregleda. Obavezno pregledajte dijete ako ga namjeravate dati sportskoj sekciji. Kod nekih anomalija u strukturi unutarnjih organa, zanimanja određenih sportova se ne preporučuju. Preporučljivo je provesti ultrazvuk na djetetu prije nego što počne ići u vrtić ili školu. U potonjem slučaju, za profilaktičke svrhe, uz ultrazvuk abdominalnih organa i bubrega, treba provesti ultrazvuk štitne žlijezde. U adolescenciji, osim gore navedenih područja, vrijedi ispitati i unutarnje genitalije djevojaka. Srce u načinu probira, preporučljivo je pregledati za ultrazvuk u dobi od oko 1 godine.

Ako klinika nema jednokratnu posteljinu i ručnike, trebate ponijeti pelenu i ručnik. To se ne odnosi na stvarnu pripremu, ali na nekim mjestima bez takve opreme možete se jednostavno poslati kući (obično se to odnosi na javne klinike).

Neke vrste ultrazvučnih studija zahtijevaju dovoljno ozbiljne pripreme za poboljšanje vizualizacije (slike) ispitivanih organa.

Priprema za ultrazvuk abdomena (jetra, žuč, gušterača i slezena)

Kada osoba uzima hranu, u njegovom tijelu se događa niz promjena. Za ultrazvučnog liječnika, važno je da se žučnjak smanji i plin u crijevu se pojavi u velikim količinama. Nažalost, ultrazvuk ne "vidi" iza mjehurića plina, tako da, na primjer, njegovo nakupljanje u petlji crijeva može zakloniti gušteraču. Priprema uključuje dugotrajno (noćno i jutarnje) gladovanje i minimiziranje količine plina u crijevu. To je osobito istinito kod pretilih pacijenata, jer je svaki centimetar udaljenosti do unutarnjeg organa prepreka ultrazvuku. i to:

Posljednji obrok treba biti najkasnije 19 sati od dana koji prethodi studiji. Ponekad osobe za kontakt u klinikama putem telefona obavijeste o potrebi da ne jedu najmanje 6 sati - vjerujte mi, to nije dovoljno za puno istraživanje. Stoga je nepoželjno provesti istraživanje u poslijepodnevnim satima.

3 dana prije studije, crni kruh, punomasno mlijeko, sirovo voće i povrće treba eliminirati iz prehrane, uzeti 2-5 pločica ovih dana. aktivni ugljen ili Espumizan 2 kapsule 3 puta dnevno.

Ujutro u studiji također je dobro uzeti 5 tableta ugljena ili 2 kapsule espumizana.

Ako je abdominalni ultrazvuk zakazan za sutra, a večeras ste saznali za to, uzmite 10 tableta aktivnog ugljena ili 2 puta 2 kapsule espumizana navečer, a jutro studije još 5 tableta ugljena ili 2 kapsule espumizana.

Podsjećam vas da je dobra slika za ultrazvučnog liječnika ispravna dijagnoza vašeg stanja. Nemojte prisiljavati liječnika da napiše u izvješću "gušterača nije vizualizirana plinom crijevnih petlji".

Priprema za proučavanje funkcije žučnog mjehura

Suština studije leži u činjenici da se pacijentova žučna mjehura najprije mjeri na prazan želudac, a zatim se uzima doručak, uzrokujući kontrakciju mjehura, i dugo vremena (najmanje jedan sat) mjerenje mjehura u vremenskim razmacima kako bi se procijenila njegova sposobnost kontrakcije. U tom smislu, trebate ispuniti žučni mjehur na početku studije, tako da se u večernjim satima morate suzdržavati od hrane, kao i ultrazvučnim pregledom trbušne šupljine.

Osim toga, studija sama mora uzeti choleretic doručak. Prema mišljenju različitih liječnika i registara različitih klinika, opcije za doručak mogu biti sljedeće:

 • Dva sirova žumanjka (trenutno se ova mogućnost rijetko koristi zbog mogućnosti salmoneloze)
 • 200-400 ml dobre (najmanje 20% masti) kreme
 • 20-400 ml masnoće (ne manje od 20%) vrhnja
 • Sendvič s maslacem (po mom mišljenju, to je najneučinkovitija opcija, mjehurić se često slabi i to se odražava u protokolu istraživanja, prisiljavajući liječnika da donese pogrešne zaključke)

I samo u slučaju da je potrebno uzeti uobičajene maramice za higijenu nakon doručka (u klinici oni svibanj ne biti).

Priprema za ehokardiografiju

Ehokardiografija u načelu ne zahtijeva pripremu, međutim, ako pacijent ima vrlo čest puls (tahikardiju više od 90 otkucaja u minuti) i povišeni krvni tlak (više od 160/100), neki parametri srca ne mogu se pravilno procijeniti. Stoga, ako je moguće, u dogovoru s liječnikom prije ehokardiografije, puls i krvni tlak treba normalizirati. Inače, liječnik piše u zaključku "studija je provedena na pozadini tahikardije."

To je bezbolna i sigurna dijagnostička metoda, koja se temelji na djelovanju zvučnih valova, zahvaljujući kojima na ekranu možete vidjeti sliku ljudskih unutarnjih organa. Ultrazvuk je siguran za ljude, a X-zrake se ne koriste tijekom istraživanja. Pravovremeni pregled može spriječiti mnoge zdravstvene probleme i propisati potreban tretman na vrijeme.

Ultrazvuk za trbušnu šupljinu - što daje?

Pomaže identificirati simptome ciroze jetre, kao i prisutnost akutnog ili kroničnog hepatitisa, benignih cista, adenoma, hemangioma, masne infiltracije, žarišta nodularne hiperplazije, različitih cista i malignih tumora jetre.

Ultrazvuk žučnog mjehura je u stanju pokazati abnormalni razvoj kanala i žučnog mjehura, prisutnost upalnih bolesti kao što su kronični i akutni holecistitis, bolesti žučnih kamenaca, malignih i benignih lezija žučnog mjehura, polipa.

Ultrazvuk slezene vam omogućuje da identificirate oštećenje ovog organa, što je vrlo uobičajeno kod ozljeda peritoneuma. Ova istraživačka metoda je informativna u slučaju sumnje na moguće malformacije slezene. Ultrazvuk slezene određuje povećanje i upalne bolesti ovog organa, otkriva srčani udar, tumore, apscese, ciste, kao i promjene u slezeni s krvnim bolestima.

Kada liječnik može usmjeriti ultrazvuk peritonealnih organa?

Ovo istraživanje peritoneuma indicirano je za bolove u trbuhu, povećanje organa, upalu slijepog crijeva, povećanje jetre i slezene, za različite formacije u organima i abdominalnom prostoru, za holelitijazu i druge bolesti. Ova metoda se također koristi za kontrolu ispravnog pozicioniranja igle s bubrezima. Ultrazvuk se može kombinirati s dopler studijom za bolesti poput tromboze ili vaskularne stenoze u peritonealnim organima, kako bi se otkrili tumori.

Priprema za istraživanje

Važnu ulogu u informativnosti studije ima pravilna priprema za ultrazvuk abdomena. Nekoliko dana prije studije, hranu koja povećava stvaranje plina i tako može ometati pravilno istraživanje treba isključiti iz prehrane. Nemojte jesti cijelo kravlje mlijeko, sirovo povrće, raženi kruh, kolače, mahunarke, gazirana pića. Ako imate zatvor, tada će priprema za ultrazvuk abdomena, uz sve gore navedeno, uključivati ​​uzimanje enzima i enterosorbenata, kao što je aktivni ugljen, svečanost ili mezim-forte, espumizan. Ovi lijekovi smanjuju pojavu nadutosti i uspostavljaju ispravan metabolizam u crijevu, što će učiniti više informativnim i točnim ultrazvukom abdomena. Trbušna šupljina također uključuje i klistir za čišćenje dva dana prije datuma ultrazvuka. Osim toga, prestanak pušenja je nužan. Nakon takvih postupaka kao što su gastroskopija, rendgensko snimanje peritoneuma, kolonoskopija, zabranjen je ultrazvuk peritoneuma. Studija se izvodi na prazan želudac. U svakom slučaju, pitajte svog liječnika kako se pripremiti za ultrazvuk abdomena, jer uzimanje određenih lijekova ili određenih bolesti može predložiti drugačiji algoritam pripreme.

Pravilna priprema za ultrazvuk trbušne šupljine ključ je kvalitetnog i informativnog istraživanja. Stoga je vrlo važno slijediti sve preporuke i recepte vašeg liječnika, koji će moći pravilno dijagnosticirati i dati vrijedne preporuke. Nemojte zanemariti redovite preglede! Blagoslovi vas!

Moderna medicina može ponuditi mnogo načina za ispitivanje tijela. Ima češćih, manje ih je. Ali jedno, nezamjenjivo, bit će razmotreno u nastavku.

Ova vrsta istraživanja najsuvremenija je metoda dijagnosticiranja mnogih bolesti, uključujući i patološke procese, upale u trbušnoj šupljini ili ginekologiju uključujući i. To je najpreciznija metoda istraživanja, vrlo informativna i, što je najvažnije, vrlo pristupačna širokom krugu stanovništva.

Temeljen na ultrazvuku na fenomenu eholokacije. Princip je otprilike sljedeći: uređaj šalje uređaj u tijelo, gdje se odbija od unutarnjih organa i vraća. Uređaj ga čita i, zbog različitih akustičkih svojstava tkiva, oni se mogu identificirati.

Što je to?

Ultrazvuk zdjelice se obavlja svima, bez obzira na dob ili spol. Učinite to kako biste došli do uzroka krvi u mokraći, poteškoća s mokrenjem (istraživanje bubrega); identificirati maligni tumor; dijagnosticirati stanje rektuma; utvrditi uzroke bolova u trbušnoj šupljini. Provoditi istraživanja i jajnike s uterusom i dodacima. Trudnoća se potvrđuje njenom pomoći i utvrđuju se njezini uvjeti. Pregledajte prostatu. Utvrditi uzroke neplodnosti.

Nema kontraindikacija za ove studije.

Ultrazvuk zdjelice. trening

Na koji dan ovaj pregled ne bi bio propisan, to se ne bi trebalo raditi ako je dan prije bio proveden postupak s barijem. Uglavnom za ultrazvuk zdjeličnih organa priprema je jednostavna. I to ovisi o tijelu koje treba ispitati. Sam postupak se odvija vrlo jednostavno i brzo, od pacijenta nije potrebna nikakva aktivnost. Dovoljno je da leži na kauču, na leđima ili na boku. Potrebno je goli želudac ili donji trbuh. Liječnik-dijagnostičar zamrzne senzor posebnim gelom, pomiče senzor uz želudac, lagano pritiskajući. Pogledajte unutarnje organe koji se izvode pod različitim kutovima.


Ako postoji upala u području koje se ispituje, tijekom pregleda se mogu pojaviti neugodni ili bolni osjećaji. Ovisno o bolesti i svrsi pregleda, ultrazvučni postupak traje od deset do dvadeset minuta.

Transabdominalni ultrazvuk

Ova vrsta dijagnoze provodit će se izvan, kroz trbušnu šupljinu. Nekoliko dana prije zakazanog pregleda treba slijediti malu dijetu. Isključuju proizvode koji uzrokuju fermentaciju i stvaranje plina. Ograničite se u recepciji povrća, mesnih proizvoda, bolje je isključiti mliječne i gazirane napitke. Prije ultrazvuka potrebno je isprazniti crijeva. Prije zahvata od pacijenta će se tražiti da pije dovoljno veliku količinu vode za otprilike jedan sat, tako da je mjehur dobro napunjen. Ako se studija mora hitno provesti, tekućina će se ubrizgati u bolnicu kroz urinarni kateter. Studija se može provesti i na stražnjoj i na bočnoj strani.

Transrektalni ultrazvuk

Dijagnoza bolesti kroz anus. Kod transrektalnog ultrazvuka zdjelice priprema se sastoji od postavljanja klistira za čišćenje. Uoči treba isključiti proizvode koji proizvode plin. Pacijent se nalazi na lijevoj strani, a noge se moraju savijati u koljenima. U rektum se umetne tanak pretvornik, tako da je studija malo bolna.

Transvaginalni ultrazvuk

Dijagnoza će se izvršiti vaginalno. Ultrazvuk zdjelice, priprema: za ovaj sat za tri ili četiri pacijenta ne može piti tekućinu i treba ga isprazniti neposredno prije samog zahvata. Postupak se izvodi na leđima, kukovi su rašireni.

Ako je potrebno pronaći uzrok neplodnosti, tada će biti informativnije napraviti transvaginalni ultrazvuk nego transabdominalni.

Za obavljanje ultrazvuka zdjeličnih organa, ne bi se trebala napraviti posebna priprema ako žena ima krvarenje nepoznate etiologije, prisutnost akutne boli. Najbolje je provesti postupak s praznim crijevom.

Za izvođenje ultrazvuka zdjelice, priprema za menstruaciju kod žene nije potrebna ako postoje indikacije za hitne slučajeve. Ako je postupak planiran, bolje je provesti peti ili sedmi dan ciklusa.

Ultrazvuk i trudnoća

Ova vrsta dijagnoze za buduće majke jednostavno je neophodna procedura koja će omogućiti i ginekologu i najmlađoj majci da kontroliraju cijeli tijek trudnoće. Moderna dijagnostika omogućuje otkrivanje mogućih nedostataka već u ranim fazama, s početkom trudnoće, kako bi se otkrio položaj embrija kako bi se isključila ektopična oplodnja. Takva trudnoća može predstavljati prijetnju zdravlju žene i njezina života.

Ultrazvučni pregled s velikom točnošću pokazat će mjesto lokalizacije jajne stanice. Uspostavite njezinu dob, sudeći prema veličini i značajkama strukture. Već u petom ili šestom tjednu trudnoće uz pomoć ultrazvučnog pregleda trudnica će moći čuti kako srce kuca u djetetu. To uzrokuje ne samo pozitivne emocije kod oba roditelja, već i omogućuje liječniku da se uvjeri u normalno funkcioniranje fetusa u normalnom razvoju.

Kod ultrazvuka zdjelice priprema tijekom trudnoće nije potrebna. Provodi se u svim fazama trudnoće.

Tijekom razdoblja trudnoće trudnica će proći kroz ultrazvuk tri puta. Prvo, za razdoblje od deset do dvanaest tjedana. Malo kasnije, na razdoblje od osamnaest do dvadeset dva tjedna. I konačno - već u dvadeset osam - trideset dva tjedna. Svrha istraživanja je dati sveobuhvatnu procjenu stanja fetusa, saznati njegovu anatomsku strukturu, ispravan i pravodoban razvoj svih organa i sustava, ocijeniti parametre rasta, eliminirati razvojne nedostatke.

Ispitivanje organa i tkiva zdjelice ultrazvukom široko se provodi i kod žena i kod muškaraca. Moderni stručnjaci snažno savjetuju svim ženama starijim od četrdeset godina da prođu ovu vrstu istraživanja, a muškarci stariji od pedeset godina. To će omogućiti vrijeme za dijagnosticiranje prisutnosti problema reproduktivnih organa, mjehura, bubrega, ako ih imate. Time se ubrzava liječenje i sprječavanje negativnih posljedica. Rana ultrazvučna dijagnostika u svrhu prevencije je ključ vašeg zdravlja i dugovječnosti.

Jedino u URFO

Središnja gradska klinička bolnica br. 24 provodi jedinstvene operacije obnavljanja funkcija ruku, posljedica ozljeda i bolesti ruku uz pomoć najmodernijih tehnologija.

Na liječenju - kod kuće!

U bolničkim odjeljenjima pacijentima su osigurani ugodni uvjeti liječenja, opremljeni s “LUX” odjelima.

Upitnik za procjenu kvalitete usluga medicinskih organizacija (ambulantno, u bolnici)

Da biste ispunili upitnik, kliknite na sliku "SUDJELUJTE U GLASOVANJU" odabirom medicinske organizacije (MBU "Središnja gradska klinička bolnica br. 24").

Priprema za ultrazvuk

Priprema pacijenta za ultrazvučni pregled (US) je od velike važnosti jer može utjecati na kvalitetu slike i, u konačnici, na rezultate pregleda. Ultrazvuk - tehnika koja se koristi za proučavanje različitih organa ili tjelesnih sustava - i trbušne šupljine i zdjelice, krvnih žila itd. Najčešće je to abdominalni organi.

Priprema za ultrazvuk abdominalnih organa (jetra, žuč, gušterača i slezena):

2-3 dana prije pregleda preporuča se prelazak na dijetu bez šljake, iz prehrane isključiti hranu koja povećava plin u crijevima (sirovo povrće bogato vlaknima, punomasno mlijeko, crni kruh, mahunarke, gazirana pića i visokokalorične konditorske proizvode - kolače, pite ).

Pacijenti koji imaju problema s gastrointestinalnim traktom (zatvor) trebaju uzimati enzimske preparate i enterosorbente (na primjer, festal, mezim-forte, aktivni ugljen ili espumizan 1 tabletu 3 puta dnevno) za to razdoblje, što će pomoći u smanjenju manifestacija nadutosti ;

Ultrazvučni pregled abdominalnih organa treba obaviti na prazan želudac, ako se test ne može obaviti ujutro, dopušten je lagani doručak.

Priprema za ultrazvuk zdjeličnih organa kod žena (mjehura, maternica, privjesci):

Za transvaginalni ultrazvuk (FA) nije potrebna posebna obuka. Ako pacijent ima problema s gastrointestinalnim traktom, potrebno je izvršiti klistir za čišćenje prethodne noći.

Priprema za ultrazvuk mjehura i prostate u muškaraca:

Ispitivanje se provodi s punim mjehura, tako da ne treba mokriti 3-4 sata prije studije i piti 1 litru negazirane tekućine 1 sat prije postupka.

Prije transrektalnog pregleda prostate (TRUS), mora se provesti klistir za čišćenje.

Priprema za ultrazvuk dojke:

Proučavanje mliječnih žlijezda poželjno se provodi u prvih 7-10 dana menstrualnog ciklusa (faza ciklusa).

2 dana prije pregleda ne koristite fizioterapiju, banke, senf, radijaciju i kemoterapiju.

Ultrazvuk štitne žlijezde, žlijezda slinovnica, limfnih čvorova i ultrazvuk bubrega:

Ove studije ne zahtijevaju posebnu obuku.

Uzroci curenja urina tijekom trudnoće

Zašto boli ako malo odemo u toalet