Zašto urin postaje tamno žut?

Nisu svi ljudi obratili pozornost na boju mokraće. No, boja urina može reći o mnogim odstupanjima zdravlja. Stoga se pitate zašto se mokraća tamnožutih cvjetova još uvijek isplati. Nijanse žute su različite, a promjena u žena, muškaraca ili djece može biti znak bolesti koja se razvija, uključujući i bolest koja zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. Posebna pozornost treba privući urin djeteta i žena koje nose dijete.

Nedostatak patologije

Mnogi faktori mogu utjecati na način boje mokraće, koji ima i patološki uzrok i djeluje sasvim bezopasno. Normalni urin je žut. Može biti blijedo žuta mokraća ili mokraća. U ovom slučaju, promjene u sjeni javljaju se tijekom dana, što ukazuje na rad mokraćnog sustava.

Tamnožuta mokraća može se otkriti promjenom prehrane, uzimanjem određenog broja lijekova, oštrom promjenom uobičajenog načina života ili u pozadini razvoja bolesti. Dakle, to nije uvijek svijetle žute nijanse ili tamno žute urina znači prisutnost patologije. Za početak vrijedi razmisliti o vašem načinu života.

Ne morate odmah paničariti. Mnogo češće se pojavljuje svijetlo žuti urin kada fiziološki čimbenici djeluju, kao što je pijenje i jelo. Ako pacijent ne voli vodu, a dnevna količina tekućine nije uklonjena, urin može postati tamniji, čak i smeđi. To je zbog povećanja količine pigmenta u urinu, što utječe na boju.

Kada urin postane svijetlo žut, uzroci mogu biti prehrana. Dakle, naranče, mrkva, bundeva ili repa jede u velikim količinama, napraviti vlastite prilagodbe u sjeni urina, a analiza urina pokazuje patološke promjene.

Ponekad tamna žuta mokraća postaje na pozadini prisutnosti u hrani boje. Na primjer, istraživanja su pokazala da djeca koja se oslanjaju na obojenu sodu često dobiju žuti urin u svijetlim nijansama na izlazu. Dakle, svijetle urina može biti na pozadini promjene u načinu dana i izbornika.

Naravno, izmet i urin imaju različite nijanse u ljudima, ovisno o njihovoj prehrani i načinu života. Međutim, postoje prosječni pokazatelji za koje se možete kretati oko odstupanja u jednom ili drugom smjeru. Mokraća boje limuna je norma za jednog pacijenta, kao i mokraća koja ima hladno-žutu nijansu, za drugu.

Urin tijekom trudnoće i dojenja često se mijenja u tamnije edeme. Ovaj znak može govoriti kako o patologiji u tijelu, tako io banalnoj dehidraciji, kada majka dijete daje mlijeko. Za njegovo formiranje iz tijela se uzima puno tekućine, što dovodi do povećane dehidracije.

Zamračenje mokraće često uzrokuje promjene u prehrani u smjeru biljne hrane, osobito ako postoje elementi u njoj. Odvojeno, važno je spomenuti da se urin od svijetlo žute do svijetle može promijeniti tijekom uzimanja određenog broja lijekova, osobito vitamina skupine C. Neki od vitamina B su pogođeni na isti način. Retinol, koji se nalazi u svim kompleksima multivitaminskog ili multimineralnog tipa, može dovesti do intenzivne boje. U ovom slučaju, odgovor je zašto urin svijetlo žutih cvjetova, uzbuđenje ne bi trebalo isporučiti.

Uzroci i patološki znakovi

Ako zamračenje ili svjetlija boja urina nije rezultat promjene prehrane ili načina života, razlog je tražiti patološke promjene u tijelu. Češće nego ne, znak urina se može promijeniti jer njegova boja može:

 • problemi s radom bubrega;
 • povreda urogenitalnog sustava;
 • neuspjeh u funkcioniranju probavnog sustava.

Stručnjaci ne isključuju aktivnost fizičkih procesa u traženju uzroka jarko žute boje materijala za istraživanje. Intenzivnim fizičkim naporom povećava se metabolizam u ljudskom tijelu, što izaziva promjenu boje.

Komponenta kao što je bilirubin, koja se obrađuje u žučnom mjehuru, jetri i gastrointestinalnom traktu, odgovorna je za bojenje urina. Djelomično se obrađuje u bubrezima. Ako govorimo o djeci, onda se takav znak kao što je boja urina može promijeniti na pozadini hemolitičke bolesti, fiziološke žutice koja se očituje u prvim tjednima života.

Ne možemo isključiti povrede vodne ravnoteže u tijelu, bolesti za koje je jasan znak jaka oteklina. Dakle, crijevne infekcije i prekomjerno znojenje mogu utjecati na urin djece. Nemoguće je isključiti, kod rada s odraslima, cirozu jetre, kronične bolesti kardiovaskularnog sustava.

Važno je napomenuti da uporaba određenih lijekova, posebice laksativa ili antibiotika, dovodi do zamračenja mokraće i stjecanja svjetlijih nijansi. Jarko žuti urin je obično prisutan kod beba u prvim tjednima života.

Ako govorimo o djetetovoj publici, kombinacija tamne mokraće s mučninom, hiperemijom, pretjeranim znojenjem, povraćanjem, oticanjem i bolovima u lumbalnom području ili ispod desne hipohondrija trebala bi upozoriti roditelja. Ako je neki od ovih simptoma prisutan, a boja urina ne odgovara normalnom, liječnik će propisati dodatnu dijagnostiku i testove kako bi razjasnio dijagnozu.

Opcije patologije

Mokraćno obojenje može varirati s urolitijazom. Temelj ove bolesti je prekomjerna koncentracija soli u urinu. Ako su prisutna predisponirajuća stanja, u urinarnom traktu može nastati kamenac.

U bolesnika s dijagnozom ICD, urin obično ima intenzivnu žutu boju. Ako se provede laboratorijska studija, otkrit će se povećanje koncentracija pojedinih soli. Kao važan kriterij u dijagnostici može se razmotriti i bol, koja je popraćena procesom pomicanja kamenja kroz kanale.

Svijetla nijansa urina razlog je da obratite pozornost na vaš bilijarni sustav. U bolesti svog poremećenog žučnog toka, što dovodi do kolestaze, koju karakterizira svijetla nijansa urina. Stjecanje žutice za kožu karakteristično je za ovo stanje, bjeloočnica također dobiva žućkastu nijansu, poput sluznice.

Važno je napomenuti da je bolest je vrlo teško, za liječenje je važno da se konzultirati liječnika, nećete postići polka kod kuće po samo-liječenje, samo pogoršati situaciju.

U trudnoći se ne mogu isključiti učinci na boju urina i toksikozu. Intenzivna nijansa u ovom slučaju povezana je s konstantnom dehidracijom. Kao rezultat, količina soli i pigmenata u urinu se povećava.

Situacija se može pogoršati perifernim edemima. U ovom slučaju, dovoljno je povećati dnevne doze tekućine kako bi se normaliziralo stanje. Za liječenje teške toksikoze odgovorni su ginekolozi.

Patologije srca su još jedan uzrok jarko žute urine. Riječ je o zatajenju srca, koji se manifestira na kroničnoj razini. Vrlo često u kombinaciji s tim dolazi do izraženog oticanja, što dovodi do smanjenja volumena mokraće i promjene boje mokraće. Liječenje takvog stanja treba provesti na sveobuhvatan način, a stručnjak je odgovoran za određivanje željene sheme.

Naravno, gore navedene patologije nisu jedine koje utječu na indekse boje urina. Bilo kakvi problemi povezani s gubitkom tjelesnih tekućina imaju određen učinak na boju urina. Mokraća dobiva koncentriraniju nijansu, može se pridružiti jak miris.

Na primjer, bilo koja intestinalna patologija, izražena proljev, dovodi do promjena u boji urina na pozadini teške dehidracije. Štoviše, u slučaju želučanih bolesti, povraćanje se može dodatno povezati, što također nije najbolja opcija za hidrobalance tijela.

Valja napomenuti da je bilirubin, koji je odgovoran za stvaranje urina, otrovni pigment. Stoga, tamno žute nijanse urina mogu ukazivati ​​na prisutnost akutnih zaraznih bolesti, na pozadini kojih je došlo do uništenja eritrocita.

Ako je količina bilirubina prekomjerna u tijelu, tada se poseban jetreni enzim bavi njegovom proizvodnjom. Ako se iz nekog razloga jetra ne može nositi sa svojim zadacima, proces se prebacuje na bubrege. Ako bilirubin uđe u krv u golemoj količini, to može dovesti do kome, stoga nije vrijedno razmatrati kršenje bilirubina za obradu nečeg neozbiljnog.

Što učiniti

Glavno pitanje koje brine sve koji se suočavaju s promjenom boje mokraće, što učiniti s tim. Iz svega navedenog možemo zaključiti da postoje razlozi koji zahtijevaju izravan kontakt sa svojim liječnikom i uobičajene fiziološke osobine koje se manifestiraju kod žena i muškaraca.

Ako primijetite promjenu boje mokraće, analizirajte svoj način života tijekom posljednjih nekoliko dana. Sjetite se što ste jeli i pili, što je opće zdravstveno stanje. U većini slučajeva nije potrebna nikakva medicinska intervencija, već dovoljno da se posveti pozornost prilagodbi režima pijenja.

Provjerite svoj uobičajeni jelovnik za prisutnost proizvoda za bojenje, prestanite koristiti tablete koje na taj način mogu utjecati na urin, ako ne govorimo o lijekovima koji su vitalni za vas.

Takva neočekivana manifestacija može se pojaviti u sportskim navijačima. U ovom slučaju, preporuča se malo smanjiti razinu tjelesne aktivnosti. Bez panike, vrijedi liječiti takvu promjenu za žene tijekom trudnoće. U većini slučajeva, promjena boje je zbog jednostavnih razloga. Međutim, ako dugo vremena naiđete na jarko žutu boju mokraće, a prilagodbe načinjene na uobičajeni način života, nemaju nikakvog utjecaja na to, važno je otići liječniku.

Glavni uzroci urinarnog bojenja u tamno žutoj boji

Urin (urin) je biološka tekućina koju stvaraju bubrezi i urinarni trakt izlučuje u vanjsko okruženje.

Urin je višekomponentno okruženje, koje kod zdrave osobe ima relativno stalan sastav. Općenito, ovo biološko okruženje je "zrcalo zdravlja" ljudskog tijela, jer mnoge bolesti prati jedna ili druge promjene u sastavu urina. U ovom članku ćemo se osvrnuti na razloge koji dovode do promjene boje mokraće.

Mehanizam stvaranja urina

Organ urina je bubreg. Bubrezi imaju nevjerojatnu funkcionalnu jedinicu - nefron, u kojoj se, zbog filtracije krvne plazme, dnevno formira 150-200 litara primarnog urina. Međutim, da bi postali urin, u našem razumijevanju, tih 200 litara mora proći proces reapsorpcije, izlučivanja i koncentracije, nakon čega se koristi 1-2 litre urina na koji smo navikli.

Sastav i svojstva normalnog urina. vizualno:

 • boja je svijetlo žuta ili gotovo prozirna, što ovisi o količini potrošene tekućine i prisutnosti pigmenata za bojenje;
 • transparentnost - normalan urin je proziran, može se formirati mala količina sedimenta;
 • miris amonijaka;
 • gustoća - 1005-1030 g / l;
 • pH - slabo kisela, kisela ili blago alkalna, ovisno o hrani, količini vode i lijekova.
 • sastojci urina:
 1. 95-97% vode;
 2. otopljene organske i anorganske tvari, različite stanice.
 • glukoza, proteini, aceton, ketonska tijela trebaju biti odsutna;
 • soli su odsutne ili su sadržane u beznačajnim količinama;
 • leukociti - do 3 u muškaraca, do 5 u žena;
 • crvene krvne stanice - 0-1 na vidiku;
 • bubrežni epitel, atipične stanice, gljivice, bakterije - odsutne;
 • cilindri - 0-1 samo hyaline, drugi su odsutni.

Koji čimbenici čine mokraću tamnijom?

 • dob osobe - razdoblje nakon 50 godina može se karakterizirati zamračenjem urina kod muškaraca;
 • infekcije mokraćnog sustava u žena su češće, tako da boja urina ponekad postaje drugačija;
 • genetski čimbenici.

Zašto urin potamni? razlozi

Svi uzroci gubitka boje u mokraći, a posebno njihovo zatamnjenje, mogu se podijeliti u dva tipa:

 1. Fiziološki (prirodni);
 2. Patološki.
 • smanjena količina utrošene tekućine;
 • povećano znojenje (oslobađanje tekućine sa znojem i izdisanim zrakom) na pozadini fizičkog napora visokog intenziteta, povišene temperature okoline;
 • mokraća postaje tamnija s oslobađanjem boja: hrane (repe, rabarbare, soka od mrkve, borovnice) ili lijekova (uzimanje antibiotika, antikancerogenih, vitamina skupine B, tvari s kiselinom).
 • teška dehidracija je patološko stanje, čiji su uzroci raznovrsni, razvijaju se na pozadini proljeva, povraćanja, visoke temperature, tijekom dugotrajnog rada u toplim prostorijama. Ovo stanje karakterizira smanjenje broja i volumena mokrenja, tamno žuta mokraća zbog visoke koncentracije;
 • bolesti bilijarnog sustava i jetre;
 • uništavanje crvenih krvnih stanica izravno u krvotoku;
 • bolesti s poremećajima metabolizma određenih tvari (alcoptonuria, hemochromatosis);
 • bolesti bubrega;
 • trovanje bakrom.

Bolesti bilijarnog sustava i jetre

Poraz jetrenog i žučnog sustava, uzrokuje promjenu boje mokraće, među glavnim bolestima može se identificirati:

 • hepatitis s kasnijom cirozom jetre (virusna, toksična ili medicinska);
 • žučna kamenca zbog narušavanja protoka žuči;
 • rak jetre;
 • skleroza bilijarnog trakta;
 • novorođenče može imati atresiju (fuziju) bilijarnog trakta.
 • opijenost tijela;
 • težina, nelagoda na desnoj strani;
 • obezbojenje vidljive sluznice i kože (žutilo);
 • svrbež;
 • tamno žuta, urin nalik pivu u boji;
 • bezbojni izmet

Mehanizam za mijenjanje boje mokraće je ulazak jetrenog pigmenta (bilirubina) u krv, umjesto ispuštanja iz žuči u crijevni lumen.

hemoliza

Hemoliza - razgradnja crvenih krvnih stanica u krvotoku.

 • hemolitička anemija (nasljedna HA je čest uzrok hemolize kod djeteta);
 • opekline;
 • trovanja;
 • transfuzije krvi druge skupine;
 • zarazne bolesti (malarija).
 • određenu kliniku;
 • istjecanje tamno smeđe ili tamno žute mokraće.

Mehanizam je otpuštanje nevezanog (slobodnog) hemoglobina putem bubrega.

Razmjena bolesti

Ako je boja mokraće u djetetu u mlađoj dobi mračna, nakon što ste isključili mnoge uzroke, možete se sjetiti bolesti metabolizma, koje su često nasljedne.

Nasljedna bolest javlja se u djeteta od rane dobi.

Uzrok alkaptonurija je metabolički poremećaj aminokiseline tirozina, zbog gubitka funkcije enzima homogentezatne oksidaze.

 • postupno zatamnjenje mokraće nakon naseljavanja, tj. mokraća može biti normalne boje, ali ako je s vremenom počela potamniti - prvi znak bolesti;
 • u odrasloj dobi mogu se formirati bubrežni kamenci, zahvaćen je zglobni sustav, mijenja se boja ušiju i koža na površinama fleksora zglobova.

Klasična hemohromatoza (sinonim za „brončani dijabetes“) odnosi se na prirođenu metaboličku bolest koju karakterizira poremećeni metabolizam željeza s njezinim prekomjernim taloženjem u različitim organima s oštećenom funkcijom kasnije.

Uzroci bolesti su mutacija određenog gena, što dovodi do pretjeranog nakupljanja željeza (do 50-70 grama, za razliku od normalnih 3-4).

 • kod djeteta u ranoj dobi;
 • astenija;
 • pigmentacija kože, sluznice (siva boja);
 • zatajenje organa zbog prekomjernog razvoja vezivnog tkiva;
 • potamnjenje urina nakon pozadine oštećenja jetre.

Bolest bubrega

Ako urin počne mijenjati boju, često se uzrok ove patologije možda skriva u bubrežnim bolestima.

Među glavnim bolestima bubrega povezanih s promjenama u mokraći mogu se identificirati:

 • pijelonefritis;
 • glomerulonefritis;
 • TIN (tubulointersticijalni nefritis).

Opće značajke kliničke slike bolesti bubrega:

 • intoksikacija, groznica, astenija kod pacijenta;
 • oticanje, promjene krvnog tlaka;
 • nelagodnost ili bol u leđima;
 • promjena u učestalosti i količini mokrenja;
 • urin je podvrgnut promjenama: kada se glomerulonefritis zatamni, dosegne tamno crvenu boju, TIN i pielonefritis karakterizira zamagljenost, poprima tamno žuti, neprozirni izgled;
 • Pielonefritis je uobičajena bolest među trudnicama, glomerulonefritis se često može javiti kod djeteta nakon što je pretrpio streptokoknu infekciju.

Trovanje bakrom

Trovanje Cuprumom (bakrom)

Često se može pojaviti uz povećanu potrošnju s hranom, uz udisanje ili perkutano (kroz kožu) ulazak spojeva ovog metala.

 • bol u trbuhu, mučnina, povraćanje, metalni okus;
 • "Bakrena groznica";
 • glavobolja, vrtoglavica;
 • uništavanje crvenih krvnih stanica, abnormalna funkcija jetre, tamna mokraća;
 • oštećena bubrežna funkcija.

Što možete zamisliti ako se u urinu počne mijenjati boja urina?

Kod žena se boja urina može razlikovati od učinaka svih gore navedenih.

Trudnoća je još jedno stanje u tijelu žena koje može izazvati promjenu boje mokraće.

Ako je trudnica počela mijenjati boju urina:

 • Trudnoće povraćanje je stanje koje u nekim slučajevima dovodi do teške dehidracije, čiji učinci smo rekli gore;
 • korištenje vitaminskih pripravaka u profilaktičke svrhe;
 • povećanu funkciju jetre, što dovodi do blagog viška bilirubina u krvi, zbog čega urin može postati tamno žute boje;
 • gestacijski pielonefritis.
 • urin je dinamičan sustav koji odražava promjene u zdravlju, ponekad i najmanji;
 • svaka promjena boje u urinu trebala bi biti alarmantna, ali ne paničariti;
 • s promjenama u mokraći, neophodno je posjetiti liječnika.

Zašto urin može biti tamno žut

Tijekom prirodnog procesa mokrenja, toksične tvari koje nastaju kao konačni proizvod metabolizma eliminiraju se iz tijela muškaraca i žena. Fiziološko stanje tkiva bubrega, prisutnost mogućih oboljenja jetre, žučnog mjehura, krvnih patologija, kao i nekih organa gastrointestinalnog trakta može se ocijeniti prema boji te biološke tekućine. Kod osobe bez zdravstvenih problema boja urina ima stabilnu svijetlo žutu boju. U slučaju narušavanja funkcija organa, formira se tamno žuta mokraća, koja uz to još uvijek može imati neugodan gnojni miris. Razmotrimo detaljnije što izaziva bojenje urina i je li ta fiziološka osobina izravan znak bolesti.

Uzroci tamno žute mokraće

Prije nego što se mokraća formira u mokraćnom mjehuru, metabolički ciklus metabolizma i pročišćavanje krvi putem bubrega je završen u ljudskom tijelu. Na kraju se sve toksične i štetne tvari izlučuju izvan urogenitalnog sustava urinom. Ovisno o biokemijskom sastavu nastaje odgovarajuća nijansa.

Smatra se da ako osoba ima tamno žutu mokraću, onda to znači da on može imati sljedeće bolesti.

Kod žena

Predstavnici prekrasne polovice čovječanstva zamračuju mokraću češće nego muškarci. To je zbog specifičnosti ženskog urogenitalnog sustava. Tamnožuta mokraća izlučuje se ženama iz sljedećih razloga:

 • upalni procesi u dodacima koji su se pojavili na pozadini dugotrajne hipotermije tijela ili kao posljedica infekcije reproduktivnog sustava opasnim vrstama bakterija;
 • rani početak menstruacije ili nekoliko dana nakon završetka (u ovom slučaju učinak tamnijih tonova uzrokovan je rezidualnim molekulama kapilarne krvi);
 • tumorski procesi u tkivima vrata maternice (u ovom slučaju to je maligna neoplazma);
 • akutni oblik cistitisa, koji karakterizira brz protok s pokrivanjem izlučujućih kanala i samih zidova mjehura (žena također doživljava snažnu reznu bol u donjem dijelu trbuha);
 • infekcija sluznice vagine spolno prenosivim infekcijama (osobito ako je 1-2 tjedna prije početka ovog simptoma žena imala intimnu intimnost bez upotrebe kontracepcijskih sredstava).

To su uzročni čimbenici koji su sposobni izazvati tamnu boju mokraće samo među predstavnicima lijepe polovice čovječanstva. Ovisno o načinu života žene, njezinom zdravstvenom stanju i prisutnosti drugih povezanih bolesti, pojava tamno žute boje mokraće nije isključena zbog drugih okolnosti koje su u medicinskoj praksi mnogo rjeđe.

Kod muškaraca

Pojava ovih znakova kod muškaraca najčešće je povezana s njihovim radnim uvjetima, prisutnošću loših navika i određenih bolesti seksualne sfere. Na temelju toga razlikuju se sljedeći uzroci tamne boje urina:

 • pojačana razgradnja ključnih krvnih stanica - crvenih krvnih stanica, čija je smrt povezana s zlouporabom alkohola, pušenjem, uzimanjem droga ili obavljanjem poslova u radionicama gdje su prisutni pare organskih kiselina, teški metali i drugi toksični elementi;
 • dispeptički procesi u organima gastrointestinalnog trakta, kada zbog nedovoljno organizirane ili iracionalne prehrane, mnogo više žuči ulazi u probavni sustav, a kvaliteta i biološka vrijednost hrane ne odgovaraju volumenu sintetiziranog enzima (najčešće se to javlja kod samaca, pravilno organiziran);
 • kronični ili akutni prostatitis, čiji se upalni proces proširio na sluznicu mjehura i postao je sustavno nadražujuće za njegove izlučne kanale;
 • bolesti bubrega koje izazivaju stagnaciju u tkivima (muškarcu se može dijagnosticirati raznovrsna patologija, ali većina njih ima infektivnu prirodu).

Osim toga, vrlo često kod muškaraca koji su pronašli zasićenu tamno žutu mokraću, dijagnosticiraju se problemi s funkcionalnom aktivnošću jetre.

Posebno među predstavnicima jake polovice čovječanstva, ovisnika o alkoholu, a ne o tipičnoj boji mokraće - to su samo posljedice sloma tkiva jetre.

Kod djece

Ako je kod djeteta pronađena tamna boja mokraće, bez obzira na dobnu skupinu kojoj pripada, treba posumnjati na negativan utjecaj sljedećih uzročnih čimbenika:

 • lijekove čija ljuska ili aktivni sastojci sadrže pigment boje (neke vrste antibiotika, kao i vitaminske komplekse);
 • virusne bolesti jetre koje se javljaju kao rezultat uvođenja patogenih mikroorganizama s prljavim rukama, što je prilično uobičajeno među djecom;
 • dehidracija tijela ako dijete pije premalo tekućine, a roditelji nemaju odgovarajuću kontrolu;
 • nepravilno organizirana hrana uz prisutnost u dječjem jelovniku visokog sadržaja proteinskih namirnica (meso, riba, mahunarke);
 • upalne bolesti bubrega, ako je dijete prekomjerno hladno na ulici zbog činjenice da je predugo hodao ili nije bio obučen prema vremenskim uvjetima.

Djetetovo se tijelo neprestano razvija i fiziološke promjene se stalno pojavljuju u njegovim stanicama, što također može uzrokovati kratkoročne promjene u tonu urina od svijetlog do tamnijeg tona.

Što trebam učiniti i na kojeg liječnika se trebam pozabaviti kad mi je urin tamno žuta?

Ako se takva promjena otkrije u sebi, koja ne prestaje 2-3 dana, unatoč činjenici da osoba troši veliku količinu tekućine, a urin i dalje zadržava tamnu nijansu, odrasli bi trebali potražiti pomoć liječnika. To je opći specijalist koji će savjetovati i provesti početni pregled pacijenta, bez obzira na spol. Ako je podijeljen po spolu, muškarci mogu zakazati sastanak s urologom, kirurgom ili nefrologom.

Ženama se savjetuje da se posavjetuju s ginekologom i također s nefrologom. Pedijatrijsku djecu savjetuje pedijatar. Samoliječenje je strogo zabranjeno, jer kako bi terapija bila uspješna, najprije morate utvrditi pravi uzrok potamnjenja mokraće i tek nakon toga koristiti lijekove koji imaju usmjeren spektar djelovanja.

Žuti urin

Čak i na početku rođenja medicine kao zasebne znanosti, primijećeno je da ljudski urin reagira na razvoj bolesti. Mijenja boju, ima nečistoća i mirisa.

U to vrijeme nije bilo laboratorija i reagensa, međutim, iscjelitelji su mogli odrediti prisutnost šećera u mokraći tako što su umočili prst u prikupljeni biomaterijal, nakon čega bi ga lizali. Ne najelegantniji način za analizu istraživanja, ali vrlo učinkovit.

Od tada je prošlo mnogo vremena i skupila se ogromna količina informacija. Nije bilo potrebe za rizičnim eksperimentima, pojavile su se različite tehnike istraživanja. Brojne laboratorijske studije omogućile su otkrivanje prirode promjena u biološkim tekućinama.

Moderna medicina može odgovoriti na mnoga pitanja vezana uz promjenu boje urina. Pokušajmo na jednostavan način objasniti zašto ujutro ženski urin postaje tamno žut. Ono što je razlog za oslobađanje svjetlo žute urin, i uzimanje vitamina čini bogata i živa. U nekim slučajevima, pojava previše žutog urina upozorava na razvoj bolesti.

Tamno žuta mokraća

Većina žena u jutarnjem urinu ima tamno žutu nijansu. Naknadni dijelovi mokraće, koji se izlučuju tijekom dana, dobivaju prirodnu svjetlo žutu (slamu) boju. To je apsolutno normalno.

Prije svega, na boju urina utječe unos ljudske tekućine i količina mokrenja. Što se više pije voda, to postaje sve svjetlije urina, a mjehur sve se češće prazni.

Noću ljudi praktički ne piju i rijetko posjećuju toaletnu sobu (1-2 puta u 6-8 sati). Ipak, bubrezi nastavljaju s radom i tvore urin koji se nakuplja u mjehuru. Međutim, zbog rijetkog mokrenja i nedovoljne količine dolazne tekućine, konačni urin je koncentriran u akumulatoru (mjehur).

Postoji veća akumulacija pigmenata za bojenje (urokrom, urobilin, itd.), Soli, šljake, u usporedbi s dnevnim. Pod utjecajem tih tvari urin postaje tamno žuta nijansa.

Nakon buđenja žene i vraćanja uobičajenog režima pijenja, nastavlja se normalno funkcioniranje tijela. Bubrezi intenzivnije filtriraju krv, a uriniranje postaje češće. Kao rezultat, svi sljedeći dijelovi mokraće dobivaju uobičajenu svjetloplavu boju.

Ipak, u nekim slučajevima, tamno žuta boja urina koja se izlučuje traje cijeli dan. Što znači ova situacija?

Razlozi odbijanja

Prije svega, trebate biti svjesni da u tome mogu biti različiti čimbenici, i potpuno prirodni i patološki.

Prirodni uzroci tamno žute mokraće:

Prvi i često glavni uzrok koji dovodi do oslobađanja previše žutog urina postaje dehidracija. Čovjek, kao što znate, gotovo 70% se sastoji od vode. Prema tome, za potpuno funkcioniranje tijela potrebno je stalno održavati određenu vodenu ravnotežu.

Da biste to učinili, ženama se preporuča dnevno koristiti najmanje 2 litre pića. U tom slučaju, ako je volumen tekućine manji od 1,5 litra, tada se razvija blaga dehidracija, dok se urin koncentrira i postaje tamno žuta nijansa.

Promjena boje mokraće tijekom dehidracije. Izvor: kardiobit.ru

Važno je uzeti u obzir činjenicu da su prekomjerno znojenje u klimi i gubitak vlage uzrokovani vrućom klimom, radom u "vrućim radnjama" i strasti za kupanje i solarije. Intenzivna tjelovježba, promicanje gubitka tekućine. Zbog toga se sportašima savjetuje da sa sobom imaju malu bocu vode, kako bi se izjednačio gubitak vlage.

Osim toga, postoji čitav popis nutritivnih čimbenika koji mogu dovesti do zamračenja urina.

 • Jede svijetlo korjenasto povrće (repa, mrkva, bundeve, grah).
 • Zlouporaba proizvoda koji se sastoje od sjajnih boja.
 • Strast za jakom kavom ili crnim čajem.
 • Uzmi vitamine.
 • Prekomjerna fascinacija multivitaminima ili njihovo neispravno doziranje dovodi do pojave urina ne samo svijetle boje, već i izrazitog mirisa (mirisa ascorbinka). Intenzivno bojenje promatrano je kada se koriste vitamini skupina E, C, B, PP, K.

Previše žuti urin nakon konzumiranja vitaminskih kompleksa može biti povezan s nedovoljnim režimom pijenja. Bubrezi otpuštaju tijelo iz rezidualnih frakcija ljekovitih / vitaminskih pripravaka. U slučaju da žena konzumira veliku količinu tekućine pri uzimanju vitamina, tada dolazi do trajnog i ravnomjernog uklanjanja ostataka iz tijela.

Ako životvorna vlaga dolazi u vrlo ograničenim količinama, tada bubrezi ne mogu sustavno filtrirati i izvaditi “smeće”. Rezultat je koncentracija lijeka, a urin je obojen u svijetlo žutu boju.

Zapravo sama situacija ne ugrožava zdravlje žene. Potrebno je uspostaviti režim za piće, a problem će nestati sam. Ipak, morate znati da dugotrajno zanemarivanje previše žutog urina nakon uzimanja vitamina može dovesti do razvoja alergijske reakcije na određenu vrstu lijekova.

Patološki uzroci

Patološki procesi u tijelu, koji utječu na mokraćni sustav i druge organe, mogu dovesti do oslobađanja tamno žute mokraće. Važno je uzeti u obzir nijanse urina, prisutnost / odsutnost zamućenja i nečistoća (sluz, pahuljice, itd.).

Tamna mokraća, nalik crnom čaju, pojavljuje se kada dođe do oštećenja jetre, kada se jetreni pigmenti bilirubin i urobilin snažno izlučuju u krvi. Najčešće se taj simptom javlja u razvoju infektivnog hepatitisa (žutica, Botkinova bolest), smanjene prohodnosti žučnih putova. Popratni simptomi su:

 • Gorčina u ustima.
 • Mučnina. Povraćanje.
  Gubitak / gubitak apetita.
 • Bol / težina u desnom hipohondriju.
 • Promjena boje fekalija (do bijele).
 • Žuti tonus bjeloočnice, kože, sluznice.

Može pratiti previše žuta jantarica:

 • Cistitis.
 • Urolitijaze.
 • Pijelonefritis. Glomerulonefritis.

U tim slučajevima postoji čitava galaksija simptoma:

 • Mutni urin, sa sedimentom, s mirisom.
 • Uriniranje je često, rijetko, bolno. Tijekom pražnjenja mjehura pojavljuju se pukotine, peckanje, bol.
 • Pozivajte na čestu mokrenje. Međutim, malo se urina izlučuje.
 • Bol u leđima ili donjem dijelu trbuha, povlačenje, ubadanje, rezanje. S razvojem bubrežne kolike, bol postaje naglašena, što uzrokuje žurbu pacijenta, stalno se krećući u potrazi za udobnim položajem.
 • Povećava se tjelesna temperatura, glavobolje, slabost, letargija.

Ako zamračenje urina popraćeno dodatnim simptomima, odmah se obratite medicinskoj ustanovi. Nezavisno, bez odgovarajućeg ispitivanja, praktički je nemoguće odrediti točan uzrok pojave jantarnog urina.

Blijedo žuti urin

Normalna nijansa urina uvjetno zdrave odrasle osobe je slamnatožuta. Na slici gore, ova nijansa je broj dva (br. 2). Rijetko se to naziva slama, odnosno boja stabala zrele pšenice (slame).

Intenzitet boje ovisi o količini tekućine koja se dnevno troši, vrsti hrane, tjelovježbi i klimi. Varijacije od svjetlije nijanse (# 1) do tamnije (# 3) smatraju se dopuštenima.

Na boju urina utječu gustoća tekućine i prisutnost pigmenata za bojenje (njihova koncentracija). Na primjer, tijekom razdoblja korištenja diuretičkih (diuretičkih) lijekova urin gubi gustoću i dobiva vrlo laganu nijansu.

Približno isto se događa kada veliki volumen tekućine uđe u tijelo uz piće ili hranu (juhe, juhe). U ljetnim mjesecima, za mnoge žene, korištenje lubenica, dinje raste, a to su vrlo diuretični proizvodi, odnosno, izlučivanje tekućine iz tijela se povećava, koncentracija urina se smanjuje. Rezultat je blijedo žuti urin.

Iscjedak blijedožute urine izaziva zlouporabu diuretičkih napitaka, kao što su kava, zeleni čaj i razne slatke sode.

Važno je upamtiti da dugo razdoblje obilnog mokrenja uz oslobađanje svjetlo žute urine izaziva ispiranje iz tijela korisnih elemenata u tragovima. Stoga je potrebno periodično podešavati količinu konzumiranog pića. U tom slučaju treba jasno slijediti slogan: "Umerenost u svemu!".

Ako se bezbojni urin i dalje ističe i nakon uspostavljanja režima pijenja, potrebno je posjetiti specijaliste (urolog, endokrinolog, terapeut), jer takvi simptomi mogu signalizirati razvoj patoloških procesa u tijelu.

Bezbojni urin može pratiti razvoj dijabetesa, šećera i šećera. Dijabetes karakterizira suha usta, suha koža. Urin ima slatki miris, a donje rublje postaje ukočeno ("uštirkano").

U prisustvu pacijenata koji nemaju dijabetes, teške muke od žeđi, zbog čega piju velike količine pića. Bubrezi pokušavaju ukloniti višak vlage, mokrenje postaje sve češće, a urin gubi boju.

Blijeda mokraća može biti povezana s razvojem bubrežnih patologija, na primjer, kroničnog zatajenja bubrega.

Odvojeno, potrebno je spomenuti pojavu žutog urina kod novorođenčadi. Gotovo odmah nakon rođenja i neko vrijeme, urin dojenčadi je gotovo bezbojan. Međutim, postoji postupna prilagodba djetetova tijela uvjetima vanjskog svijeta, prehrani. U skladu s tim dolazi do promjene u boji bioloških sekreta: urinu i izmetu. To je apsolutno prirodan proces.

Važno je zapamtiti da djetetovo tijelo treba mnogo više tekućine nego odrasla osoba. Stoga, ako dijete ima povraćanje, proljev (proljev), mokraća brzo postaje koncentrirana, tamna (bogata žuta). U ovom trenutku, od vitalne je važnosti vratiti ravnotežu vode u malom organizmu, budući da se dehidracija kod djece razvija brže.

Ako vaše dijete ima dispeptičke poremećaje (proljev, povraćanje), morate nazvati liječnika ili posjetiti najbližu medicinsku ustanovu. Čekajući specijalistu, možete započeti terapiju rehidracije, odnosno obnovu vodeno-solne ravnoteže.

Da biste to učinili, čistu pitku vodu (bez plina), decoctions od plodine (grožđice, divlja ruža) će učiniti. Kao što je propisao liječnik, koriste se posebne smjese za rehidraciju (Rehydron, itd.). Često hraniti dijete, ali ne u velikim dijelovima. Pola čajne žličice odabranog pića svakih 15 minuta uvelike će ublažiti situaciju.

Promjena boje mokraće važan je kriterij za ocjenjivanje funkcioniranja sustava izlučivanja, posebice organizma kao cjeline. Normalizacija prehrane i uspostavljanje režima za piće omogućuju vam da prilagodite ovaj pokazatelj.

Međutim, promjena indeksa boje može se temeljiti na različitim, potpuno prirodnim i iskreno patološkim procesima. Dakle, dugo, više od 3-4 dana, razdoblje promjene boje urina treba biti signal za kontaktiranje medicinske ustanove. Pravovremeni pregled omogućuje identifikaciju patologija u najranijim fazama, kada tretman daje maksimalni učinak.

Zašto urin postaje tamno žut

Brojni vitalni organi koji osiguravaju proces njegovog funkcioniranja odgovorni su za normalan rad ljudskog tijela. Svake sekunde u njemu se odvijaju mnoge od najrazličitijih biokemijskih reakcija. Dio sintetiziranih tvari koristi se u procesu vitalne aktivnosti, a drugi se oslobađa kroz organe izlučnog sustava, kao otrovne metaboličke produkte.

Tijelo se oslobađa nepotrebnih tvari kroz izmet, sediment u mokraći, kao rezultat disanja i znojenja. Formiranje urina odvija se u glomerularnom aparatu oba bubrega, čija je glavna funkcija kontinuirana filtracija krvi koja prolazi kroz njih. Promjena boje mokraće, u pravilu, govori o patološkim procesima u organima izlučnog sustava, a može se također povezati s nizom bolesti u potpuno različitim strukturama ljudskog tijela.

Većina ljudi ne kontrolira boju urina, pogotovo ako ih ništa ne muči. Čak i ako urin dobije boju koja ga razlikuje od prirodne nijanse, u pravilu, bez drugih simptoma, pacijenti ne žure tražiti pomoć od liječnika.

Tamna mokraća može ukazivati ​​na pojavu određenih bolesti ili je to posljedica niza prirodnih uzroka. Korekcija tih čimbenika vrlo brzo eliminira potamnjenje urina.

Što određuje boju sedimenta mokraće?

Prije nego što govorimo o tome koja se boja urina smatra patološkom, potrebno je razmotriti pitanje što određuje njenu nijansu i koje komponente utječu na njezinu promjenu.

U sedimentu mokraće u maloj količini nalaze se bijele krvne stanice, crvena krvna zrnca, proteini i žučni pigmenti koji određuju njegovu boju. Pigmentne tvari predstavljaju urobilinogen, produkt transformacije bilirubina.

Razgradnjom hemoglobina oslobađa se molekula bilirubina. On ulazi u jetru, gdje se pod djelovanjem enzima pretvara u izravnu frakciju. Izravni bilirubin u sastavu žuči ulazi u lumen duodenuma, a zatim u crijevo, gdje se odvija proces obrnutog usisavanja.

Određeni dio tvari izložen je crijevnoj mikroflori i pretvara se u urobilinogen. On je taj koji odlazi u glomerularni aparat bubrega, a zatim se izlučuje kroz sediment urina, dajući mu žutu boju.

To znači da što je veći udio urobilinogena, to je mračnija mokraća, a njezina promjena boje ukazuje na potpuno odsustvo tvari u urinu.

Glavni uzroci gubitka boje mokraćnog sedimenta

Prirodni čimbenici

Nije uvijek tamna mokraća pokazatelj bolesti. Često ovaj simptom znači da pacijent ima stanja koja apsolutno ne ugrožavaju njegovo zdravlje:

 • Značajke prehrane. Dokazana je sposobnost nekih proizvoda da utječu na boju urina. To su repa, rabarbara, mrkva, mahunarke, kupine, kao i uporaba velikih količina govedine ili janjetine. Također pjenušava voda ili druga pića boje mogu uzrokovati tamni urin.
 • Prihvaćanje određene skupine lijekova. Ako pažljivo pročitate upute za uporabu, možete vidjeti prisutnost nuspojava, u obliku promjene boje mokraće prema zamračenju, u sljedećim lijekovima: Metronidazol, Nitrofuran, Rifampicin, laksativi na bazi senne, kompleks vitamina iz skupine B i C, lijekovi iz soka aloe i druge.

Također, pojavu ovog simptoma bilježe pacijenti koji su pregledani pomoću kontrastnog sredstva (izlučujuća urografija, CT ili MRI, i drugi).

Posebnu skupinu predstavljaju pacijenti koji su podvrgnuti terapiji protiv tumora i terapiji u cilju borbe protiv malarije. Kod takvih bolesnika tamna mokraća nije samo ujutro, nego tijekom cijelog dana.

Nedovoljan unos tekućine tijekom dana. Ujutro je urinarni sediment vrlo koncentriran, tako da ima najintenzivnije boje. Ako se prekorači režim pijenja (pacijent pije više od 3 litre vode dnevno), onda urin, naprotiv, postaje vrlo lagan i gotovo proziran.

Vježbajte, radite u vrućoj radnji ili drugim situacijama koje dovode do prekomjernog gubitka tekućine od strane ljudskog tijela ili ozbiljne dehidracije. Često, nakon intenzivnog vježbanja, ovaj se simptom promatra već neko vrijeme.

Izuzimajući bilo koji od gore navedenih faktora, boja urina je potpuno normalizirana, pod uvjetom da je razlog samo u tome. Ako urin ostane taman, potrebno je provesti temeljitu dijagnozu kako bi se utvrdila prava priroda ovog simptoma.

Patološki čimbenici

Ako se u tijelu pojave bilo kakve promjene, potrebno je posavjetovati se s liječnikom, jer je tamna boja mokraće manifestacija niza vrlo ozbiljnih bolesti:

 • Bolesti mokraćnog sustava (akutni cistitis ili pogoršanje kroničnog oblika, urolitijaza, degeneracija policističnih bubrega, akutni oblik glomerulonefritisa ili pielonefritisa i dr.).
 • Bolesti jetre i bilijarnog trakta (virusni hepatitis, alkohol ili oštećenje lijeka na strukturu organa, holelitijaza, ciroza jetre i dr.).
 • Hemolitička anemija, koja rezultira masovnim uništavanjem crvenih krvnih stanica.
 • Često uzroci tamne mokraće postaju tumorski procesi različite lokalizacije (u tkivima bubrega, prostate, itd.).
 • Kod žena, uzroci promjena u normalnoj boji urina mogu biti skriveni u patološkim procesima reproduktivnih organa (fibroidi, rak grlića maternice i drugi). Posebnu kategoriju pacijenata s tipičnim pritužbama čine trudnice, jer njihova tijela prolaze kroz niz složenih rekonstrukcija (više informacija možete naći u ovom članku).
 • Kod muškaraca urin mijenja boju tijekom upalnih ili onkoloških procesa u prostati, s traumom testisa, kao i kod spolno prenosivih infekcija.
 • Dječje tijelo izloženo je različitim čimbenicima koji mogu utjecati na boju sedimenta mokraće. Dijete vrlo lako gubi vlagu, reagira na uzimanje lijekova, itd. Da biste saznali više o mogućim uzrocima obojenja u urinu kod djece, te kako se nositi s njima, preporučujemo da pročitate ovaj članak.

Ostali simptomi koji prate promjenu boje urina kod bolesti:

 • bol u lumbalnoj regiji, desnoj hipohondriji ili bilo kojem drugom dijelu abdomena, koji su najrazličitije prirode i intenziteta njihovih manifestacija;
 • povreda mokrenja, pojava boli, grčevi, spaljivanje;
 • tamni urin mijenja svoj prirodni miris, miriše na pokvareno meso ili ribu;
 • poticanje da se isprazni mjehur postaje vrlo učestalo i iscrpljujuće;
 • ima iscjedak iz genitalnog trakta žene ili lumen uretre u muškarca;
 • mijenjanje boje kože, vidljive sluznice i bjeloočnice;
 • temperatura tijela raste, što je popraćeno svim znakovima sindroma intoksikacije.

Mogućnosti za promjenu boje mokraće

Kada pacijent dođe u ordinaciju i žali se da je mokraća potamnila, postala smeđa ili je dobila drugačiju nijansu, tada u dijagnostičkoj fazi liječnik može biti sumnjičav o tome koje bolesti posebno.

Tamno žuta mokraća može biti povezana s kongestijom izravno u tkivima jednog ili oba bubrega, teškim febrilnim stanjima i dehidracijom u pozadini teškog povraćanja i proljeva. U trudnica, tamno žuta mokraća je znak početka toksikoze.

Ako je urinarni sediment stekao narančasti ton, onda je vrijedno tražiti razlog u prehrambenim navikama pacijenta (na primjer, u korištenju velikih količina mrkve ili sode vode s narančastom bojom).

Crni urin postaje u slučaju Alcaptonuria, melanoma ili akutne nekroze tkiva bubrega.

Smeđi urin (boja "tamnog piva"), u pravilu, ukazuje na početak hemolitičke anemije, jetrene kolestaze ili se javlja u bolesnika koji su primili transfuziju neprikladne krvne skupine.

Pojava tragova krvi u sedimentu mokraće (mijenja boju u crvenu) može ukazivati ​​na to da je uzrok tome bila bubrežna kolika, nekrotični procesi u bubregu, kao i rast tumora unutar organa.

Zeleni urin postaje kada kamen blokira žučnih putova (opstruktivna žutica).

zaključak

Nikada nemojte odgađati posjet liječniku, jer samo on će moći odgovoriti na pitanje zašto je urin tamno obojen ili je dobio ne-specifičan miris. Zapamtite da svako odstupanje u tijelu može biti povezano s pojavom ozbiljne bolesti koja zahtijeva najbržu dijagnozu.

Zašto je tamno žuta mokraća? Bolesti u kojima se pojavljuje tamna boja urina

U znanstvenoj terminologiji urin se naziva urin - to je višekomponentna biološka tekućina koju proizvode bubrezi, koja se zatim prenosi kroz uretre u mokraćnu cijev i zatim izlučuje iz tijela kroz uretru. Kemijski sastav mokraće u normalnom stanju tijela je gotovo konstantan, to je neka vrsta "pokazatelja razine zdravlja", kada mijenjate boju, možete govoriti o razvoju brojnih patologija.

Zašto je tamno žuta mokraća, i koje bolesti i promjene u tijelu utječu na njenu boju? O tome će se raspravljati u našoj redakciji.

Što je urin i proces njegovog formiranja

Uriniranje (u medicini - Miccia) je bitan proces vitalne aktivnosti tijela. Zajedno s urinom, tijelo se oslobađa otrovnih i nepotrebnih elemenata metabolizma, uključujući šljake.

U normalnom stanju, urin je svijetlo žute boje, ali tijekom dana može promijeniti boju. Prisutnost bilo koje patologije, kao i proizvoda koji se konzumiraju tijekom dana, pridonose ovoj pojavi.

Urin je tekućina koju stvaraju bubrezi, u svom sastavu sadrži brojne neželjene i toksične elemente. Naime, može se tvrditi da je urin otpadni materijal vitalne aktivnosti organizma.

Upozorenje. Boja svjetlosti urina ovisi o količini tekućine koja se dnevno troši. Kada neravnoteža vode i soli postane mračnija, koncentracija se povećava.

Urin je jedan od glavnih informativnih dijagnostičkih alata. Svojom bojom, mirisom, gustoćom možete puno reći o zdravstvenom stanju pacijenta.

Laboratorijska analiza urina jedna je od prvih i glavnih dijagnostičkih mjera. Čak iu drevnoj Grčkoj, liječnici su koristili ovu metodu određivanja bolesti, au suvremenom svijetu liječnici mogu točno odrediti težinu upalnog procesa i vrstu infekcije koja uzrokuje patogen.

Sastav urina sadrži najveći broj kemijskih komponenti, zahvaljujući kojima laboratorijski testovi pružaju vrlo opsežne informacije o stanju:

 • bubrege;
 • jetre;
 • gastrointestinalni trakt;
 • gušterače;
 • više uretera i još mnogo toga.

Za stvaranje urina odgovorni su bubrezi. Imaju jedinstvenu funkcionalnu cjelinu nazvanu nefron, zbog koje se odvija proces filtriranja krvi iz štetnih i toksičnih elemenata.

Tijekom dana bubrezi formiraju od 150 do 200 litara primarnog urina, međutim, on dalje prolazi kroz proces reapsorpcije, koncentracije i izlučivanja, nakon čega se formira od 1 do 2 litre urina koje je uobičajeno za nas, a koje se eliminira iz ljudskog tijela.

Pokazatelji norme u proučavanju urina

U istraživanju urina uzimaju se u obzir njegova kemijska i fizikalna svojstva. Promjenom fizičkih pokazatelja mokraće već je moguće napraviti pretpostavke o razvoju patologije.

Tablica broj 1. Pokazatelji norme opće analize urina:

Bojenje urina nastaje zbog prisutnosti urokromnog pigmenta. Boja u potpunosti ovisi o količini tekućine koja se konzumira dnevno. Ako postoji višak tekućine u tijelu, mokraća će biti potpuno prozirna, blago žućkasta boja.

Uobičajeno, otpadna tekućina ima svijetlo žutu boju. A uz nedovoljan unos pročišćene vode, postat će tamno žuta, što ukazuje na razvoj dehidracije u tijelu.

Tamne boje urina

Neke namirnice mogu utjecati na promjenu obojenosti mokraće, tako da stjecanje tamno žute boje ne treba uvijek biti povezano s razvojem patologije.

Sljedeći proizvodi pridonose stjecanju tamne nijanse urina:

 • kupine;
 • repa;
 • grah konja;
 • crni ribiz;
 • duda;
 • rabarbara.

Ako osoba dugo vremena u vašoj prehrani uključi mrkvu, boja njegove urina će postati narančasta. Osim toga, neki lijekovi utječu na boju, na primjer, mokraća može postati plava ili zelena. Prijem vitamina koncentrira otpadnu tekućinu, postaje svjetlija.

Važno je. Ako boja mokraće dugo ostaje mračna, unatoč činjenici da su namirnice koje mijenjaju njezinu boju isključene iz prehrane, to je razlog za odlazak na kliniku i uzimanje laboratorijskih testova.

No, unatoč svim tim pokazateljima, promjena boje mokraće zahtijeva posebnu pažnju, jer je često znak prisutnosti bilo koje patologije.

Čimbenici utjecaja

U medicini se dijeli nekoliko čimbenika koji utječu na tamnu boju urina.

Uobičajeno, podijeljeni su u dvije skupine:

Tablica br. Čimbenici koji utječu na boju urina:

 • povraćanje;
 • proljev;
 • groznica;
 • fizički napor u vrućim klimatskim uvjetima ili u blizini peći.

Tamno žuta boja urina, zajedno s pratećim simptomima, znači razvoj bolesti.

Te značajke uključuju:

Upozorenje. Zamračenje boje ispuštanja može biti tipičan jutarnji fenomen. To je opravdano povećanjem koncentracije urina tijekom noći. Ispravljanje situacije omogućuje dovoljno korištenje pročišćene vode tijekom dana.

Boja urina i patologija

Postoji definitivan uzorak boje izlučene tekućine i bolesti koje se razvijaju u procesu.

Tablica br. Boja urina i promjene u tijelu:

 • zastoj urina;
 • bolesti bilijarnog trakta;
 • patologija mokraćnog sustava.
 • pijelonefritis;
 • anemija;
 • ciroza;
 • hepatitis.
 • bolest jetre;
 • hepatitis.
 • urolitijaze;
 • akutni cistitis
 • poremećaji limfne drenaže;
 • koncentracija fosfata u mokraći;
 • infektivni patološki procesi koji se javljaju u urogenitalnom sustavu;
 • tuberkuloza bubrega.
 • zatajenje bubrega;
 • visok sadržaj metaboličkih produkata u krvotoku;
 • infektivne bolesti urinarnog trakta;
 • bolest porfirije.
 • onkologija mokraćnog sustava;
 • rak kože;
 • povećana koncentracija hemoglobina u urinu;
 • nedostatak hemogentisične kiseline.
 • razvoj gnojnih procesa;
 • bolesti žučnih kamenaca;
 • maligne neoplazme.

Da bi se utvrdio uzrok zamračenja mokraće, potrebno je ne samo provesti laboratorijsku dijagnostiku otpadne tekućine, nego i analizirati dnevno konzumirane proizvode, ali i obratiti pozornost na način života pacijenta. Svi faktori zajedno daju sliku promjena u tijelu.

Bolesti bilijarnih organa

Razvoj patologija bilijarnog sustava i jetre dovodi do zamućenja urina.

Bolesti koje prate promjenu boje sekreta uključuju:

 1. Hepatitis, što dovodi do ciroze.
 2. Povreda odljeva žuči. Žučni kamenac.
 3. Onkologija jetre.
 4. Atresija bilijarnog trakta kod novorođenčadi.
 5. Skleroza bilijarnih organa.

S razvojem takvih patologija, bolesnik će, uz glavni simptom, osjetiti takve:

 • nelagoda u desnom hipohondriju;
 • povraćanje i mučnina;
 • žutilo kože;
 • svrbež u intimnom području;
 • bijeli izmet

Boja urina s takvim problemima u tijelu mijenja se zbog prisutnosti bilirubina i bioverdina u njemu - to su pigmenti jetre, s patološkim promjenama koje ulaze u krv, a zatim u urin. Prilikom miješanja urina pojavljuje se žuta pjena, tekuća tekućina nalikuje pivu.

hemoliza

Razaranje crvenih krvnih stanica u krvotoku u medicinskoj praksi naziva se hemoliza.

Uzroci razvoja patologije su:

 • nasljedna anemija;
 • opijenost tijela;
 • uzrokovati opekline;
 • malariju;
 • transfuzija krvi izvrsna je u skupini od vlastite.

Ove promjene karakterizira oslobađanje slobodnog (nevezanog) hemoglobina putem bubrega.

Metaboličke neuspjehe

Metabolički nedostaci u čestim slučajevima su nasljedni. Ovo, na primjer:

Tablica broj 4. Razmjenjuju se bolesti koje se manifestiraju zamračenjem urina:

 • tamnjenje urina je zabilježeno tek nakon taloženja;
 • stariji ljudi pokazuju znakove stvaranja bubrežnih kamenaca;
 • pojavljuje se pigmentacija kože na ušima i na područjima savijanja udova;
 • poremećaji u zglobnom sustavu.
 • prekomjerna koncentracija željeza u krvi (do 70 grama pri brzini do 4 grama);
 • astenija;
 • nerazvijenost pojedinih organa, što je posljedica prekomjernog rasta vezivnog tkiva;
 • koža postaje siva, isti fenomen se opaža na sluznicama;
 • zbog oštećenja jetre mokraća postaje mračna.

Bolest bubrega

Često uzrok zamućenosti mokraće postaju patološki procesi u bubrezima.

Najčešći su:

 • glomerulonefritis;
 • pijelonefritis;
 • tubulointersticijalni nefritis.

Bolesti bubrega imaju zajedničku kliničku sliku, koja se manifestira kao:

 • povećanje temperature;
 • astenija (neuropsihijatrijska slabost);
 • intoksikacija;
 • bol u leđima;
 • oštar miris urina;
 • moguće rezne bolove tijekom miccia;
 • kršenje učestalosti i volumena mokrenja.

Kod pijelonefritisa i tubulointersticijskog nefritisa, urin postaje tamno žute boje i ima neprozirni izgled. Kada glomerulonefritis, dobiva tamno crvenu nijansu.

Analiza urina pokazuje visok sadržaj crvenih krvnih zrnaca, leukocita i proteina u njemu, gustoća urina se povećava.

Intoksikacija tijela bakrom

Osoba se može otrovati bakrom, primjerice udisanjem ili taktilnim kontaktom, uključujući uporabu proizvoda koji su otrovani bakrom.

Znakovi opijenosti su sljedeći:

 • mučnina s povraćanjem;
 • bol i težina u trbuhu;
 • okus metala u ustima;
 • vrtoglavica i glavobolje;
 • oštećenje jetre;
 • hemoliza;
 • oštećenje bubrega;
 • tamni urin.

Ako sumnjate na trovanje bakrom, odmah nazovite ambulantni tim, jer se s destruktivnim djelovanjem metala u tijelu događaju brze i nepovratne promjene.

Obturacija žučnih puteva pomoću računanja

Prije početka žučne kolike, pacijent ima zamračenje mokraće, a sam napad je ozbiljan.

 • oštru nepodnošljivu bol u desnom hipohondriju;
 • nadutosti;
 • povećanje temperature.

Biliarna kolika je stanje koje zahtijeva hitnu kiruršku intervenciju.

trudnoća

Zamračenje izlučene tekućine kod žena tijekom razdoblja nošenja djeteta također nosi patološku opasnost.

Tamna nijansa urina u početnim stadijima može karakterizirati znakove toksikoze, jer u tom razdoblju dolazi do blagog isušivanja tijela. Kako se nositi s ovim fenomenom omogućit će potpuni režim pijenja. Uz jaku toksikozu, preporučuje se posjetiti promatračkog liječnika koji će propisati određene lijekove koji smanjuju želju za gagiranjem.

Također, jedan od razloga može biti uzimanje vitamina, koji, kao što smo već napomenuli, doprinose promjeni boje izlučene tekućine. Isto vrijedi i za namirnice koje su koncentrirane pigmentne tvari. U tim situacijama, nakon što se isključe izazovni čimbenici, boja urina će se oporaviti.

Upozorenje. Ako tamna boja urina u trudnica prolazi za nekoliko dana, onda nema razloga za zabrinutost. Ali s dugotrajnom pojavom, buduća mama mora nužno proći opći test urina kako bi utvrdila uzrok i započela odgovarajuće terapijske mjere.

Tamno žuta mokraća u djetetu

Fizički pokazatelji urina u dojenčadi mogu se razlikovati iz nekoliko razloga:

 1. Smanjena dnevna diureza. Može se pojaviti kada temperatura djeteta raste, što rezultira razvojem dehidracije i intoksikacije.
 2. Pregrijavanje djeteta. Kada se beba dugo nalazi u prostorijama s visokim temperaturama i slabo prozračenim, ili na otvorenom suncu, mali se organizam brzo dehidrira.
 3. Žutica. U medicinskoj praksi postoje 3 vrste žutice: mehaničke, jetrene i hemolitičke. U prvom slučaju, začepljenje žučnih puteva događa se računanjem. Drugi slučaj, u pravilu, je nasljedan u prirodi, u kojem postoji povreda odljeva žuči. Treći slučaj je aktivno uništavanje crvenih krvnih stanica na pozadini prodiranja otrovnih tvari u tijelo.

U čestim slučajevima, žutica kod novorođenčadi prolazi nakon 3-4 dana, međutim, ako se to ne dogodi, bolest nastavlja napredovati. Kasni tretman može dovesti do najnepredvidljivijih posljedica, moguće smrti.

Kada trebate oglašavati alarm?

Dakle, ako urin mijenja boju prema prirodnim faktorima, onda nema potrebe brinuti, međutim, ako fenomen ne nestane dugo vremena, potrebno je kontaktirati stručnjake.

Anksioznost za vaše zdravlje trebala bi nastati ako se pridruže sljedeći simptomi:

 • astenija;
 • glavobolje;
 • mučnina;
 • povraćanje;
 • groznica;
 • kršenje učestalosti miccii;
 • bol u desnom hipohondriju;
 • promjena volumena ispuštanja;
 • bol u lumbalnom ili donjem dijelu trbuha;
 • pigmentacija područja kože;
 • svrbež kože.

Osim gore navedenih znakova upozorenja, opasan simptom je prisutnost krvi ili gnoja u urinu. Ponekad može doći do iscjedka iz mokraćne cijevi, dok izlučena tekućina ima prilično oštar i neugodan miris.

Važno je. Odrediti uzrok karakterističnih simptoma može biti samo liječnik, nakon što je proučio povijest pacijenta i upoznao se s rezultatima laboratorijske dijagnostike.

liječenje

Liječenje patoloških promjena u tijelu koje su povezane s zamračenjem otpadne tekućine, u potpunosti ovisi o uzroku koji ih je izazvao.

Ako je uzrok zamračenja urina dehidracija, u ovom slučaju, normalizacija ravnoteže vode i soli u tijelu pomoći će da se riješite problema. Ali ne zaboravite, u nekim situacijama tijelo može biti tako dehidrirano i oslabljeno da je moguće vratiti normalnu vitalnu aktivnost samo u bolnici.

Da bi to učinili, liječnici propisuju otopinu kap po kap, uravnotežujući metaboličke procese i mehanizam voda-sol. U slučajevima kada uzrok pojave tamne nijanse urina nije dehidracija ili prirodni čimbenici, postavlja se skup dijagnostičkih mjera.

Važno je. Prije nego prođete određenu metodu dijagnoze, pacijent se podvrgava tijeku pripreme. Informacije o tome dobivate od liječnika koji će provesti pregled.

Početak liječenja uvijek se događa s prilagodbom prehrane pacijenta.

Bez obzira na uzrok patoloških promjena, ti su proizvodi prvenstveno isključeni:

 • pržena hrana;
 • začinjene i slane hrane;
 • dimljeno meso;
 • gazirana pića;
 • brza hrana

Nakon što je utvrdio uzrok bolesti, liječnik razvija specifičan tijek terapije lijekovima. Kao dodatne metode liječenja, mnogi koriste recepte tradicionalne medicine. No, važno je zapamtiti da se svaka metoda samo-tretmana nužno pregovara s promatračem.

U videu predstavljenom u ovom članku, stručnjaci će govoriti o mogućim uzrocima zamračenja urina.

Cistitis bol u donjem dijelu leđa

Kronični nefritis