Dijeta za zatajenje bubrega

U razumijevanju kliničara, zatajenje bubrega je kompleks nefrotskih sindroma koji dovode do pogoršanja funkcije filtracije organa i nakupljanja toksina u krvi. Dijagnoza patološkog stanja obično nije teška, zahtijeva obvezne laboratorijske i instrumentalne studije.

Na temelju podataka o ispitivanju i povijesti bolesti pacijenta, obrađuje se liječenje. Važan aspekt terapije je pridržavanje posebne prehrane. Pravilna prehrana u slučaju funkcionalne insuficijencije organa temelj je prognoze očekivanog trajanja života i zdravlja bolesnika.

Opća obilježja bolesti

Zatajenje bubrega je kombinacija negativnih čimbenika koji smanjuju funkcionalnost tkiva bubrega. Osim glavne funkcije, postoje i druge:

 • uklanjanje toksičnih komponenti iz tijela;
 • regulacija krvnog tlaka (skraćeno AD);
 • proizvodnju hormonske komponente, osobito renina, koji ima veliku ulogu u regulaciji krvnog tlaka;
 • kontrolu sastava elektrolita u krvi;
 • proizvodnja eritropoetina - tvari koja tvori crvene krvne stanice.

S nefrotskim sindromom, sposobnost bubrega da formira urin dramatično se pogoršava. U pozadini kršenja, postupno su poremećeni vodeno-solna, kiselinsko-bazna ravnoteža, krvni tlak. Kod kronične patologije sve se funkcije nepovratno pogoršavaju.

Stručnjaci identificiraju dva glavna oblika patologije: akutni i kronični. U blagom akutnom stadiju promjene u nefronima mogu biti reverzibilne, dok teške faze mogu dovesti do razvoja višestrukog zatajenja i smrti pacijenta zbog povećanja akutne intoksikacije.

Kronični oblik karakterizira polagana inhibicija bubrežne funkcije. Za kroničnu bubrežnu bolest potrebna je cjeloživotna prehrana i disciplina u hrani.

uzroci

Uzroci nefropatije u raznim fazama toka su višestruki, razlikuju se u uzorcima protoka. Patologija se može pojaviti kod žena i muškaraca, kao i kod djece bilo koje dobi, bez obzira na spol.

Akutno zatajenje bubrega

 • bolesti srca i krvnih žila (česte komplikacije kronične bolesti bubrega);
 • dehidracija (povraćanje i uporni proljev, teške opekline na koži, predoziranje diureticima petlje);
 • teška trovanja i trovanja;
 • ciroza jetre, hepatitis s karakterističnim poremećajem izlučivanja venske krvi;
 • teška trovanja otrovima, lijekovima, teškim metalima, gljivama;
 • giht;
 • nekompatibilna krv tijekom transfuzije;
 • oštećenje krvnih žila u bubrezima;
 • trauma funkcioniranja pojedinačnog bubrega (s jednim bubregom koji je ostao nakon odstranjivanja);
 • slučajna trauma uretera tijekom kirurškog zahvata;
 • bubrežnih kamenaca i uretera;
 • malformacije bubrega;
 • začepljenje krvnog ugruška ili gnoja bubrežne arterije;
 • promjene u tkivu prostate.

Kronično zatajenje bubrega

 • kronične bolesti bubrežnih struktura: pijelonefritis, nefritis, glomerulonefritis;
 • sistemske reumatske bolesti: eritematozni lupus, hemoragijski vaskulitis, skleroderma;
 • arterijska hipertenzija (kao nezavisna država);
 • teški poremećaji metabolizma (gihtni artritis, amiloidoza, dijabetes melitus);
 • urolitijaze;
 • policistične, multicistične, tumore, bubrežnu hidronefrozu.

ARF karakterizira spontani tijek s naglim pogoršanjem filtracije, izlučivanja i izlučivanja bubrega.

Kongenitalne razvojne abnormalnosti organa mogu doprinijeti razvoju PN. Takvi se uvjeti sve češće bilježe na probirnom pregledu tijekom trudnoće žene.

simptomi

Oblik nefropatije uzrokuje i simptomatski kompleks. Stupanj akutnog zatajenja bubrega i CRF klasificiraju se prema težini i kliničkoj težini patološkog procesa.

Znakovi odvodnika

Simptomi akutnog poremećaja funkcionalnih organa ovise o stadiju patologije. Liječnici razlikuju 4 glavne faze razvoja akutnog zatajenja bubrega:

Ponavljanje i mogućnost potpunog oporavka tkiva bubrega karakteristično je za akutno zatajenje bubrega. Međutim, to je moguće samo u slučaju blagog pogoršanja funkcije organa. Kod izražene lezije nefrona, odvodnik se razvija u kronični proces s tendencijom povremenih pogoršanja.

Kliničke manifestacije kroničnog zatajenja bubrega

CRF se također klasificira u nekoliko faza razvoja, na temelju postupnog povećanja kreatinina, ureje, poremećaja ravnoteže vode i elektrolita, promjena u gustoći urina i proteinurije - pojave proteina u urinu. Dijagnostičkim kriterijima emitira:

Nula ili prva faza

Pacijent može osjećati zadovoljstvo i do nekoliko godina. Opasnost od posljednjeg stadija kronične bolesti bubrega je dodatak komplikacija iz srca, krvnih žila, jetre. To pogoršava stanje stalnog trovanja tijela.

Glavno obilježje CRF-a u djece i odraslih je trajanje kompenzacijskog stadija. U djece ovo razdoblje može doseći 8–12 godina sa zaštitnim režimom i pravilnom prehranom, što je posljedica većeg izvora zdravlja tkiva i mladih.

Nudimo vam da pogledate program „Zivite zdravo“, u kojem ćete saznati o uzrocima i simptomima zatajenja bubrega.

Što su dijete s bubrezima?

Vrsta kliničke prehrane odabire se u skladu s kliničkom slikom. Nažalost, ne postoji univerzalna prehrana za sve bolesnike s bubrežnom insuficijencijom. Postoji nekoliko glavnih poznatih dijeta propisanih u skladu s pacijentovom poviješću bolesti.

Medicinska tablica №6

Pevznerova tablica br. 6 propisana je za normalizaciju metaboličkih procesa, razmjenu purina - dušičnih organskih spojeva, kao i za smanjenje mokraćne kiseline i njezinih produkata razgradnje - soli. Sve ove zadaće dovode do alkalizacije mokraće i povećanja sposobnosti mokraće da otopi konkretne strukture: kamenje, oksalate, urate.

Tablica broj 6E

Dijeta 6E je dizajnirana za liječenje nefropatije povezane s pretilosti ili gihtnim artritisom. Prehrana ima smanjen sadržaj kalorija, a dnevna stopa jedva doseže 2000 Kcal. U izradi jelovnika dopuštena dnevna količina bjelančevina je 60–70 g, masti 75–80 g, a ugljikohidrati 230–250 g.

Tablica broj 7

Tablica tretmana broj 7 ima za cilj smanjiti natečenost i smanjiti krvni tlak. Sastojci doprinose uklanjanju ostatka dušika iz tijela, smanjuju simptome kronične intoksikacije.

Osnova prehrane - smanjenje dnevnih proteina uz očuvanje fiziološke norme masti i ugljikohidrata. Dnevni unos kalorija ne prelazi 2800 Kcal. Sva kuhana hrana ne smije se soliti. Postoje različite vrste prehrane:

 • Tablica 7a. Tablica liječenja propisana je za akutne upalne bolesti bubrega. Osnovni princip je zdrava prehrana u nedostatku soli i ograničavanje proteina na 20 g. Tekućina za piće mora odgovarati dnevnoj diurezi.
 • Tablica 7b. Dnevni unos proteina ove prehrane povećava se na 40 g na dan, a količina utrošene tekućine održava se u rasponu od 1-1,3 l.
 • Tablica 7c. Prehrana se propisuje za nefrotski sindrom s edemom, proteinurijom. Dnevna norma proteina dostiže 130 g kako bi se izgubljena komponenta napunila urinom. Uz povećanje proteina, soli i tekućine značajno su ograničeni na 0,7 l.
 • Tablica 7g. Propisuje se pacijentima na hemodijalizi ili u završnom stadiju zatajenja bubrega. U središtu je jelovnik ograničenje na 60 g, 2-2,5 g soli i 0,8 l tekućine dnevno.

Tanka linija između količine dnevnih proteina, masti i ugljikohidrata zahtijeva obveznu medicinsku intervenciju. Bolje je da kompilaciju jelovnika povjerite nefrologu ili nutricionistu kako bi izbjegli komplikacije bolesti.

Tablica 14 za urolitijazu

Urolitijaza je čest uzrok nefropatije, tako da je pravilna prehrana usmjerena na smanjenje kamenca i neophodna je za uklanjanje kamenja.

Sastojci hrane moraju oksidirati urin kako bi brzo otopili talog kalcij-fosfor i spriječili nakupljanje preostalog dušika.

Salt free dijeta

Uobičajeni sateliti nefropatije različitog podrijetla su unutarnji i vanjski edem, visoki i nestabilni tlak. Zato je preporučljivo ograničiti sol i poštivati ​​osnove zdrave prehrane.

Osim dodatnog natrija, pacijenti bi trebali imati na umu da je sol u minimalnoj količini sadržana u svim proizvodima, osobito u morskoj ribi i plodovima mora, biljnoj hrani.

Otkazivanje soli treba postupno i 2 tjedna kako bi se u potpunosti eliminirala njegova uporaba u hrani. Poštujući pravila prehrane bez soli, dovoljno je zapamtiti sljedeće nijanse:

 • potrebno je jesti samo samostalno kuhanu hranu;
 • posudica za sol mora se staviti na stol kako bi kućanstvo nakon kuhanja moglo samostalno soliti hranu;
 • Da biste poboljšali okus, možete dodati papar, rajčice i ostale začine bez soli.

Moderna dietologija i kuhanje mogu značajno poboljšati okus dijetetske hrane, pa pacijenti praktički ne osjećaju nelagodu tijekom profesionalnog prijelaza na zdravu hranu. Uobičajene "bolničke" mesne okruglice neugodnog izgleda odavno su nestale.

Solna dijeta

Druga klinička situacija je nedostatak natrija ili hiponatremija. Ovdje liječnici propisuju sol ili mineralnu vodu za normalizaciju ravnoteže vode i elektrolita u tijelu.

Međutim, kada se propisuje dijeta za sol, treba slijediti sljedeća pravila:

 • određivanje dnevne doze soli prema analizama elektrolita;
 • soljenje samo gotove hrane prije konzumacije;
 • ravnomjerna raspodjela dnevnog volumena soli.
Dodatno, mineralna voda može se dodati bez plina, ali ne više od 0,5 litara dnevno, pod uvjetom da se sol soli. Sol dijeta se promatra do normalizacije natrija u krvi.

Apple dijeta

Apple dijeta je propisana za bolesti bubrega, što je popraćeno pretilošću, smanjenom cirkulacijom krvi u renalnim strukturama, patologijama jetre i bilijarnog trakta. Na dan je potrebno do 1,5 kg zrelih ili pečenih jabuka.

Osim toga, možete dodati 50 ml jabučnog octa u piće. Dijeta se promatra tijekom 7-10 dana s pauzom od nekoliko dana.

Dijeta bez proteina

Niska proteinska dijeta potrebna je za intoksikaciju iz uremije - akutno zadržavanje dušikovih komponenti u tijelu, osobito kada je nemoguće provesti hitnu hemodijalizu. Temelj prehrane - ograničenje proteina na 25 grama dnevno, uz povećanje masti i ugljikohidrata.

Proteinska komponenta može se zamijeniti sojinim proteinom. Ukupni kalorijski sadržaj izbornika ne smije prelaziti 2700 kcal dnevno. Sva se hrana priprema bez soli.

Kupus i dijeta s krumpirom

Posebno učinkovita je dijeta s kupusom i krumpirom s oksalurijom - izlučivanje oksalne kiseline s urinom. Tijekom terapijske prehrane jedu samo kupus i krumpir, stoga je tijek tretmana hrane 7-10 dana. Takva se prehrana preporuča za ultrazvuk bubrega kao pripravak.

Zobena kaša

Odvarak zobi ne samo da blagotvorno djeluje na tkivo bubrega, već doprinosi i cijeljenju cijelog organizma. Svakodnevno se preporučuje jesti kuhani zob i piti zobenu kašu u kombinaciji s drugim sastojcima hrane. Zob može eliminirati acidozu gotovo kao kod upotrebe apsorbirajućih lijekova.

Zob bujon piti na prazan želudac za dugo vremena kako bi se smanjio rizik od kamenja i pijeska u organima genitourinarnog sustava.

Dijeta lubenice

Lubenice mogu ukloniti toksine iz bubrega, zaustaviti smrt nefrona. Prehrana učinkovita u ranom stadiju PN s očuvanjem bubrežne funkcije, bez edema. Dijeta je korisna za ne više od 5-7 dana, nakon čega je važno uzeti pauzu. Lubenice bi trebale biti zrele, kvalitetne, bez sumnje na kemijske "mamce". Neispravna dijeta kod teškog zatajenja srca i teškog oštećenja bubrega.

Tablica Giordana - Giovanettija

Ukupni kalorijski udjeli u prehrani iznose 2300-2600 kcal dnevno zbog povećanja ugljikohidrata do 380 g i masti do 130 g. Protein se smanjuje na minimalnu dnevnu dozu od 50 g. U odsutnosti edema, dnevna tekućina približno odgovara diurezi. Propisuje se za klirens ureje manji od 0,05 ml / min.

Samo produljena i adekvatna primjena terapijske prehrane omogućuje postizanje stabilnih rezultata u odnosu na osnovnu bolest, što je dovelo do razvoja CKD ili ARF-a. S kroničnim pogoršanjem funkcije bubrega, prehrana je obično doživotna.

Je li proteinska dijeta štetna za bubrege?

Zdrava ljudska prehrana treba sadržavati kompletne bjelančevine koje se nalaze u jajima, ribi, mesu, plodovima mora i crvenom kavijaru. Međutim, prekomjerna konzumacija proteina ili korištenje njegove fiziološke norme u zatajenju bubrega dovodi do negativnih posljedica.

Ako zdrave bubrege mogu ukloniti produkte razgradnje proteinske hrane, onda ako su funkcije bubrega umanjene, taj se proces odvija mnogo sporije ili se uopće ne događa. U tom slučaju, nakupljanje toksina u krvi, što dovodi do ozbiljnih povreda funkcija drugih organa i sustava.

Ako se u hrani povećava proteinska komponenta, važno je proporcionalno smanjiti količinu ugljikohidrata i konzumiranih masti. Bilo koja dijeta za mršavljenje zbog proteina, važno je koordinirati sa stručnjacima kako bi se spriječio razvoj komplikacija.

Beskalievaya dijeta ima ista načela kada je važno ograničiti svu hranu koja sadrži kalij, ali umjereno, kako bi se spriječio razvoj hipokalemije. Svaka mono-dijeta je štetna za bubrege u prisutnosti bolesti probavnog sustava.

Pravila napajanja

Glavni zadatak prehrane je spriječiti smrt stanica bubrežnog tkiva - nefrona. Jedini način za stvaranje prave ravnoteže između zasićenja tijela hranjivim tvarima i očuvanja funkcije bubrega je slijediti dijetu s niskim sadržajem proteina i ograničiti sol, uključujući i njezine derivate. Sljedeći aspekti smatraju se važnim:

 • postupno smanjenje dnevne bjelančevine na 20-80 g (volumen se određuje stupnjem patološkog procesa);
 • povećanje kalorija treba provoditi povećanjem dnevne masti i ugljikohidrata;
 • obvezno uključivanje u prehranu svježeg voća, korijena i drugog povrća, ali uzimajući u obzir proteinsku komponentu;
 • kuhanje jela kuhanjem, kuhanjem, parom.
Dnevni volumen unosa tekućine treba odabrati na temelju općeg stanja i povijesti bolesti. Kod popratnog zatajenja srca, edema i drugih komplikacija, režim pijenja treba biti ograničen na 0,9-1 litara tekućine. Također, trebate jesti male porcije 4-6 puta dnevno.

Liječnici preporučuju održavanje točnosti medicinskih uputa, bilježenje vježbanja i pažljivo bilježenje namirnica koje se koriste u hrani. Naravno, nisu svi pacijenti u stanju udovoljiti takvim skruplama i disciplini, ali kliničke studije su pokazale povećanje trajanja i kvalitete života bolesnika s kroničnom bolesti bubrega i jasnu disciplinu.

Osim glavnih ograničenja isključiti iz prehrane kalija (neke egzotično voće: avokado, mango, banane). Višak kalija narušava funkcionalnost bubrežnih struktura, narušava prehrambene rezultate i ometa ravnotežu elektrolita.

Indikacije i kontraindikacije za prehranu

Glavni pokazatelj discipline hrane u zatajenju bubrega je potvrđena dijagnoza. Pravilna prehrana je indicirana za čišćenje bubrega. Klinička dijetetika obvezuje pacijente da promijene uobičajenu prehranu kako bi održali kvalitetu i dugovječnost.

Posebne preporuke nastaju u slučaju komorbiditeta na pozadini insuficijencije, s kompliciranom kliničkom ili životnom poviješću. Među kontraindikacijama za kliničku prehranu posebno se ističu:

 • djeca do 3 godine;
 • trudnoća i dojenje u žena;
 • teška distrofija;
 • ozbiljno zatajenje srca;
 • opće ozbiljno stanje.
Prije propisivanja prehrane važno je uzeti u obzir višestruke kliničke kriterije, stoga je neprihvatljivo samostalno odrediti prehranu. Za stupnjeve 1 i 2 CRF-a promjene su male, mogu se primijeniti bez štete po zdravlje urogenitalnog sustava, ali u terminalnim fazama prehrana uključuje stroža ograničenja.

Prehrana male djece u pozadini zatajenja bubrega nije samo neučinkovita, nego i štetna. Djeca trebaju rasti, razvijati tjelesnu težinu, tako da hrana mora biti potpuna, bogata proteinima. Jedino ograničenje koje se primjenjuje na djecu je pijenje u prisutnosti edema.

S 1, 2, 3, 4 stupnja zatajenja bubrega

Stručnjaci dijele karakteristike prehrane u 1-3 stupnja iu terminalnim fazama PN.

Uzorak tjednog izbornika za kronično zatajenje bubrega (dijeta 76)

Prvi doručak: svježi sir - puding od jabuka, pire od jabuka sa šlagom, voćni sok.

Drugi doručak: naribana mrkva s šećerom.

Ručak: vegetarijanska juha od povrća, kuhano meso s umakom od rajčice.

Ručak: izvarak divlje ruže.

Večera: omlet protein, čaj sa šećerom.

Za noć: voćni sok.

Prvi doručak: kruh Hercules s mlijekom, povrće salata u biljnom ulju, voćni sok.

Drugi doručak: lubenica ili voće.

Ručak: boršč na povrću, mesne okruglice, meso, mrkve s kiselim vrhnjem, žele.

Ručak: izvarak divlje ruže.

Večera: posuda s voćem ili bobicama, salata od jabuka i mrkve, čaj s mlijekom.

Za noć: sok od jabuke.

Prvi doručak: proteina omlet pare, repa salata s jabukama.

Drugi doručak: lubenica ili voće.

Ručak: vegetarijanski boršč, kuhano meso s povrćem, pire krumpir, kompot od jabuka.

Ručak: izvarak divlje ruže.

Večera: rižine kuglice, salata od svježeg bijelog kupusa s jabukama, čaj sa šećerom.

Za noć: voćni sok.

Prvi doručak: puding od "Hercules" žitarica i jabuka, salata od svježeg povrća s biljnim uljem, voćni sok.

Drugi doručak: lubenica ili dinja.

Ručak: vegetarijanska juha od krumpira, kuhana mesa stroganoff, variva od povrća, beli žele.

Večera: kuhani krumpir s vrhnjem, palačinke od jabuka, čaj sa šećerom.

Za noć: voćni sok.

Prvi doručak: lonac od jabuka i tjestenine, salata od mrkve i crni ribiz, voćni sok.

Drugi doručak: lubenica, dinja, voće.

Ručak: vegetarijanska juha od krumpira, kuhana piletina, kuhani krumpir s kiselim vrhnjem, kompot od šljiva.

Ručak: izvarak divlje ruže.

Prvi doručak: rižine kuglice, voće s tučenim proteinima, voćni sok.

Drugi doručak: lubenica, dinja.

Ručak: voćna juha, riblje mesne okruglice, mrkve od mrkve s kiselim vrhnjem, voćna pjena.

Ručak: izvarak divlje ruže.

Večera: lonac od kupusa s umakom od vrhnja, pečene jabuke sa šećerom, čaj sa šećerom.

Za noć: voćni sok.

Prvi doručak: proteinski omlet, voćni pjenu, sok od jabuke.

Drugi doručak: voće.

Ručak: vegetarijanska juha sa svježim kupusom, sufle od kuhanog mesa, puding od bundeve, jabukovača.

Ručak: izvarak divlje ruže.

Večera: krumpir na maslacu, voćni pire, čaj sa šećerom.

Dijeta za zatajenje bubrega

U slučaju poremećaja metabolizma, morate odabrati prave proizvode. Obično se ovo stanje javlja kod ozbiljnih bolesti bubrega. U članku ćemo razmotriti koja vrsta prehrane za zatajenje bubrega će biti vrlo učinkovita.

Zatajenje bubrega je ozbiljna bolest koja se javlja kada organi ne mogu pravilno obavljati svoje zadatke. Urin se ne formira normalno i postoje poteškoće s njegovim uklanjanjem iz tijela. Prebacuje u pH i metabolizam soli, što dovodi do pojave ozbiljnih bolesti drugih tjelesnih sustava.

Kada metabolizam propadne zbog patoloških oboljenja bubrega, oni preporučuju dijetu broj 7. Ova dijeta uklanja otekline, normalizira metabolizam tijela.

Liječnici propisuju posebnu prehranu sljedećim skupinama pacijenata:

 • oporavak od akutnog nefritisa;
 • s kroničnom bolesti bubrega;
 • poremećaji metabolizma;
 • uporna oteklina.

Značajke napajanja

U slučaju zatajenja bubrega, prehrana mora biti ispravna. Hrana bogata proteinima najbolje se kuha, a zatim lagano peče. Kalorijski obrok za cijeli dan je 2700-3500 kcal. Za normalan metabolizam, trebali biste jesti najmanje 4 puta dnevno, a najbolje od svega - 5-6, u malim porcijama. Sol je gotovo potpuno isključena. Dopušteno 3 grama dnevno. U hipertenziji, sol je općenito strogo zabranjena. Limit tekućine dnevno.

Svatko razumije da su otkazivanje bubrega i alkohol potpuno nekompatibilni. Začinjena jela također su zabranjena, ali ne samo.

Proteine ​​treba dozirati. Činjenica je da se tijekom probave proteina stvaraju toksične tvari, čija je neutralizacija obično uključena u bubrege. Kada smanjite dozu mesa i ribe, odmah ćete postati lakši. Ako ste na dijeti, zatajenje bubrega bit će mnogo lakše.

Sljedeći proizvodi su potpuno uklonjeni iz prehrane:

 • bouillons;
 • masti;
 • kobasica;
 • konzervirana hrana;
 • sol;
 • tvrdi sirevi;
 • proizvodi od čokolade;
 • mahunarke.

Povrće je ipak korisno, ali ih treba pažljivo odabrati.

Dakle, izbornik za zatajenje bubrega ne uključuje sirovi luk, rotkvice, češnjak, rotkvicu i povrće bogato oksalnom kiselinom. Marinade su zabranjene, čak se i ukiseljeno povrće ne može konzumirati prirodno.

Umaci koji sadrže mnogo bjelančevina ili začina nisu preporučljivi. Omiljeni senf i hren nisu vrsta hrane koja će pomoći kod bolesti bubrega.

Što se pića tiče, morate se odreći kofeina i kakaoa. Mineralna voda u zatajenju bubrega mora biti lišena natrija.

Korisni proizvodi

Do sada smo razgovarali o tome da ga ne koristimo. Pogledajmo sada hranu koja je dopuštena.

 • Pečenje, uključujući kruh bez soli.
 • Dopuštene su sve juhe: griz i povrće. Oni mogu biti začinjeni zelenilom (peršin, kopar), pa čak i luk, koji su prethodno toplinski obrađeni.
 • Mesu je dopušteno kuhanje s malo masnoće. Može ispeći nakon kuhanja. Dopušteno bilo koje meso bez masti. S otkazi bubrega, što možete jesti? Goveđa svinjetina, zec, piletina, prepelica, puretina.
 • Riba je dopuštena bez masnoća. Za početak, kuha se, a zatim lagano prži.
  Mliječni proizvodi - gotovo svi, ali ne i masti.
 • Jaja se doziraju - do dva dnevno. I nužno smanjivanjem drugih vrsta proteina! Od njih je potrebno kuhati omlet ili kuhati meko kuhano. Žumanjci su manje opasni od bijelih.
 • Tjestenina bez soli, s maslacem.
 • Povrće i voće - svježe i pečeno.
 • Slatkiši se također mogu jesti, ali još uvijek bez fanatizma. Za bubrege nisu štetni, ali za organizam kao cjelinu - potpuno beskorisni.
 • Cimet, vanilija prikladna je za aromatiziranje domaćih proizvoda.
 • Od povrća možete kuhati razne umake i umake, osobito od rajčica.
 • Kao što piće treba odabrati sokovi, decoctions od bilja.

preporuke

Vidjevši jelovnik za zatajenje bubrega, pacijenti su uplašeni nedostatkom soli u prehrani. Postoji skupina proizvoda koji su ugodni bez soli. Ovdje su:

Kada se dijagnosticira zatajenje bubrega, dijeta, liječenje će pomoći u postizanju dobrog zdravstvenog stanja. Čak i neka otkrića. Možete osjetiti pravi okus hrane. Za nadraživanje okusnih pupoljaka, možete koristiti ljekovito bilje, korijander, kumin i malu količinu crnog papra ili smjesu.

Za ljubitelje neobičnog okusa preporučuje se zamjena soli morskom keljom. Prodaje se u suhom obliku. Ako ga melje u mlincu za kavu, možete dobiti korisnu alternativu soli. Imajte na umu da bilo koji gotovi proizvodi kupljeni u trgovini sadrže sol.

Izbornik za tjedan dana

Iako smo upoznati s načelima prehrane kod zatajenja bubrega, jelovnik je često težak. Stoga vam nudimo približnu prehranu za taj dan.

 • Doručak - kaša od mliječne kaše, sendvič sa sirom, sok od bobica.

Na primjer, možete napraviti izvrsni krem ​​sir miješanjem svježeg sira i maslaca, a zatim dodavanjem omiljenih biljaka. Razmazivši ga na kruh, možete jesti s vinaigretteom.

 • Drugi doručak je voće ili šačica oraha.
 • Ručak - juha od omiljenog povrća sa žlicom kiselog vrhnja, kuhanog krumpira ili variva, kuhanog mesa ili parnih kotleta.
 • Tea time - pečene jabuke s svježim sirom, mliječni puding ili povrće salata.
 • Večera - svježi sir ili lonac od žitarica, biljne pljeskavice ili variva.

Lonac može biti napravljen od prosa ili drugih omiljenih žitarica, jaja i mliječnih proizvoda (malo). Kotleti se kuhaju od kupusa, tikvica, mrkve i drugog povrća. Ovdje, također, ne može bez jaja, tako da povrće masa nije puzao.

Kao što možete vidjeti, vrlo bogat meni za zatajenje bubrega. U nastavku ćemo vam ponuditi recepte. Za one koji vole jesti prije spavanja, noću možete popiti čašu kefira ili drugog fermentiranog mlijeka. Brašno se ne preporučuje, dodatne kalorije definitivno nisu potrebne prije spavanja. Ako volite pečene proizvode, uključite ih na drugom doručku.

recepti

Izbornik za zatajenje bubrega trebao bi biti ne samo koristan, već i ukusan, raznolik. Na primjer, vodite nekoliko jednostavnih i ukusnih recepata.

Salata od škampa i krumpira

 • 400 grama smrznutog škampa
 • 1 kisela jabuka
 • 3 krumpira srednje veličine
 • 2 krastavca
 • 1 tbsp ulje za punjenje

Za salatu trebate prokuhati škampe i krumpir, ohladiti i usitniti. Ulijte u posudu. Ulijte krastavce i jabuku u male kockice. Začinite salatu sokom od limuna, biljnim uljem i začinima.

U slučaju zatajenja bubrega, što možemo jesti, pregledali smo ranije. Gornja predložena salata sastoji se isključivo od dopuštenih proizvoda. I možda dobro zamijeni bilo koji obrok zbog činjenice da je vrlo zadovoljavajući.

Proso juha s povrćem

 • 2 krumpira;
 • pola prosječne mrkve;
 • 2 žlice žitarica od prosa
 • korijen peršina;
 • 1 žlica maslaca;
 • zelenilo i kiselo vrhnje za posluživanje.

Rebrite mrkvu na ribež i narežite korijen peršina na male kockice. Uronite ih u ulje i dodajte vodu. Gulaš bi trebao biti gotov.

Kuhajte vodu, približno 500-700 ml, ovisno o željenoj debljini buduće juhe. Ulijte kockice na kockice i oprano proso. Krupa se bolje namoči nekoliko sati. Nakon 10 minuta dodajte povrće. Prije posluživanja ukrasite juhu od povrća zelenim i kiselim vrhnjem.

Kolači od prosoja

 • 375 ml vode;
 • 1 žličica od prosa;
 • 1 žlica šećera ili meda;
 • 1 kokošje jaje;
 • 1 čaša mlijeka.

Potopite proso unaprijed nekoliko sati. Ocijedite i skuhajte krupicu s kipućom vodom. Prokuhati u 375 ml vode. Nakon 20 minuta žitarice napunite mlijekom. I nastavite kuhati još 40 minuta. Dodajte med ili šećer.

Ohladite i zabijte jaje, začinite mljevenim kardamonom. Tijesto je spremno. Iz nje trebate napraviti klackalice, uvaljati ih u mrvice kruha. Ali najbolje će biti ako uzmeš sezam kao breading. Pržiti u ulju. I odmah poslužite, zalijevanje kiselo vrhnje.

Krompirića s kupusom

Kako bi se diversificirala prehrana u slučaju zatajenja bubrega, recepti s krumpirom će čak pomoći. U nastavku vam nudimo pečenje.

 • 4 krumpira prosječne težine;
 • 1 mrkvu;
 • 100 grama nasjeckanog kupusa;
 • 1 žlica maslaca;
 • 1 žlica bilo kojeg brašna;
 • 100 gr vrhnja;
 • 1 tbsp biljnog ulja.

Krumpir se mora kuhati u koži. Kad se ohladi, izrežite na kriške. Mrkva rezati na trake, a kupus - isjeckati. Zatim, sve osim krumpira treba lagano pirjati uz dodatak ulja i vode.

Posudu za pečenje podmažite uljem. Pomiješajte brašno, biljno ulje i kiselo vrhnje. Povrće stavljamo u slojeve, razmazujući smjesu. Gornji sloj treba biti krumpir. Poželjno je razmazati ga s kiselom kremom kako bi se dobila rudasta kora. Obrazac stavljamo u pećnicu. Pečemo oko pola sata na temperaturi od 180 stupnjeva.

Ugušene tikvice i govedina

Dijeta za zatajenje bubrega ne isključuje uporabu jela od mesa, ali postoje samo neka ograničenja. Nudimo mogućnost kuhanja govedine.

 • 500 grama govedine
 • 1 srednje tikvice;
 • 1 korijen peršina;
 • 2 srednje mrkve;
 • 3 žlice maslaca;
 • papar i suhi kopar.

Govedina izrezati na kriške i prokuhati. Otopite pola maslaca u tavi i pržite meso. Ovdje dodajte povrće - korijen peršina i mrkvu, koje treba rezati na male kockice. Pirjajte dok povrće i meso ne omekšaju. Svakako dodajte vodu. Na preostalom ulju treba pržiti tikvice s dodatkom papra i kopra.

Stavite meso i tikvice na tanjur, pospite zelenilom.

Jabučni desert

Kao desert možete kuhati jabuke na poseban način.

 • 4 velike jabuke;
 • 100 grama odmašćene kisele vrhnja;
 • 2 žlice garniture;
 • 2 žlice meda ili šećera;
 • 2 žlice brašna;
 • 1 kokošje jaje;
 • 1 čajna žličica soka od limuna.

Jabuke su oguljene, izvadimo jezgru i malo pulpe. Kuhajte ih u vodi s dodatkom soka od limuna. Ne bi se smjeli raspadati.

Umak za kuhanje. Odvojite bijelu od žumanjka. Potonji je pomiješan sa šećerom i funtom. Ovdje brašno i opet samljeti.

Prolijte bjelančevine s kiselim vrhnjem i pomiješajte s gore dobivenom smjesom. Polukuhane jabuke napunite s konfekcijom, prelijte umakom i pecite dok ne završite.

Piće brusnice

Kao piće najbolje odgovara brusnicama za zatajenje bubrega.
Od bobica treba pripremiti infuziju. Da biste to učinili, trebate 2 žlice suhe ili zrele brusnice. Jagode su zgnječene, izlivene u termosicu. Ulijte kipuću vodu. Inzistirajte oko 6 sati. Pijte piće svaka dva sata ili više.

Ispada da dijeta za zatajenje bubrega može biti vrlo raznolika, uzimajući u obzir odsutnost mnogih uobičajenih namirnica i soli. Pokažite maštu i uživajte u zdravoj prehrani koja će vam pomoći u boljem radu bubrega!

IZBORNIK UZORKA ZA TJEDAN S KRONIČNOM NEDOSTATKOM RENALA (dijeta 7b)

IZBORNIK UZORKA ZA TJEDAN S KRONIČNOM NEDOSTATKOM RENALA (dijeta 7b)

Prvi doručak: svježi sir - puding od jabuka, pire od jabuka sa šlagom, voćni sok.

Drugi doručak: naribana mrkva s šećerom.

Ručak: vegetarijanska juha od povrća, kuhano meso s umakom od rajčice.

Ručak: izvarak divlje ruže.

Večera: omlet protein, čaj sa šećerom.

Za noć: voćni sok.

Prvi doručak: kruh Hercules s mlijekom, povrće salata u biljnom ulju, voćni sok.

Drugi doručak: lubenica ili voće.

Ručak: boršč na povrću, mesne okruglice, meso, mrkve s kiselim vrhnjem, žele.

Ručak: izvarak divlje ruže.

Večera: posuda s voćem ili bobicama, salata od jabuka i mrkve, čaj s mlijekom.

Za noć: sok od jabuke.

Prvi doručak: proteina omlet pare, repa salata s jabukama.

Drugi doručak: lubenica ili voće.

Ručak: vegetarijanski boršč, kuhano meso s povrćem, pire krumpir, kompot od jabuka.

Ručak: izvarak divlje ruže.

Večera: rižine kuglice, salata od svježeg bijelog kupusa s jabukama, čaj sa šećerom.

Za noć: voćni sok.

Prvi doručak: puding od "Hercules" žitarica i jabuka, salata od svježeg povrća s biljnim uljem, voćni sok.

Drugi doručak: lubenica ili dinja.

Ručak: vegetarijanska juha od krumpira, kuhana mesa stroganoff, variva od povrća, beli žele.

Večera: kuhani krumpir s vrhnjem, palačinke od jabuka, čaj sa šećerom.

Za noć: voćni sok.

Prvi doručak: lonac od jabuka i tjestenine, salata od mrkve i crni ribiz, voćni sok.

Drugi doručak: lubenica, dinja, voće.

Ručak: vegetarijanska juha od krumpira, kuhana piletina, kuhani krumpir s kiselim vrhnjem, kompot od šljiva.

Ručak: izvarak divlje ruže.

Večera: knedle od svježeg sira, pirjane šljive, čaj s mlijekom.

Za noć: voćni sok.

Prvi doručak: rižine kuglice, voće s tučenim proteinima, voćni sok.

Drugi doručak: lubenica, dinja.

Ručak: voćna juha, riblje mesne okruglice, mrkve od mrkve s kiselim vrhnjem, voćna pjena.

Ručak: izvarak divlje ruže.

Večera: lonac od kupusa s umakom od vrhnja, pečene jabuke sa šećerom, čaj sa šećerom.

Za noć: voćni sok.

Prvi doručak: proteinski omlet, voćni pjenu, sok od jabuke.

Drugi doručak: voće.

Ručak: vegetarijanska juha sa svježim kupusom, sufle od kuhanog mesa, puding od bundeve, jabukovača.

Ručak: izvarak divlje ruže.

Večera: krumpir na maslacu, voćni pire, čaj sa šećerom.

Dijeta za zatajenje bubrega: zabranjena i dopuštena hrana

Poremećaj funkcije bubrega naziva se zatajenje bubrega (u daljnjem tekstu - MO). Razvija se s nefritisom, intoksikacijom, akutnim infekcijama, ozljedama ili opeklinama. Kod akutnog zatajenja bubrega, pacijenti odbijaju jesti zbog mučnine i povraćanja. Glad ubrzava razgradnju proteina, što samo pogoršava situaciju. Pravilna prehrana smanjuje opterećenje bubrega, pomaže u održavanju ravnoteže elemenata u tragovima.

Pravila prehrane kod zatajenja bubrega

U slučaju akutnog zatajenja bubrega, diureza se smanjuje, pa pacijenti trebaju ograničiti količinu soli. Tijekom oporavka volumen urina dnevno može doseći i do 2 litre. Tijekom tog razdoblja potrebno je povećati unos tekućine. Sol se primjenjuje postupno kao oporavak.

Količina bjelančevina u teškom PN ograničena je na 20 g, a zatim se postupno povećava na 40 g. Osnovna pravila prehrane za kronično zatajenje bubrega:

 • Riba i meso se kuhaju. Tek tada se mogu kuhati ili peći.
 • Na izborniku su ograničeni fosfor: mekinje, mlijeko, sir, orašasti plodovi, kakao, jaja, mahunarke, svježi sir. Smanjite količinu kalija, koji sadrže banane, krumpir, morske ribe, sjemenke sezama.
 • Osigurajte dovoljno kalcija. Preporučuje se uzimanje karbonata u individualno izračunatoj dozi.
 • Uključite u prehranu visokoenergetske proizvode: kiselo vrhnje, med. Oni se konzumiraju ujutro za bolju probavu proteina.
 • Količina soli može se povećati na 6-8 g na dan, ali samo kada se kontrolira krvni tlak i diureza. Ako se volumen mokraće smanji, sol se ne dodaje.

U akutnom obliku

U ranom stadiju razvoja zatajenja bubrega propisana je dijeta br. Ima sorte koje se koriste u određenom stupnju ozbiljnosti:

 1. U početnoj fazi količina proteina ograničena je na 70 g, od čega je 30% životinja. Da biste osigurali energiju u prehrani ubrizgavaju ugljikohidrati: voće, povrće, bobice, riža, med. Dodajte masnoće u izbornik: povrće i maslac.
 2. S teškim zatajenjem bubrega prelaze na dijetu br. 7A. Količina proteina u njoj - 20 g, tekućina - 1-1,5 litara dnevno. Volumen vode treba odgovarati volumenu izlučenog urina prethodnog dana plus 0,4-0,6 l. Povremeno, pacijentu se daje 2-4 g soli za soljenje hrane. Po završetku diureze, ona je potpuno ograničena.
 3. Kako se pacijent oporavlja, prelazi u medicinsku prehranu br. 7B. Količina proteina najprije se povećava na 40 g, a zatim na normu (1,5-2,5 g po kilogramu).
 4. U budućnosti, tijekom godine, pacijent mora poštivati ​​pravila tablice broj 7.

S kroničnom bolešću

Stupanj restrikcije proteina u CRF ovisi o ozbiljnosti bolesti. Preporučeni lako probavljivi proteinski proizvodi: mlijeko, jaja. Biljni proteini imaju nižu hranjivu vrijednost. Shema hrane ovisno o stupnju kroničnog zatajenja bubrega:

 • S 1 stupnjem. Ovdje se prehrana kod zatajenja bubrega temelji na tablici broj 7. Kruh se zamjenjuje bez proteina. Količina proteina izračunata je iz obračuna od 0,8 g na 1 kg tjelesne težine pacijenta. Polovica mora biti životinjskog podrijetla. Do 3 puta tjedno provesti post dana na stolu broj 7B. Preporučena količina tekućine je volumen urina tijekom proteklog dana plus 400-500 ml.
 • S 2 stupnja. Obroci se temelje na principima tablice broj 7B. Količina proteina je ograničena na 0,4-0,5 g / kg težine. Izuzmite fosfor: sireve, orašaste plodove, žumanjak, perad.
 • Dijeta za kroničnu 3. razred također se temelji na načelima tablica br. Kod poboljšanja stanja koristite izbornik br. 7B (40 g proteina). Do 3 puta tjedno bolesnik se vraća u tablicu br. 7A s niskim sadržajem proteina (20-25 g proteina).
 • Kada se terminalna ozbiljnost pacijenta prenese na hemodijalizu. Količina proteina povećava se na 1-1,3 g / kg težine. Povećajte energetsku vrijednost hrane: povećajte količinu ugljikohidrata na 450 g i masti na 90 g

Dopušteni i odbijeni proizvodi

Kod zatajenja bubrega možete kuhati juhe: boršč, juhu od cikle, juhu od kupusa. Dopušteno im je dodavati povrće i žitarice. Preporučena jela sagoa na vodi: kaša, složena jela, pudinzi, pilav. Kada jedete voće, morate uzeti u obzir sadržaj kalija. Gubi se tijekom toplinske obrade. Stvarajući izbornik, morate koristiti sljedeći popis proizvoda:

Izbornik za kronično zatajenje bubrega

Detaljan izbornik prehrane broj 7b s kroničnom bolesti bubrega za tjedan dana i svaki dan tijekom pogoršanja

Proizvodi su u gramima.

ponedjeljak

Prvi doručak Puding od saga s jabukama (jabuke - 60, sago - 50, šećer - 15, kiselo vrhnje - 5, mlijeko - 50, jaje - 1 kom., Maslac - 5); pire od jabuka s bjelanjkom (jabuke - 150, jaje - 1/2 kom., šećer - 20); sok od marelice - 200.

Drugi doručak Sirove mrkve naribane sa šećerom (mrkva - 150, šećer - 5).

 • Vegetarijanska juha od povrća (krumpir - 25, mrkva - 12, kupus - 25, tikvice - 25, zeleni grašak - 20, zelje - 5, luk - 5, juha od povrća - 340, maslac - 5, pavlaka - 20) ;
 • kuhano meso s umakom od rajčice (meso - 90, luk - 3, bijeli korijen - 3, mrkva - 4, paste od rajčice - 5, maslac - 5, pšenično brašno - 5, izvarak od povrća - 50);
 • salata od jabuka, šljiva i marelica ili naranče (jabuke - 50, suhe šljive - 30, marelice ili naranče - 40, šećer - 10, kiselo vrhnje - 20);
 • pire od trešnje ili pjene (sok od višnje - 100, škrob - 10, šećer - 30).

Visoki čaj Bujon kukovi (šipak - 25, voda - 250, šećer - 10-25).

Večera. Sago pilaf s voćem (sago - 50, suhe šljive - 15, jabuke - 40, grožđice - 10, šećer - 20, maslac - 15); bjelančevinski omlet (bjelanjci od jaja1 / 2; mlijeko - 60, kiselo vrhnje - 10, maslac - 2); čašu čaja (čaj - 1, šećer - 15, voda - 200).

Za noć. Čaša soka od šljive.

utorak

Prvi doručak Sago kaša s mlijekom (sago - 50, šećer - 5, mlijeko - 100, maslac - 5); salata od svježeg povrća s biljnim uljem (zelena salata - 50, rajčica - 50, krastavci - 50, rotkvice - 30, zeleni luk - 15, biljno ulje - 15); sok od marelice - 200.

Drugi doručak Lubenica, dinja - 350 ili voće - 100.

 • Pearl-Ječmena juha s povrćem (biserni ječam - 10, krumpir - 25, mrkva - 12, luk - 5, zelje - 3, povrće - 340, kiselo vrhnje - 10, biljno ulje - 3);
 • kuhano meso s umakom od rajčice;
 • mrkva s jabukama (mrkva - 100, jabuke - 50, mlijeko - 50, maslac - 5);
 • brusnica žele (brusnica - 30, voda - 150, škrob - 10, šećer - 30).

Visoki čaj Bujon kukova.

Večera. Lonac od saga, jabuka i mrkve (sago - 50, jabuke - 60, mrkva - 40, šećer - 15, pavlaka - 5, jaje - 1/2 kom., Maslac - 10, voda - 50); pire od jabuka s bjelanjkom; čaj s mlijekom (čaj - 1, mlijeko - 50, voda - 150).

Za noć. Čašu soka od jabuke.

srijeda

Prvi doručak Protein omleta; salata od repe i jabuke (repa - 80, jabuke - 50, šećer - 5, vrhnja - 20, sok od limuna ili 2% otopina limunske kiseline - 5); sok od šljive - 200.

Drugi doručak Lubenica, dinja.

 • Vegetarijanski boršč (repa - 40, kupus - 25, krumpir - 25, mrkva - 12, zelje - 3, luk - 5, paste od rajčice - 5, brašno - 3, šećer - 3, pavlaka - 10, maslac - 5 izvarak povrća - 340);
 • kuhano meso pod marinadom povrća (meso - 90, za umak: juha - 50, biljno ulje - 15, mrkva - 40, luk - 15, bijeli korijen - 5, paste od rajčice - 15, šećer - 5, ocat 3% - Ny - 10, lovorov list, papar (papar);
 • pire krumpir (krumpir - 150, maslac - 5, mlijeko - 30);
 • jabučni kompot - (jabuke - 80, šećer - 20, voda - 120).

Visoki čaj Bujon kukova.

Večera. Sago lonac s suhim marelicama (sago - 50, suhe marelice - 30, mlijeko - 50, maslac - 10, jaje - 1/2, kiselo vrhnje - 5, šećer - 15, mrvice od bijelog kruha - 3); salata od svježeg bijelog kupusa i jabuka (kupus - 75, jabuke - 50, kiselo vrhnje - 20, šećer - 5, limunov sok - 5); čašu čaja.

Za noć. Čašu soka od marelice.

četvrtak

Prvi doručak Puding od saga s jabukama; salata od svježeg povrća s biljnim uljem; sok od grožđa - 200.

Drugi doručak Lubenica, dinja.

 • Vegetarijanska juha od krumpira (krumpir - 75, zelje - 3, maslac - 5, kiselo vrhnje - 10, pšenično brašno - 3, povrće - 340);
 • govedina stroganoff iz kuhanog mesa (meso - 90, mlijeko - 50, maslac - 5, pšenično brašno - 5, paste od rajčice - 5, zelje - 5);
 • kupus sa jabukama (svježi kupus - 150, jabuke - 50, maslac - 10, izvarak od povrća - 30);
 • brusnica žele.

Visoki čaj Bujon kukova.

Večera. Krumpir zrazy punjen sagoom i lukom (krumpir - 150, sago - 20, luk - 20, maslac - 15, pšenično brašno - 10, zelje - 5, jaje - 1/2 kom.); jabuke (jabuke - 120, brašno - 20, jaje - šećer - 10, maslac - 15); čašu čaja.

Za noć. Čaša soka od višnje.

petak

Prvi doručak Sago lonac, jabuke i mrkva; salata od jabuka, šljiva i marelica ili naranče; sok od šljive - 200.

Drugi doručak Lubenica, dinja.

 • Vegetarijanska juha-rezanci (brašno - 20, jaje - 1/4 kom., Maslac - 5, mrkva - 12, zelje - 3, bijeli korijen - 5, izvarak od povrća - 340);
 • kuhana piletina (piletina - 100, bijeli korijen - 5, luk - 5, maslac - 5);
 • kuhani krumpir (krumpir - 150, maslac - 5);
 • kompot od šljiva (suhe šljive - 40, šećer - 20, voda - 150).

Visoki čaj Bujon kukova.

Večera. Pilav sago voća; pire od jabuka s vrhnjem (jabuke - 150, šećer - 20, vrhnje - 20); čaj s mlijekom.

Za noć. Čaša soka od grožđa.

subota

Prvi doručak Sago kaša s mlijekom; parna šargarepa (mrkva - 150, mlijeko - 30, jaje - ½. šećer - 5, maslac - 5, griz - 15, voda - 25); sok od marelice - 200.

Drugi doručak Lubenica, dinja.

 • Voćna juha (suho voće - 50, voda - 170, šećer - 20, škrob - 10, limeta na vrhu noža);
 • pržena riba (riba - 100, pšenično brašno - 5, biljno ulje - 10);
 • pire krumpir (krumpir - 150, maslac - 5, mlijeko - 30);
 • pire od trešnje ili pjene (sok od višnje - 100, škrob - 10, šećer - 30).

Visoki čaj Bujon kukova.

Večera. Rolne od kupusa sa sagom i povrćem (bijeli kupus - 150, luk - 15, mrkva - 40, sago - 20, zelenilo - 5, maslac - 5, jaje - 1/2 kom., Paradajz - 10, kiselo vrhnje - 20 ); salata od jabuka, šljiva i naranče; čašu čaja.

Za noć. Čaša soka od šljive.

nedjelja

Prvi doručak Proteinski omlet, kaše od šljiva ili pjenu (sok od šljive - 100, škrob - 10, šećer - 30); sok od jabuke - 200.

Drugi doručak Voće - 100.

 • Veggie kupus sa svježim kupusom (kupus - 50, krumpir - 25, mrkva - 12, zelje - 3, bijeli korijen - 7, rajčica - 10, luk - 3, biljno ulje - 5, povrće - 340, kiselo vrhnje - 5) ;
 • kuhano pečeno kuhano meso (meso - 90, maslac - 10, pšenično brašno - 5, mesna juha - 50);
 • kuhan sago s umakom od maslaca i rajčice (sago - 60, voda - 150, maslac - 15,
 • za umak: rajčica - 5, maslac - 5, pšenično brašno - 5, juha od povrća - 50);
 • brusnica žele.

Visoki čaj Bujon kukova.

Večera. Prženi krumpir (krumpir - 150, maslac - 10); pire od jabuka s bjelanjkom; čašu čaja.

Dijeta za zatajenje bubrega: izbornik

Osnovna načela prehrane

Zatajenje bubrega (PN) - povreda bubrežne funkcije izlučivanja koja dovodi do poremećaja metabolizma i poremećaja vode i elektrolita u tijelu. Postoje dvije vrste zatajenja bubrega:

 1. 1. Akutna (ARF) - iznenadna, reverzibilna bolest koja je nastala kao posljedica poremećaja bubrežnog protoka krvi, akutne bubrežne patologije ili ekstrarenalnih poremećaja izlučivanja urina.
 2. 2. Kronični (CRF) - postupno nepovratni gubitak funkcionalnih bubrežnih jedinica - nefrona. Uzroci kronične bolesti bubrega mogu se povezati s najkroničnijom patologijom bubrega, kao is bolestima drugih organa i sustava (arterijska hipertenzija, šećerna bolest, amiloidoza, reumatske bolesti itd.).

Glavni smjerovi prehrane s PN kod muškaraca i žena se ne razlikuju. Na temelju novih metaboličkih poremećaja, oni se temelje na sljedećim načelima:

 • najpažljivije korištenje funkcionalnih resursa bubrega ograničavanjem potrošnje soli i dušikovih i ekstrakcijskih tvari bez dušika koje oštećuju nefrone;
 • korekcija elektrolitskih poremećaja racionalizacijom režima pijenja u skladu s diurezom i primanjem mikroelemenata;
 • smanjenje nakupljanja produkata metabolizma proteina u tijelu (urea, kreatinin, itd.) zbog smanjenja unosa proteina (ne dopuštajući izgladnjivanje proteina i povećanje katabolizma);
 • normalizacija funkcije drugih organa i sustava, smanjenje ekstrenralnih manifestacija: smanjenje krvnog tlaka, konvergencija edema, eliminacija acidoze, anemija, poremećaji zgrušavanja krvi itd.;
 • osiguravanje potrebnih energetskih potreba tijela uglavnom zbog polinezasićenih masti i ugljikohidrata (do 35 kcal / kg / dan);
 • obogaćivanje proizvoda vitaminima i esencijalnim aminokiselinama.

Glavno ograničenje u meniju za osobu s bubrežnom insuficijencijom je protein. Budući da se ne može u potpunosti isključiti, potrebno je odabrati optimalnu količinu kako se ne bi naškodilo.

Niska proteinska dijeta - jedini način da se olakša rad bubrega. Nedostatak drugih elemenata u prehrani također može uzrokovati mnoge nuspojave i dovesti do ozbiljnih bolesti.

Postoje pravila pri izradi dijete za osobe s bubrežnom insuficijencijom koja pomaže u održavanju tijela i bubrega.

 1. Dijeta mora biti potpuna i raznolika.
 2. Nedostatak soli u hrani mora se nadoknaditi nekim začinima, umacima i preljevima.
 3. Ograničenje proteinske hrane treba nadoknaditi za punu količinu ugljikohidrata i masti.
 4. Energetsku vrijednost prehrane treba održavati u cijelosti.
 5. Povećana potrošnja voća i povrća, uz minimalni sadržaj soli i kalija.
 6. Način kuhanja proizvoda može biti bilo koji, ali ograničenje pržene i masne hrane. Kuhanje na pari i pečenje su dobrodošli.

Zabranjeni proizvodi

Kruh i ostali kolači

Kruh od bijelih pšeničnih mekinja, pečen bez soli, bez proteina; kolači bez kvasne soli, palačinke, palačinke itd.

Čuvajte kruh koji sadrži sol i sokove

Vegetarijanstvo sa žitaricama

Bogati mesni, riblji i gljivasti bujoni

Mesna i riblja jela

Mesne i riblje sorte s niskim udjelom masti (pečenje je moguće nakon pred-ključanja)

Masno meso i riba, gulaš, dimljeno meso, kobasice, kobasice, soljena i sušena riba, konzervirana hrana, poluproizvodi, kavijar

Ne više od 1-2 jaja dnevno (kajgana, kuhana jaja), kao dio salata, umaka i drugih jela

Više od 2 dnevno, pržena

Mlijeko i mliječni proizvodi

U umjerenim količinama punomasno mlijeko, kefir, airan, jogurt, vrhnje, vrhnje, nemasni masni sir

Slani i začinjeni sirevi

Krumpir, kupus, krastavac, repa, mrkva, zelena salata, rajčica, peršin, kopar, kuhani i u naravi (s hiperkalijemijom, smanjenom potrošnjom)

Luk, češnjak, rotkvica, rotkvica, kiseljak, ukiseljeno povrće, kiseli kupus, gljive, senf, hren, papar

Sve vrste (u slučaju hiperkalijemije ograničenog suhog voća)

Šećer, med, pire od voća i bobica, džem, džem, žele, mousse, žele

Proizvodi na vatrostalnim mastima i margarinu, čokoladi

Žitarice, tjestenina

Riža, kukuruz, biser ječam, heljda

Solna tjestenina

Grickalice i začini

Nezasoljen sir, želatinasta riba, biljne salate bez soli, mliječni umaci, rajčica, bez proteina

Krastavci, konzervirana hrana, umaci na mesnim, ribljim, gljivičnim bujonima

Rasuti čaj (s mlijekom), juha od kukova i crni ribiz (razrijeđen 1: 1), sokovi od voća, povrća i bobica

Alkohol, jaka kava, vruća čokolada, kakao, mineralna voda velike količine natrija

Dijeta u zatajenju bubrega, kao i kod dijabetesa, prisiljavajući pacijenta da napusti brojne proizvode. Novi izbornik ne smije sadržavati:

 • alkohol, jaki čaj, jaka kava, kakao, natrijeva mineralna voda;
 • pržena i (ili) masna mesa i ribe, dimljena mesa, kobasice;
 • slanim umacima, gotovim umacima, konzerviranim kiselinama i konzerviranim kiselinama;
 • crni kruh, klasična trgovina kruhom i kolačima (koji sadrže sol);
 • čokolada, senf, hren;
 • svi grahovi.

Treba shvatiti da od sada pa sve do potpunog oporavka soli u pacijentovim posudama, kao i do masnoće, potrebno je maksimalno eliminirati. Dijeta mora značajno promijeniti mnoge od vaših omiljenih recepata i morat će to prihvatiti.

Kako jesti?

U akutnom zatajenju bubrega

Tijekom egzacerbacije, pacijent može potpuno izgubiti apetit, razboli se, ponekad povraća. Pacijent izbjegava jesti, ali to ne bi trebalo raditi: nedostatak hranjivih tvari i vlage dovodi do ubrzanog raspada proteina, povećava neravnotežu minerala i smanjuje metabolizam dušika. U akutnom obliku bolesti dodijeljena je tablica 7a:

 • Proteinska hrana u količini do 20 g dolazi iz mlijeka i jaja. Ne možete jesti meso.
 • Bobice, povrće i voće, kao i med, biljno ulje - osnovni proizvodi.
 • Ako pacijent prestane mokriti - sol se uklanja, tekućina je 0,4–0,5 l. Tijekom oporavka dopušteno je piti vodu u količini do 2 litre.
 • Hrana koja sadrži kalij i magnezij je ograničena. Ako se akutni oblik odvija brzo i bez komplikacija, pacijent se prebacuje u tablicu 7. Ako je tijek bolesti otežan, period oporavka može potrajati godinu dana.

Uzorak izbornika

Za bolesnike s zatajenjem bubrega vrlo je važno napraviti izbornik za tjedan dana. Pomaže u kontroli protoka hranjivih tvari, kako bi se spriječio protok opasne hrane.

 1. Ponedjeljak.
  Napravite i držite se izbornika, za pacijenta važan aspekt.
  • Doručak: kaša od heljde, kuhano jaje.
  • Ručak: prvi obrok s bisernim ječmom, krumpirskim kotletom, salatom.
  • Ručak: lonac od kravljeg sira.
  • Večera: salata od repe, kuhana riba, pečeni krumpir.
 2. Utorak.
  • Doručak: bjelanjci jaja na pari s povrćem.
  • Ručak: pire od bundeve, pileći pilav, salata.
  • Ručak: pečena kruška.
  • Večera: kuhani pureći file, pirjajte od povrća.
 3. Srijeda.
  • Doručak: mliječni vermicelli, sok od nara.
  • Ručak: juha od povrća sa žitaricama, kuhana riba, lonac od krumpira.
  • Snack: tjestenina s rezancima, bobice.
  • Večera: pilav s pilećim fileom, kuhana salata od povrća.
 4. Četvrtak.
  • Doručak: heljda, kruh bez soli, džem.
  • Ručak: vegetarijanski boršč, papar punjen povrćem, salata.
  • Ručak: pečena bundeve, čaj.
  • Večera: kuhane lignje, naribana mrkva.
 5. Petak.
  • Doručak: palačinke, džem.
  • Ručak: juha od heljde, kuhana riba, topla salata od pečenog povrća.
  • Sigurna, naribana mrkva.
  • Večera: govedina na pari, pire krumpir, salata.
 6. Subota.
  • Doručak: palačinke s pečenom jabukom.
  • Ručak: juha od cvjetače, riža s povrćem, riba.
  • Snack: žele s bobicama i prirodnim sokom.
  • Večera: zapečeni na pari, salata od kupusa.
 7. Nedjelja.
  • Doručak: kukuruzna kaša, slatka jabuka.
  • Ručak: juha od krumpira, govedina s povrćem, salata.
  • Ručak: voćni sufle.
  • Večera: rolnice od kupusa, salata.

Predstavljeni jelovnik nije vodič za djelovanje - bolje je dobiti individualne preporuke liječnika. Potrebno je uzeti u obzir komorbiditete, kao i oblik nedostatka.

Najčešće se slična prehrana koristi u kroničnom tijeku bolesti. Tijekom vremena, pacijent može naučiti prilagoditi uobičajene recepte svojim potrebama, korisno je i hranjivo za jesti.

Što ne jesti?

Zabranjeni proizvodi za zatajenje bubrega:

 • trgovina umacima - kečap, majoneza;
 • biljna hrana bogata kalijem;
 • biljni izvor proteina - orašasti plodovi, gljive;
 • slano i začinjeno;
 • slastice i životinjske masti;
 • alkohol i gazirana pića.

Odakle dolazi protein u mokraći tijekom trudnoće?

Hladni bubreg: što je to pojam, popratni simptomi, liječenje različitim metodama