Što liječnik kontaktirati ako imate bol u bubrezima

Bubrezi igraju veliku ulogu u radu svih ljudskih sustava. Medicina poznaje mnoge bolesti koje nastaju zbog poremećaja u bubrezima. S pojavom boli odmah posjetite liječnika specijaliste. Ali koga mogu kontaktirati ako moje bubrege povrijede?

Simptomi za koje trebate konzultirati liječnika

Ako primijetite oticanje ili osjetite bol u bočnoj i lumbalnoj regiji, obratite se liječniku. To su glavni signali o ljudskim problemima s bubrezima. Ostali simptomi bolesti bubrega:

Naši čitatelji preporučuju

Naš redoviti čitatelj riješio se problema s bubrezima učinkovitom metodom. Provjerila je na sebi - rezultat je 100% - potpuno oslobađanje od bolova i problema s mokrenjem. To je prirodni biljni lijek. Provjerili smo metodu i odlučili je preporučiti vam. Rezultat je brz. UČINKOVITA METODA.

 • Pečenje i bol prilikom mokrenja.
 • Promjena prirodne boje i izgleda urina - prisutnost sluzi, mutnoće, krvi.
 • Bol u donjem dijelu leđa, koja pogađa područje strana i središta.

Osoba oboljela od bubrežnih bolesti može se razlikovati po izgledu: na licu, nogama i stranama oteklina (najvidljivija ujutro i blago smanjena do kraja dana).

Malaje u lumbalnoj kralježnici jedan je od simptoma pijelonefritisa (upale). Muškarci češće pate od ove bolesti nego žene.

Kome se treba obratiti

Lako je odrediti problem s bubrezima, za to je sposoban svaki specijalist. Ali kakva je vrsta liječnika potrebna ovisi o obliku i simptomima bolesti. Samo liječnik određene specijalnosti kompetentan za određenu bolest može propisati željeni tijek liječenja.

Razlog tome su funkcije bubrega - čišćenje krvi (čišćenje stotina litara dnevno), uklanjanje otpadnih tekućina i otrovnih tvari. Zbog toga oštećena funkcija bubrega dovodi do smetnji u radu i nedovoljnog funkcioniranja drugih organa. Probavni i urinarni sustav jako pate. Posljedice su opipljive, čak i kad bubreg prestane raditi u pogrešnom načinu rada ne tako davno. Osim toga, problemi s bubrezima mogući su i krše rad drugih organa.

Mora se imati na umu da se u slučaju bolova u bubrezima ne može liječiti niti ignorirati bol. Liječenje narodnih lijekova (zagrijavanje masti i kupke) možda neće biti dovoljno. Morate ići kod liječnika koji će dijagnosticirati i propisati odgovarajući tretman. Zatezanje liječenja bubrega:

 • Žena može imati komplikacije tijekom trudnoće. Budući da u razdoblju trudnoće fetusa na bubrezima žene leži povećano opterećenje.
 • Muškarci mogu imati problema s reproduktivnim sustavom.

Što god liječnik uputio pacijentu, najprije će ga liječnik poslati na opće testove - krv i urin. Po potrebi se može dodijeliti:

 • MR.
 • Ultrazvučni pregled abdominalne i lumbalne regije.
 • Lijekovi protiv bolova poduzeti prije početka liječenja (bez kontraindikacija).

U posebnim slučajevima, kada jedan liječnik nije u mogućnosti napraviti točnu dijagnozu, a nema dovoljno konvencionalnih metoda istraživanja, pacijentu se odmah savjetuje nekoliko stručnjaka.

Terapeut ili pedijatar

Primjećujući kontinuiranu bol u bubrezima, prva stvar koju osoba treba da ode terapeutu. To je specijalist opće medicine koji može propisati liječenje za neakutne bolesti. To mu je prvo. Čak i ako pacijent nije siguran da je problem u bubrezima, terapeut će ga morati pregledati i razumjeti razloge nelagode. U slučaju otkrivanja problema s bubrezima kod djeteta (adolescencije i mlađe dobi) kontaktirajte pedijatra-pedijatra. U slučaju bolova u leđima, donjem dijelu leđa ili na bočnim stranama, pacijent može ići kod svog lokalnog liječnika opće prakse (ili pedijatra) na mjesto registracije. Ako ne može pomoći, uputit će vas odgovarajućem liječniku. Upravo će on reći pacijentu kojem se liječniku obratiti, jer neke bolesti nastaju i oblikuju se bez izraženih simptoma.

Terapeut se samostalno bavi dijagnostikom i liječenjem sljedećih bolesti:

 • Pijelonefritis.
 • Glomerulonefritis.
 • Kamen u bubregu.

Liječnik može propisati lijekove i antibakterijske lijekove, te dati upute za niz testova. Zatim, na temelju rezultata provjere, ili postaviti dijagnozu ili preusmjeriti na drugog liječnika.

Ako se u bubrezima nađu kamenčići, liječnik će pacijentu preporučiti kakve ljekovite lijekove i koje lijekove treba ublažiti. Jedan od znakova ove bolesti je (uz bol u leđima) i visoki krvni tlak. Terapeut i pedijatar mogu uputiti pacijenta specijalistima (urologu i nefrologu), koji će se baviti gnječenjem kamenja, primjenom udarnih valova.

Ako pacijent zna uzrok bolesti u bubrezima (na primjer, pati od kroničnih bolesti), onda on neće posjetiti terapeuta, ali će odmah otići do kompetentnog stručnjaka. To se može pronaći ako pogledate osobnu karticu pacijenta.

Ako je pacijentu dijagnosticiran složeni oblik glomerulonefritisa, liječenje će biti teže i produljeno. Drugi simptom ove bolesti je visoki krvni tlak. Zatim trebate dobiti savjet i nefrologa i terapeuta.

urolog

Urolog je odgovoran za liječenje ne samo bubrega, nego i sustava za izlučivanje urina. Muškarci mu se obraćaju s problemima genitourinarnog sustava. Ovaj liječnik je specijaliziran za liječenje i bubrega i mokraćnog sustava. Predstavnici jačeg spola tretira i reproduktivni sustav. Ovaj je liječnik uključen u liječenje bolesnika s:

 • kamenje u izlučujućim kanalima;
 • tumori i infekcije u mokraćnim organima;
 • simptomi impotencije i neplodnosti kod muškaraca.

Urolog propisuje operaciju ako je potrebno:

 • u procesu uklanjanja kamenja iz bubrega;
 • u liječenju patologija uretera;
 • u drugim teškim situacijama u kojima je potrebna vanjska intervencija.

Operaciju mokraćnog sustava i bubrega obavlja specijalizirani specijalist - kirurg-urolog. Muškarci se obraćaju urologu ako primijete:

 • pojavu boli i oticanja u području stražnjice;
 • osjećaj rezanja pri mokrenju.

Nefrolog

Nefrolog je specijalizirani specijalist specijaliziran za patologiju bubrega. Ovaj liječnik se bavi dijagnozom i oporavkom. I djeca i odrasli mogu biti upućeni nefrologu. Oni idu na njega kada pogoršanje bolesti bubrega, recidiva i drugih teških slučajeva. Pomoći će ako se bolesnik žali na učestalo mokrenje (osobito ako pacijent osjeća paljenje tijekom parurie) ili je dijabetičar. Ostali simptomi problema s bubrezima koji su upućeni ovom specijalistu su urinarna inkontinencija i oticanje nogu i lica.

Nefrolog je najčešće uključen u sljedeće bolesti:

 1. Zatajenje bubrega, kolike.
 2. Tumori i infekcije mokraćnih organa.
 3. Često mokrenje.
 4. Komplikacije u bubrezima uzrokovane uzimanjem jakih lijekova.
 5. Povećan krvni tlak i bol u mokraćnom sustavu.
 6. Promjene u metaboličkim procesima u mokraćnoj kiselini.
 7. Jade (nasljedna i teška).
 8. Concrements u bubrezima (ako pacijent ne zahtijeva hitnu kiruršku intervenciju).


Ovisno o problemu, ovaj stručnjak može:

 • Provesti detaljnu dijagnozu bubrega.
 • Dodijeliti i kontrolirati proces liječenja.
 • Odaberite individualnu prehranu.
 • Prilagodite tijek liječenja koji su propisali drugi stručnjaci.
 • Ako je potrebno, uputit će pacijenta drugim liječnicima.

Ako nefrolog pronađe bubrežne kamence, šalje pacijentu da se posavjetuje s drugim liječnicima. Najčešće, liječnik savjetuje pacijentu da se posavjetuje s urologom, koji ga može dodatno savjetovati o riziku od bubrežnih kolika. Taj se problem pojavljuje kada se kamenac formira u uretri koja ometa prolaz urina. U tom slučaju, osoba osjeća bol u donjem dijelu leđa i po nekoliko dana.

nutricionista

Osim uzimanja lijekova, pacijentu je potrebna odgovarajuća prehrana. Potrebno je, jer u slučaju bubrežnih patologija smanjuje se filtracija i eliminacija otrovnih tvari, što znači da se sadržaj štetnih tvari u tijelu povećava. Stoga, okrećući se nutricionistu. On će odrediti popis proizvoda koji su kontraindicirani za pacijenta, te će napraviti individualnu prehranu.

Uglavnom, liječnik zabranjuje slanu, slatku i začinjenu hranu, kao i dimljeno meso. Pacijent nutricionist preporučuje dijetu koja će pomoći:

 • smanjiti sadržaj štetnih tvari (toksina, purina) u tijelu;
 • negirati poremećaje uzrokovane zatajenjem bubrega;
 • normalizira acidobaznu ravnotežu u mokraći.

Poražavanje teške bolesti bubrega je moguće!

Ako su Vam sljedeći simptomi iz prve ruke poznati:

 • uporni bolovi u leđima;
 • poteškoće s mokrenjem;
 • poremećaj krvnog tlaka.

Jedini način je operacija? Pričekajte i nemojte djelovati radikalnim metodama. Izliječiti bolest je moguće! Pratite vezu i saznajte kako stručnjak preporučuje liječenje.

Kojom liječniku trebam ići ako me boli bubreg?

Kad se boli lokaliziraju u bočnoj strani, u lumbalnom dijelu kralježnice se smanjuje, što može biti primarni simptom pijelonefritisa.

Vrlo je lako dijagnosticirati upalu bubrega i to može učiniti svaki liječnik.

No, liječenje mogu obavljati liječnici raznih specijalnosti, ovisno o prirodi bolesti organa. Ali pijelonefritis nije uvijek slučaj. Bol u bubregu može uzrokovati zatajenje bubrega, kamenac ili sindrom lutajućeg bubrega (nefroptoza), glomerulonefritis.

Bubrezi filtriraju tijelo od toksina, čiste krv i uklanjaju tekućinu iz tijela. Na račun bubrega pročišćava se oko 200 litara krvi dnevno, koja cirkulira kroz bubrege nekoliko puta tijekom tog vremena. Kada dođe do kvara bubrega, smanjuje se djelovanje mnogih organa, osobito probavnog i mokraćnog sustava.

U slučaju tegoba ove vrste, prvo se obratite liječniku okruga. Ako je terapeut nemoćan, tada ćete biti upućeni pravom stručnjaku. Ako pacijent već zna uzrok, onda je bolje zaobići terapeuta, i bez gubitka vremena odmah otići pravom stručnjaku, uključujući: nefrologa, kirurga, nutricioniste, urologa. Ne smijete se pribeći samo-liječenju, može se nažalost završiti. U prvoj fazi potrebno je proći opće testove urina i krvi.

Kao što je već spomenuto, jedan od uzroka boli u bubregu može biti pielonefritis, koji je češći kod jačeg spola. Muškarci uglavnom ne obraćaju pozornost na svjetlosne bolesti, uključujući i one u području bubrega. Žene se najviše brinu za svoje zdravlje i češće posjećuju terapeuta. Pijelonefritis se liječi antibioticima, lijekovima protiv bolova i protuupalnim lijekovima.

Ako je glomerulonefritis uzrok nelagodnosti bubrega, onda je teže, teže ga je liječiti i duže vrijeme. Karakteristični znak može biti povećanje krvnog tlaka. Pacijentu se savjetuje da se odmah posavjetuje s dva stručnjaka: terapeutom i nefrologom.

Još jedna uobičajena bolest koja uzrokuje bol u području bubrega je urolitijaza. Bol uzrokuje najčešće pokretno kamenje.

Simptomi za koje trebate konzultirati liječnika

Morate znati koji simptomi kućnog liječenja toplinom i kupkama nisu dovoljni:

Liječnik može propisati lijekove protiv bolova i prije početka liječenja, ako nema kontraindikacija. Potreban je ultrazvučni pregled bubrega, trbušne šupljine, MR, naravno, uz dostavu testova. Terapija se provodi prema rezultatima dijagnoze.

Moguće je da je uključivanje trećeg stručnjaka u dijagnozu za točnu dijagnozu, ako nema dovoljno standardnih metoda. Mnogi bolesnici s kroničnim bolestima već poznaju svoj krug potrebnih stručnjaka i idu izravno na njih sami.

Liječnik koji se bavi bolestima bubrega

Uz pogoršana bubrežna oboljenja, recidiva, nefrolog dolazi u pomoć. To je usredotočen stručnjak koji se bavi posebno obnavljanjem bubrega. Ovaj stručnjak najprije dijagnosticira problem, zatim propisuje tretman, preporuča potrebnu, individualno odabranu dijetu, ispravlja liječenje koje je propisao terapeut (ako je potrebno).

Prijem nefrologa je indiciran za pacijente s učestalim mokrenjem, osobito ako je taj proces popraćen bolom ili peckanjem. Prijem nefrologa je također pokazan ako bubrezi počinju boljeti zajedno s inkontinencijom. Mokrenje s povremenom prirodom, moguće je promijeniti uobičajeni miris ili boju urina. Edem praćen povišenom temperaturom i visokim krvnim tlakom bez vizualnih razloga treba prisiliti pacijenta da se odmah obrati nefrologu.

Nefrolog može biti i djetinjast i punoljetan. Obično spektar različitih bolesti koje nefrolog primjećuje uključuje:

 • zatajenje bubrega
 • amiloidoza bubrega,
 • infektivna upala genitourinarnog sustava,
 • lupusni nefritis (nasljedna bolest),
 • tumori u urogenitalnom sustavu,
 • disfunkcija metaboličkih procesa mokraćne kiseline,
 • čest urin,
 • bubrežna kolika,
 • povećan pritisak u lice mokraćnih bolesti.

Dibetike se nazivaju i nefrologom, ili pacijentima s komplikacijama bubrega nakon uzimanja jakih lijekova, ili pacijentima s bubrežnim kamencima koji ne pokazuju operaciju.

Liječnik koji se bavi urolitijazom

Urologija se javlja u liječenju boli u bubrezima. Urolog je usredotočen stručnjak na urolitijazu, koji može preuzeti odgovornost za kirurški zahvat u uklanjanju bubrežnih kamenaca ili za liječenje patologija mokraćnog sustava, ako vidi potrebu za operacijom.

Kirurg-urolog specijalizirao se za operacije oštećenih bubrega i uretera, koji mogu obavljati laparoskopiju, operaciju trake glavnih organa mokraćnog sustava. Kirurg-urolog pokazuje prijem ako sumnjate: bubrežni kamenci, tumori, infekcije urogenitalnog sustava, znakovi impotencije, neplodnost kod muškaraca.

Konzultacije s urologom nužne su, osobito, predstavnicima jačeg spola s bolovima u glutealnom području, pojavom teške natečenosti ili pojavom grčeva tijekom izlučivanja urina.

Pravilna prehrana

Uz liječenje, pacijentima je potrebna dijeta posebno prilagođena svakom pojedincu. Postoje proizvodi koji su izuzetno štetni u prisustvu patoloških oboljenja bubrega: slatko, slano, začinjeno, dimljeno.

Bolesti bubrega podrazumijevaju smanjenje tjelesne sposobnosti filtriranja, a time i povećanje razine toksičnih tvari u tijelu, tako da trebate promijeniti prehranu na koristan način.

Uzroci bubrežne boli

Najčešće, bubrezi povrijeđeni zbog upale. To je možda pijelonefritis, ali ne nužno. Točnu dijagnozu može napraviti samo urolog ili nefrolog.

Mogući uzroci problema:

 • zatajenje bubrega;
 • glomerulonefritis;
 • pijesak i kamenje u bubregu;
 • trudnoća;
 • upalne ili infektivne procese u bubrezima, itd.

Saznajte kakvu vrstu liječnika trebate, ako vaše bubrege povrijede, morate dijagnosticirati. Dodijeljena je za provođenje opće analize jutarnje zbirke urina. To vam omogućuje da odredite višak razine leukocita, identificirati prisutnost crvenih krvnih stanica i proteina. Ako su brojke previsoke, stručnjak će moći točno reći kakva je to bolest.

Mogu se propisati i dodatne pretrage krvi. Ultrazvuk bubrega provodi se obvezno kako bi se shvatio koji liječnik treba konzultirati.

Tijekom trudnoće žene često pate od bolova u leđima. Možda je to također povezano s bubrezima, kako se opterećenje na njima povećava. Karakterizira ga prisutnost edema u nogama ili rukama, povišenog krvnog tlaka. To će pomoći u rješavanju problema ginekologa.

Kod svake pojedinačne bolesti dijagnozu propisuju različiti liječnici. Kod upale urolog se bavi liječenjem. Kod kamenaca i ozbiljnije bubrežne insuficijencije pacijenti su registrirani kod nefrologa. Paralelno s tim, bit će potrebno pratiti i srodni stručnjaci (hematolog, liječnik opće prakse, ginekolog).

Izazov terapeuta za bol u bubrezima

Terapeut je prvi liječnik kojem možete doći bez uputnice, jednostavno uzimanjem kupona na recepciji poliklinike. On je specijalist.

Njegov zadatak uključuje:

 1. Mjerenje tlaka
 2. Provesti vizualni pregled kože. Definicija boli u određenom području.
 3. Upućivanje za testove urina i krvi.
 4. Upućivanje na nefrologa, urologa ili druge uske specijaliste, ovisno o utvrđenim povredama.
 5. Moguće je izdati bolovanje ako je potrebno.

Pozivanje na terapeuta štedi vrijeme pacijenta. Nije uvijek moguće točno razumjeti koji organ boli. Možete ga kontaktirati ako nešto povrijedi. Kod upale bubrega može propisati liječenje antibioticima i protuupalnim lijekovima.

ginekolog

Kojom liječniku ići, ako je problem mnogo ozbiljniji? Tijekom trudnoće gotovo svi problemi se rješavaju kod ginekologa. Ovaj liječnik provodi rutinski pregled.

No, ako se pojave takvi simptomi, potrebna je uputnica nefrologu:

 • peckanje i bol tijekom mokrenja;
 • učestalo navijanje na zahod, ne prati razdvajanje urina (retardacija mokraće);
 • bol u bubrezima, na stranama;
 • krvi u urinu.

Liječnik će provesti detaljniji pregled i dati smjer ultrazvuku trbušne šupljine.

Ginekolog će pregledati trudnicu kako bi isključio druge bolesti. Može se pronaći infekcija genitalnog trakta ili problemi s fetusom. Također, liječnik može uzeti razmaz od mokraćne cijevi, kako bi analizirao rezultat. Ako se otkrije upala, ginekolog propisuje liječenje.

urolog

Urolog se bavi liječenjem ako se u bubrezima nađe stalna bol na palpaciji. Osjećaji sa strane prema sredini također ukazuju na patologiju bubrega. Ovo je detaljnija studija problema.

Predviđena je napredna analiza urina i biokemijski test krvi za određivanje bilirubina, crvenih krvnih stanica, leukocita i sl. Prema kliničkoj slici propisano je liječenje.

Uobičajeni simptomi bolesti bubrega

Prvi alarmi su:

 • bol u lumbalnoj regiji ili bubrezi (sa strane),
 • smanjenje broja i učestalosti mokrenja,
 • pojavu u mokraći krvi ili pijeska,
 • povećanje temperature
 • zamućenost urina
 • zimice,
 • osjećaj pečenja u uretri tijekom mokrenja,
 • mučnina i povraćanje
 • pojavu svrbezne kože.

Najčešće se pacijenti obraćaju nefrologu sa sumnjom na pijelonefritis. Ako zanemare prve simptome pijelonefritisa ili druge ne manje ozbiljne bolesti bubrega, ili se počnu liječiti, patologija se gotovo uvijek postupno pogoršava, boli više bubrezi i potrebna je komplicirana terapija.

Ipak, najkarakterističniji simptom bolesti bubrega, bol, nije uvijek indikativan za leziju ovog organa. Često ljudi misle da su im bubrezi povrijeđeni, žučnim kolikama, upalom slijepog crijeva, problemima crijeva itd.

Nefrolog

Nefrolog je specijalist koji se bavi dijagnostikom i izravno liječi bolesti bubrega u bolničkim i ambulantnim uvjetima. Osim toga, njegove dužnosti uključuju individualni odabir prehrambenih i preventivnih mjera. Drugim riječima, ovaj liječnik se bavi isključivo bubrezima, odnosno patologijama ovog organa, ali ne i upalnim procesima u mokraćnom sustavu.

Kontaktirajte nefrologa je potrebno ako pacijent ima sljedeće simptome:

 • bolne bubrege ili područje oko njih;
 • tijekom mokrenja postoje grčevi;
 • sjenu i miris urina mijenja;
 • mogućnost dugotrajnog zadržavanja mokraće se gubi, uključujući i tijekom dana;
 • učestalost poriva za uriniranjem se značajno povećava;
 • pojavljuje se natečenost nogu i lica.

Naravno, svaki pacijent ima različite simptome, čija snaga i priroda ovise o određenoj bolesti. Prema tome, liječnik Nefrolog tretira bolesti poput akutnog pijelonefritisa, bubrega amiloidoze, kronični pijelonefritis, zatajenja bubrega, bolesti bubrega izazvanu sistemskog vaskulitisa, nefropatija različitih podrijetla, bolesti bubrega zbog uporabu lijekova, glomerulonefritis, kronična intersticijski nefritis i slično.

Osim toga, ovaj uski specijalist liječi i pomaže ublažiti neugodne simptome bubrežne kolike, u kojima postoji osjećaj da su svi unutarnji organi povrijeđeni; pronaći i eliminirati uzroke hematurije, oligurije ili anurije, proteinurije itd.

Nefrolozi se često moraju suočiti s arterijskom hipertenzijom i tražiti korijen njegove pojave u bubrezima. No, najvažnije je da liječnik ne liječi pacijente kirurškim putem: sve operacije uklanjanja kamenja, liječenja gnojnog pijelonefritisa itd. Obavlja urolog.

urolog

Urolog je odgovoran za liječenje i prevenciju većine bolesti mokraćnog sustava, kao i za muške genitalije. Dakle, on je širi stručnjak od nefrologa, s kojim se može konzultirati, čak i ako postoje dokazi da se konzultira nefrolog.

Dogovoriti sastanak s urologom ako je pacijent identificirao:

 • bilo kakvih problema s urogenitalnim sustavom;
 • sumnju na nastanak tumora u muškim genitalnim organima ili u bilo kojem dijelu urinarnog trakta;
 • smanjenje seksualne želje;
 • infekcije genitalnog trakta (kod žena), koje se obično prenose na organe mokraćnog sustava.

Drugim riječima, morate ići do ovog stručnjaka ako:

  • bolni bubrezi;
  • sa svakim mokrenjem postoji bol;
  • opaženi iscjedak iz uretre;
  • nastaju edemi, ne samo na nogama, nego i na licu, na primjer, vrećice ispod očiju;
  • pacijent redovito pati od seksualnih neuspjeha;
  • postoje simptomi urolitijaze, bubrežne kolike, u kojima su povrijeđeni bubrezi, urinarni trakt i perineum;
  • pacijent pati od urinarne inkontinencije;
  • čovjek dugo ne može začeti dijete;
  • dijagnosticirana infekcija mokraćnog sustava, pijelonefritis, glomerulonefritis itd.;
  • postoje sumnje na prostatitis, impotenciju, tumore u genitalijama;
  • bolne genitalije ili perineum.

  Tako urolog liječi patologije ne samo bubrega, već i mjehura, uretera, uretre i muških spolnih organa, uključujući testise i njihove privjeske.

  Ali u određenim slučajevima pacijentima je potreban savjet drugog specijaliste - onkologa. Pacijenta može uputiti liječniku urolog ili nefrolog ako sumnjaju na prisutnost malignog tumora u tkivu bubrega.

  Ako pacijent nije siguran da ima znakove bolesti bubrega, onda nije potrebno pogoditi koji liječnik treba kontaktirati. U takvim slučajevima najprije trebate ići kod terapeuta.

  Bolovi u bubregu ne ukazuju uvijek na patologiju ovog organa, a terapeut će moći manje ili više točno odrediti uzrok te neugode i odrediti koji uski stručnjak treba konzultirati.

  Uzroci bolova u bubrezima

  Prije nego što odlučite koji liječnik kontaktirati za bol u bubrega, morate razumjeti uzroke nastupa simptoma. Ponekad može pomoći obični liječnik, au nekim slučajevima potrebna je i pomoć specijalista.

  Bol u bubrezima može uzrokovati:

  • Pijelonefritis - upalni procesi u tijelu
  • Zatajenje bubrega
  • Previše strujanja urina
  • Nefroptoza - sindrom lutajućeg bubrega
  • urolitijaze
  • Pijesak u bubregu
  • Metabolizam mokraćne kiseline

  Većina tih poremećaja može pratiti ne samo bol, nego i pečenje, poteškoće s mokrenjem i bol s njom, pojava krvi ili sluzi u mokraći, neprirodna boja urina. Savjetujemo vam da pročitate naš članak o tome kako razumjeti da su bubrezi povrijeđeni.

  Kako se nositi s tim bolestima pomoći će: terapeut, nefrolog, urolog, kirurg, a ponekad i nutricionist. Kako ne bi gubili vrijeme u redu na neprikladnog stručnjaka, reći ćemo vam o tome koji liječnik liječi određenu bolest i koje simptome bi vas trebao odvesti do tog liječnika.

  Jesu li bubrezi bolni? Idemo na prijem kod terapeuta

  Terapeut je univerzalni liječnik. Imat će primarni pregled, propisati terapiju. Ako je to u njegovoj nadležnosti. U suprotnom slučaju, uputit će se specijaliziranom stručnjaku i reći vam koje testove morate proći. Ako se postavi pitanje, boli bubrezi, kojima se liječnik obraća, pacijenti se često dogovaraju s terapeutom.

  Ako se sumnja na upalu bubrega, terapeut će ih potvrditi ili rastjerati. Ovaj liječnik liječi pijelonefritis i druge upalne procese u bubrezima. Štoviše, ako dođe do urolitijaze, terapeut će pratiti kretanje kamena duž kanala, u slučaju da nema potrebe za kirurškim zahvatom. Može propisati terapiju potrebnu za lom kamenja, koja se zatim prirodno izbacuje iz tijela. U te svrhe terapeut može propisati biljne dodatke i tinkture, lijekove, uključujući diuretike.

  Simptomi koji znače da vam je potreban savjet liječnika opće prakse:

  • Pečenje i bol tijekom mokrenja
  • Bol u lumbalnoj regiji, koja se može pomaknuti sa strane i natrag
  • Prisutnost krvi ili sluzi u mokraći
  • Neprozirni urin

  Terapeut može prije testiranja propisati lijekove protiv bolova kako bi se smanjila nelagoda. Međutim, moramo zapamtiti da takva sredstva ne liječe bolest, već se mogu koristiti samo kao privremena mjera. Ako postoji bol u bubrezima, nije važno što će vas prvi liječnik vidjeti, što je najvažnije, on mora propisati kompleks dijagnostičkih sredstava, uključujući ultrazvuk, opće testove mokraće i krvi. Ako terapeut ne može sam riješiti problem, uputit će pacijenta drugom stručnjaku.

  Nefrolog - liječnik koji liječi bubrege

  Uski stručnjak koji se posebno bavi bolesti bubrega je nefrolog. U svojoj kompetenciji, početna dijagnoza bolesti, imenovanje terapijskih mjera, prilagođavanje metoda liječenja koje je propisao drugi specijalist.

  Kojom liječniku ići, ako bolove u bubrezima prati:

  • Često bolno mokrenje
  • Povremeno uriniranje
  • urinarna inkontinencija
  • Osjećaji u bubrezima
  • Promjena mirisa i boje urina
  • oteklina
  • Povećana tjelesna temperatura

  Nefrolog liječi zatajenje bubrega, lupusni nefritis, akutne upalne procese u bubrezima, bubrežnu koliku. Pacijenti s dijabetesom koji primjećuju krv u mokraći često postaju i pacijenti nefrologa. Ako je bubrežna bol uzrokovana prisustvom kamenja, ali operacija nije potrebna, nefrolog će pomoći pacijentu da otkloni povredu.

  Kao što možete vidjeti, opseg ovog stručnjaka je širok. Stoga ne čudi da odgovor na pitanje, ako su bubrezi bolni, kojem liječniku da se dogovori, može biti nefrolog.

  Postoje čak i pedijatrijski nefrolozi, jer se i kod beba javljaju urinarni problemi i povezana bol. Dijete se evidentira radi prijema u ovu specijalistu u slučaju inkontinencije i iznenadne promjene količine urina.

  U kojem slučaju je potreban posjet urologu?

  Liječnici urolozi najčešće liječe urolitijazu. Svijetli simptom je jaka bol u donjem dijelu leđa i bubrega. Bol može proganjati pacijenta nekoliko sati. Lijekovi protiv bolova pružit će malo olakšanje, ali ga se zauvijek neće riješiti.

  Urolog može propisati, pa čak i izvesti operaciju razbijanja kamenaca u bubregu ili mjehuru, koji uzrokuju bolne simptome. Mnogi urolozi prakticiraju kirurge. Oni će pomoći ne samo eliminirati bubrežni kamen drobljenje, ali i liječiti druge poremećaje mokraćnog sustava, koji zahtijevaju kirurške intervencije. U pravilu, kada su bubrezi upaljeni, trebate kirurga-urologa ako je problem jako loš.

  Urolog će pomagati s bolovima u bubrezima koji se javljaju kod kamenja, zaraznih bolesti, impotencije i neplodnosti kod muškaraca. Bolest bubrega, kojem liječniku se obratiti muškarac? U većini slučajeva potrebno je zakazati sastanak s urologom.

  Kako će nutricionist pomoći ako su vam bubrezi bolni?

  Ponekad s povremenim bolovima u leđima, bubrezima, ima smisla obratiti se nutricionistu. Ponekad je bolest ili drugi poremećaj bubrega posljedica pothranjenosti. Malo je vjerojatno da će samo nutricionist eliminirati simptome i bolesti, ali uz složenu terapiju, pridržavanje posebne prehrane pomoći će bržem izliječenju bubrega. Pacijenti koji pate od pijelonefritisa, ICD-a i drugih bolesti mokraćnog sustava ne smiju zanemariti posjete dijetetičaru.

  Ovaj liječnik će pregledati dijagnozu pacijenta od strane liječnika, nefrologa ili urologa, pregledati popis lijekova i rezultate ispitivanja i sastaviti sustav prehrane. Ne mora biti stroga dijeta koja isključuje većinu uobičajene hrane. Ali možda će neke ukusne i nezdrave hrane morati biti napuštene zbog zdravih bubrega. To su uglavnom slatke, previše slane, dimljene i začinjene hrane. Prekomjerna konzumacija tih proizvoda štetna je za cijelo ljudsko zdravlje, uključujući urinarni sustav tijela.

  Bol u bubregu - koji liječnik kontaktirati? Koji testovi i pregledi mogu prepisati liječnici za bolove u bubregu?

  Kakvu vrstu liječnika kontaktirati zbog bolova u bubrezima?

  Bolovi u bubrezima mogu biti uzrokovani raznim bolestima, pa stoga, kada se pojavi bol u ovom organu, potrebno je posavjetovati se s liječnicima različitih specijalnosti, čija kompetencija uključuje dijagnozu i liječenje patologije koja uzrokuje bolni sindrom. Da bi se razumjelo koji liječnik treba obraditi u svakom pojedinom slučaju, analiza svih simptoma druge osobe osim boli u bubrezima pomaže, jer određuju kliničku sliku određene patologije. A ako sumnjate na određenu patologiju na temelju kombinacije kliničkih simptoma, možete jasno navigirati do kojeg specijalističkog liječnika treba konzultirati. U nastavku ćemo razmotriti koji se liječnici savjetuju da apliciraju za bol u bubrezima u kombinaciji s različitim simptomima koji određuju određenu bolest. Također ćemo razmotriti slučajeve kada je bol u bubrezima indikacija za pozivanje hitne pomoći i odmah je hospitalizirana, jer ukazuje na razvoj stanja koje ugrožava život.

  Dakle, pozvati hitnu pomoć i biti hospitalizirani u bolnici ili doći do najbliže bolnice vlastitim prijevozom potrebno je u dolje navedenim slučajevima:

  1. Napad bubrežne kolike koji se manifestira teškim bolovima u bubrezima (donji dio leđa i sa strane), koji se ne povlače ni tijekom vremena niti prilikom zauzimanja položaja, tako da je osoba nemirna, stalno pokušava pronaći udoban položaj, skoči, sjedne, šetnje, itd. Uz teške nepodnošljive bolove, bubrežnu koliku, umjereno povećanje tjelesne temperature, krv u mokraći ili uopće nije moguće mokrenje. Kada se ti simptomi pojave, trebali biste nazvati hitnu pomoć i otići u bolnicu.

  2. Tromboza bubrežne arterije, koja se manifestira teškom akutnom boli u bubregu, donjem dijelu leđa i leđima, koja se širi u stranu i trbuh, u kombinaciji s naglim porastom krvnog tlaka, mučninom, povraćanjem, zatvorom, visokom tjelesnom temperaturom, nedostatkom urina (ili uklanjanjem male količine urina)., Ako se pojave simptomi koji sumnjaju na trombozu renalne arterije, potrebno je što prije otići u bolnicu, jer to stanje bez kvalificirane medicinske skrbi može biti smrtonosno.

  3. Trauma bubrega (modrica, ruptura), koja se manifestira bolom u donjem dijelu leđa ili strane drugačije prirode (akutna, jaka ili obrnuto tupa, bolna), nizak krvni tlak, bljedilo, slabost, letargija, krv u mokraći (ponekad zadržavanje urina itd.) d.). Također, ozljeda bubrega može se manifestirati teškim akutnim bolovima u leđima, oštrim padom tlaka, bljedilom, ravnodušnošću prema onome što se događa, oštrim pogoršanjem dobrobiti ili čak gubitkom svijesti. Ako se pojave znakovi ozljede bubrega, odmah trebate nazvati hitnu pomoć i biti hospitalizirani u bolnici, jer osoba može umrijeti bez medicinske skrbi.

  4. Atipični upala slijepog crijeva, koja se manifestira teškim oštrim bolovima na desnoj ili lijevoj strani donjeg dijela leđa, mučnina, povraćanje, vrućica iznad 37 ° C, proljev ili dugotrajni zatvor, slabo zdravlje.

  Uz hitne slučajeve bolova u bubrezima, kada je potrebno što prije potražiti liječničku pomoć, postoji i niz bolesti koje izazivaju bol u bubrezima, koji se konzervativno liječe u klinici ili bolnici. Razvojem ovih bolesti potrebno je konzultirati liječnika u klinici u planiranom, a ne hitnom slučaju.

  Budući da je veliki broj slučajeva boli u bubrezima izazvan patologijom samog organa, očito je da se često u slučaju bolova u bubrezima mora konzultirati urologa (za registraciju) ili nefrologa (za registraciju). U nastavku razmatramo bolesti i karakteristične kliničke simptome koje treba uputiti urologu ili nefrologu:

  1. Bolna stalna bol u bubrezima (donji dio leđa), lokalizirana na jednoj ili obje strane, u kombinaciji s vrućicom do 38-40 o C, slabim općim zdravljem, slabošću, mučninom, gubitkom apetita, blijedom kožom i oteklinama lica u jutarnjim satima koji se spuštaju u večernjim satima ili na večeri, sumnja se na pijelonefritis. U tom slučaju, morate kontaktirati nefrologa ili urologa. Ako je nemoguće doći do nefrologa ili urologa, onda se žene mogu posavjetovati s ginekologom (upisom), a muškarci - s kirurgom (upisom).

  2. Iznenadni bolovi u bubrezima na obje strane, obično se javljaju 2 do 4 tjedna nakon bolova u grlu, grimiznoj groznici ili ARVI, u kombinaciji sa slabim općim zdravljem, slabošću, letargijom, bljedilom, oticanjem lica ujutro, smanjenjem navečer, s povišenim krvnim tlakom, oslobađanjem manje od 1 litre urina na dan, mješavina krvi u mokraći (boja mlječne masti) čini sumnjivim glomerulonefritisom. U tom slučaju trebate se obratiti svom urologu ili nefrologu. Ako ne možete otići urologu ili nefrologu, obratite se općem kirurgu.

  3. Uporna trajna bol u bubrezima na jednoj ili obje strane, u kombinaciji s mješavinom krvi u mokraći, čestim pijelonefritisom, visokim krvnim tlakom dovodi do sumnje na ciste bubrega. U tom slučaju morate kontaktirati svog urologa. Ako je iz bilo kojeg razloga nemoguće doći do urologa, ako sumnjate na cist na bubreg, obratite se općem kirurgu.

  4. Bol u bubrezima, često cviljenje i povlačenje, ali možda drugačije prirode, uporno ne prolazi, nije jaka, ali vrlo neugodna, u kombinaciji s poremećajima mokrenja (rijetko mokrenje, zadržavanje mokraće, slabi i tanki protok mokraće, itd.) I osjećaj nelagode u donjem dijelu leđa ili na strani čini benigni tumor sumnjivog bubrega (hamatroma, oncocytoma ili adenoma). U tom slučaju potrebno je konzultirati urologa ili općeg kirurga.

  5. Bol u bubrezima, leđima, lumbalnom, bočnom ili trbuhu, koji se s vremenom ne smanjuje, prisutan je gotovo stalno, u kombinaciji s povećanjem veličine trbuha, čestim pijelonefritisom, a ponekad i mučninom, povraćanjem i probavom (nadutost, nadutost, proljev, zatvor, itd.), sumnja na hidronefrozu. U ovom slučaju, potrebno je kontaktirati urologa, au njegovoj odsutnosti - općem kirurgu.

  6. Bolovi u bubrezima i donjem dijelu leđa, eventualno u kombinaciji s poremećenim odljevom mokraće (rijetko mokrenje, manja struja mokraće, slaba i bez naprezanja) i često u kombinaciji s napadima urinarne groznice, kada iznenada temperatura tijela osobe naraste do visokih vrijednosti, tvrdoglavo drži, ne gubi lijekovima, ne kombinira se s drugim simptomima, a nakon nekog vremena normalizira se, bez ostavljanja patoloških znakova, čini bubrežne defekte sumnjivima. U tom slučaju, trebali biste kontaktirati urologa, au njegovoj odsutnosti - općem kirurgu.

  7. Kada osoba stalno postane pogoršana pielonefritis (tupa bol u bubrezima, povišena tjelesna temperatura, slabost, oteklina na licu ujutro, spuštanje u večernjim satima ili večera), i tijekom razdoblja bez pogoršanja osjećaju slabu bol ili samo neugodne osjećaje u donjem dijelu leđa, sumnja se na vezikoureteralni refluks. U tom slučaju morate kontaktirati svog urologa.

  Bol u bubrezima kod muškaraca, u kombinaciji s čestim i bolnim mokrenjem, oslabljenom potentnošću i bolovima u perineumu, čini sumnju na bolest prostate (prostatitis ili adenoma prostate). U tom slučaju potrebno je konzultirati urologa.

  Navedeno navodi situacije u kojima je, zbog bolova u bubrezima, potrebno konzultirati urologe, nefrologe ili kirurge koji se sami bave dijagnostikom i liječenjem bubrežnih bolesti. Međutim, bol u bubrezima ne može biti potaknuta patologijom bubrega, već bolešću drugih organa, te je u takvim slučajevima potrebno konzultirati liječnika onih specijalnosti koje se bave dijagnosticiranjem i liječenjem sumnjivih bolesti. U nastavku ćemo razmotriti slučajeve kada bol u bubrezima nije uzrokovan bubrežnim bolestima, nego patologijom drugih organa, te navodimo koje liječnike treba konzultirati.

  Ako u bubrezima postoji povremena bolna bol u kombinaciji s povišenim krvnim tlakom, sumnja se na aterosklerozu bubrežnih arterija, te je u tom slučaju potrebno istovremeno primijeniti urologa / nefrologa i terapeuta / kardiologa. Kod ateroskleroze bubrežnih arterija liječenje se provodi zajednički od strane specijalista za bolesti bubrega (urolog ili nefrolog) i specijalista čija kompetencija uključuje terapiju ateroskleroze (terapeut (upis) ili kardiolog (upis).

  Ako dugo u bubrezima na jednoj ili obje strane postoji tupa, povlačna bolna bol, stalno se osjeća, u kombinaciji sa slabošću, umorom, gubitkom težine, slabim apetitom, bljedilom, anemijom, dodatkom krvi u mokraći, konstantnom subfebrilnom temperaturom (ne višom od 37), 5 ° C), povišen krvni tlak, zatim se sumnja na rak bubrega. U tom slučaju trebate kontaktirati onkologa (kako biste se prijavili).

  Povremeno se dugo osjećao probadanjem bolova u bubrezima, ponekad u snazi ​​nalik bubrežnoj koliki, u kombinaciji s općom slabošću, letargijom i umorom, kao i mutnim urinom s nečistoćama gnoja i krvi, zbog kojih se sumnja na tuberkulozu bubrega. U tom slučaju, trebate se obratiti fthizijatru (prijavite se).

  Kada se bol u leđima pojavi ne samo nakon hipotermije, nego i nakon vježbanja, daje se u jednoj ili objema nogama, ne prati groznica, edem na licu ujutro, smetnje mokrenja i boja urina, zatim se sumnja na osteohondrozu lumbalne kralježnice. U tom slučaju, trebate kontaktirati liječnika-vertebrologa (upisati) ili neurologa (upisati). Ako ne uspijete doći do takvih stručnjaka iz bilo kojeg razloga, tada se trebate obratiti ili osteopatu (za upis) ili manualnom terapeutu (za upis) ili ortopedskom traumatologu (za upis).

  Kada se iznenada akutno pojavi oštra bol u području bubrega, koja se proteže do nogu ili perineuma, ograničava kretanje u donjem dijelu leđa, ali se ne kombinira s poremećajem mokrenja, oticanjem lica i vrućicom, a sumnja se na herniju intervertebralnog diska. U tom slučaju morate kontaktirati neurologa, kralježnicu ili kiropraktičara.

  Koji testovi i pregledi mogu prepisati liječnici za bolove u bubregu?

  Budući da je bolest bubrega izazvana raznim bolestima, liječnik, kada se pojavi, može propisati različite testove i preglede potrebne za identifikaciju patologije koja je izazvala bolni sindrom, kao i za procjenu stanja tkiva i stupnja patoloških promjena u njima. U nastavku ćemo razmotriti kakvu dijagnostičku studiju propisuju liječnici s bolovima u bubrezima u slučaju sumnje na određenu bolest.

  Kada se bolne tupave boli javljaju u području bubrega s jedne ili obje strane, u kombinaciji s povišenom tjelesnom temperaturom do 38-40 o S, slabim općim dobrobiti, slabošću, gubitkom apetita, blijedom kožom, mutnim mokrim urinom i oteklinama na licu ujutro, idite na večer ili večeru - liječnik sumnja na pijelonefritis i propisuje sljedeće testove i preglede:

  • Potpuna krvna slika (za upis);
  • Analiza urina (s kvantitativnim određivanjem sadržaja proteina);
  • Analiza urina prema Nechiporenku (za prijavu);
  • Test Zimnitsky (upisati);
  • Bakteriološka urinska kultura;
  • Anketna urografija (upisati);
  • Izlučujuća urografija;
  • Ultrazvuk bubrega (za prijavu);
  • Kompjutorizirana tomografija bubrega (za upis).

  Prije svega, bez iznimke, liječnik propisuje kompletan test krvi i urina, Nechiporenkov urin, Zimnitskyov test, bakteriološku urinsku kulturu, pregled urografije i ultrazvuk bubrega, jer ti testovi u svim slučajevima omogućuju dijagnosticiranje pijelonefritisa, otkrivanje infektivnog mikroba upalni proces i procjenjuju približnu težinu patoloških promjena u tkivima organa. Ako pregled ne otkrije nikakvo ozbiljno oštećenje tkiva bubrega, tada se ne navode daljnji dijagnostički postupci, već se provodi liječenje. Ali ako se utvrde teška oštećenja tkiva bubrega, onda se dodatno izdvajaju urografija i kompjutorizirana tomografija kako bi se omogućila detaljnija procjena stanja tkiva, kao i identificiranje mogućih komplikacija pijelonefritisa (npr. Apsces, bubrežni kamenci, itd.).

  Ako u području bubrega dolazi do iznenadnih jakih bolova s ​​obje strane, u kombinaciji s slabošću, slabošću, letargijom, bljedilom i jakim edemom gornje polovice tijela i lica ujutro (što se smanjuje do večeri), uz mokraću boju mesa, eliminacija manje od litre urina dnevno i visokog krvnog tlaka, liječnik sumnja na glomerulonefritis i propisuje sljedeće testove i preglede:

  • Potpuna krvna slika;
  • Biokemijska analiza krvi (za upis) (urea, kreatinin, kolesterol, bilirubin (za upis), ukupni protein, albumin, AsAT, ALT, LDH, amilaza, lipaza, alkalna fosfataza itd.);
  • Krvni test za titar ASL-O (za prijavu);
  • Analiza mokraće;
  • Analiza urina prema Nechyporenku;
  • Uzorak Zimnitsky;
  • Rebergov test (za registraciju);
  • Ultrazvuk bubrega;
  • Doppler vaskularni (signalni) bubreg;
  • Biopsija tkiva bubrega (upis) s naknadnim histološkim pregledom.

  Ako sumnjate na glomerulonefritis, liječnik mora propisati sve gore navedene studije, osim biopsije, jer su potrebne za dijagnozu i procjenu bubrežne funkcije. Biopsija se dodjeljuje kao dodatna dijagnostička metoda samo ako nisu dobivene točne informacije iz rezultata drugih testova i ispitivanja. Ako liječnik, prema rezultatima pregleda, posumnja na autoimunu prirodu glomerulonefritisa, tada potvrđuje ili opovrgava sljedeće laboratorijske pretrage:
  • Antitijela na bazalnu membranu glomerula bubrega IgA, IgM, IgG (anti-BMK);
  • Antineutrofilna citoplazmatska antitijela, ANCA Ig G (pANCA i cANCA);
  • Antinuklearni faktor (ANF);
  • Antitijela na receptor fosfolipaze A2 (PLA2R), ukupni IgG, IgA, IgM;
  • Antitijela na faktor komplementa Clq;
  • Antitijela na endotel na HUVEC stanicama, ukupni IgG, IgA, IgM;
  • Antitijela za proteinazu 3 (PR3);
  • Antitijela na mijeloperoksidazu (MPO).

  Ove analize omogućuju precizno utvrđivanje je li glomerulonefritis uzrokovan autoimunim procesom ili ne.

  Ako je osoba zabrinuta zbog upornih upornih bolova u bubrezima na jednoj ili obje strane, koji se kombiniraju s krvlju u urinu, čestim pijelonefritisom, visokim krvnim tlakom, liječnik sumnja na ciste bubrega iu tom slučaju propisuje sljedeće testove i preglede:

  • Potpuna krvna slika;
  • Analiza mokraće;
  • Uzorak Zimnitsky;
  • Reberg test;
  • Biokemijska analiza krvi (urea, kreatinin, kolesterol, bilirubin, ukupni protein, albumin, AST, ALT, LDH, amilaza, lipaza, alkalna fosfataza, itd.);
  • Ultrazvuk bubrega;
  • Doppler sonografija bubrega;
  • Računalna tomografija bubrega;
  • Retrogradna pielografija;
  • Izlučujuća urografija;
  • Dinamička scintigrafija.

  Ako se sumnja na cistu bubrega, liječnik najprije mora propisati opći test krvi i urina kako bi procijenio promjene u tijelu općenito, kao i opći uzorak urina, Reberg test i Zimnitsky test za procjenu funkcionalne aktivnosti bubrega. Također, prije svega, uz ove testove, propisan je ultrazvučni pregled (imenovanje) i tomografija bubrega, koja u gotovo svim slučajevima može dati vrlo preciznu dijagnozu ciste ili policistične bolesti bubrega. Međutim, ako se ispostavi da su podaci ultrazvuka i tomografije upitni, tada se propisuje retrogradna pijelografija kako bi se razjasnila dijagnoza i razlikovale ciste bubrega od tumorskih formacija. Nadalje, nakon postavljanja dijagnoze ciste bubrega, ako je potrebno procijeniti aktivnost bubrega (na primjer, znakovi retencije urina, izlučivanje urina dnevno, itd.), Liječnik propisuje dopplerografiju bubrežnih žila, izlučnu urografiju i dinamičku scintigrafiju. Dopplerografija i izlučujuća urografija obično se izvode, jer su te metode dostupne u većini medicinskih ustanova. No, dinamička scintigrafija se radi i dodjeljuje relativno rijetko, samo kad je tehnički moguće, posebnu opremu i stručnjake u medicinskoj ustanovi.

  Ako su bubrezi stalno i uporno prisutni slabi, ali uznemirujuće povlačeći, bolne boli, u kombinaciji s rijetkim mokrenjem, slabim i tankim mlazom urina, nelagodom u bočnom i donjem dijelu leđa, liječnik sumnja na benigni tumor bubrega (na primjer, hamatroma, oncocytoma ili adenom) i u ovom slučaju dodjeljuje sljedeće testove i preglede:

  • Potpuna krvna slika;
  • Biokemijska analiza krvi (ukupni protein, albumin, urea, kreatinin, kolesterol, trigliceridi, bilirubin, AcAT, AlAT, amilaza, lipaza, alkalna fosfataza, itd.);
  • Analiza mokraće;
  • Urin uzorak prema Zimnitsky;
  • Palpacija bubrega rukama;
  • Ultrazvuk bubrega;
  • Multispiralna kompjutorizirana tomografija bubrega;
  • Magnetska rezonancija bubrega (knjiga);
  • Biopsija tkiva bubrega s histološkim pregledom.

  Prije svega, liječnik propisuje testove krvi i urina, proizvodi palpaciju, kao i ultrazvuk i multispiralnu kompjutorsku tomografiju bubrega. Ove studije su obično dovoljne za dijagnosticiranje benignih tumora bubrega u svim slučajevima. Magnetska rezonancija se dodjeljuje samo kao alternativa višeslojnoj kompjutorskoj tomografiji, kada se ona ne može izvesti iz bilo kojeg razloga. Biopsija bubrega s histološkim pregledom postavlja se samo kada, kao rezultat pregleda, liječnik sumnja u benignost tumora, te strahuje da je tumor maligan.

  Kada osoba gotovo uvijek ima bolove u bubrezima, leđima, donjem dijelu leđa, stranama ili trbuhu, koji se ne povlači s vremenom, u kombinaciji s povećanjem veličine abdomena, čestim pijelonefritisom, a ponekad i mučninom, povraćanjem i probavom (nadutost, nadutost, proljev, zatvor, itd.), liječnik sumnja na hidronefrozu i propisuje sljedeće testove i preglede:

  • Potpuna krvna slika;
  • Biokemijska analiza krvi (urea, kreatinin, ukupni protein, albumin, bilirubin itd.);
  • Krvni ionogram (kalij, natrij, kalcij, klor, magnezij);
  • Analiza mokraće;
  • Uzorak Zimnitsky;
  • Reberg test;
  • Nechiporenkov test;
  • Palpacija (palpacija) bubrega i mjehura rukama;
  • Udaranje (tapkanje) područja bubrega prstima;
  • Ultrazvuk mokraćnog mjehura (bubrega) i bubrega;
  • Izlučujuća urografija;
  • Retrogradna ureteropielografija;
  • cystochromoscopy;
  • Tomografija (računska ili magnetska rezonanca) bubrega;
  • Uretroskopija (za upis);
  • Cistoskopija (upisati);
  • nephroscope;
  • Doppler sonografija bubrega;
  • Scintigrafija bubrega (za upis);
  • Renoangiografiya.

  Ako se sumnja na hidronefrozu bubrega, liječnik mora najprije propisati testove krvi i urina, kao i palpaciju, perkusiju, ultrazvuk bubrega, izlučnu urografiju i retrogradnu ureteropielografiju, budući da ove metode igraju primarnu ulogu u dijagnosticiranju bolesti, omogućujući otkrivanje u velikom broju slučajeva., Nadalje, dijagnoza se ne može provesti ako to nije potrebno. Ali ako se, prema rezultatima prioritetnih studija, identificiraju urinarni poremećaji, dodatno se propisuje dopler sonografija, scintigrafija ili renoangiografija za procjenu bubrežnog protoka krvi. Ako se, prema rezultatima prioritetnih studija, pronađe sužavanje uretera, uretre, sfinktera mokraćnog mjehura ili bubrega, tada se dodatno propisuje hromocitoskopija ili tomografija kako bi se utvrdili uzroci takvih prepreka (suženja). Osim toga, u rijetkim slučajevima, radi utvrđivanja uzroka i lokalizacije suženja u organima mokraćnog sustava, umjesto tomografije i kromocitoskopije, obavljaju se uretroskopija, cistoskopija ili nefroskopija.

  Kada bolovi u bubrezima dugo vremena smetaju osobi, oni se mogu kombinirati s rijetkim mokrenjem i tankim, neosuđenim strujanjem urina, i gotovo uvijek u kombinaciji s epizodama urinarne groznice (iznenada, bez vidljivog razloga, tjelesna temperatura raste, tvrdoglavo ostaje, ne zaglavi s lijekovima, i nakon nekog vremena, normalizira se, ne ostavljajući iza sebe nikakvih patoloških simptoma - liječnik sumnja na prirođene malformacije bubrega i identificira ih najprije th red dodjeljuje ultrazvučne Doppler intravenskom urografijom i bubrežnih plovila. Ako rezultati prioritetnog istraživanja ostavljaju sumnje, tada liječnik propisuje i kompjutorsko ili magnetsko rezonancijsko snimanje, koje uvijek postavlja točnu dijagnozu.

  Ako osoba pati od čestih egzacerbacija pijelonefritisa, a tijekom razdoblja bez pogoršanja ima slabe, bolne bubrežne bolove ili osjećaj nelagode u donjem dijelu leđa, liječnik sumnja na vezikoureteralni refluks, a za dijagnosticiranje propisuje lažnu cistografiju (upis) koja u svim slučajevima propisuje simulaciju. bolest. Myst cystography, ako je potrebno, može se zamijeniti cistoskopija, koji također omogućuje da identificiraju vesicoureteral refluks, ali još uvijek u svojoj dijagnostičkoj vrijednosti je inferiorna u cystography. Ultrazvuk, urin i krvni testovi nisu informativni za dijagnosticiranje bolesti, ali se mogu propisati za procjenu općeg stanja tijela i funkcionalne aktivnosti bubrega.

  Kada se bol u bubrezima kod muškaraca kombinira s čestim i bolnim mokrenjem, oslabljenom potentnošću i bolovima u perineumu - liječnik sumnja na bolest prostate (adenom, prostatitis) i propisuje sljedeće testove i preglede:

  • Rektalni pregled prostate;
  • Bris uretre (za prijavu);
  • Mikroskopija izlučivanja prostate (za upis);
  • Bakteriološka kultura izlučivanja mokraće i prostate;
  • Ultrazvuk prostate (za upis);
  • Uroflowmetry (upisati);
  • Analiza razine specifičnog antigena prostate (PSA) u krvi (za upis);
  • Biopsija prostate (upis) s histološkim pregledom.

  Prvo, liječnik propisuje rektalni pregled prostate, tijekom kojeg prima tajnu prostate i šalje je na mikroskopski pregled, a također uzima i razmaz iz mokraćne cijevi. Nadalje, ako se prema rezultatima ovih studija prioriteta utvrdi prostatitis, liječnik nadalje propisuje ultrazvučni pregled kako bi se procijenilo stanje žljezdanog tkiva i bakteriološke kulture izlučivanja mokraće i prostate kako bi se utvrdio uzročnik upalnog procesa. A ako se, prema rezultatima prioritetnih studija, otkrije adenom, liječnik će također propisati ultrazvuk kako bi odredio mjesto i veličinu tumora, uroflowmetry kako bi se procijenilo mokrenje, kao i biopsija i test krvi za PSA kako bi se isključila maligna priroda tumora.

  Kada se bolovi u kombinaciji s povišenim krvnim tlakom povremeno osjećaju u bubrezima - liječnik sumnja na aterosklerozu bubrežnih žila i propisuje sljedeće testove i preglede:

  • Potpuna krvna slika;
  • Analiza mokraće;
  • Biokemijska analiza krvi (urea, kreatinin, ukupni protein, albumin, bilirubin, kolesterol, trigliceridi, lipoproteini visoke i niske gustoće, mokraćna kiselina, AsAT, AlAT, alkalna fosfataza, amilaza, itd.);
  • Mjerenje krvnog tlaka;
  • Slušanje buke u gornjem abdomenu;
  • Slušanje tonova srca i apikalnog impulsa pomoću stethoponendoskopa (za prijavu);
  • Oftalmoskopija (pregled fundusa);
  • Ultrazvuk bubrega;
  • Doppler sonografija (upisati) bubrežne žile;
  • Dvostruka angiografija bubrega;
  • Selektivna renalna arteriografija;
  • Izlučujuća urografija;
  • Scintigrafija.

  Ako se posumnja na aterosklerozu bubrega, prije svega, liječnik propisuje testove krvi i urina, mjerenje krvnog tlaka (upis), slušanje tonova srca i apikalne impulse, slušanje buke u gornjem abdomenu i oftalmoskopiju (upis), ultrazvuk bubrega i bubrežne vaskularne implantate., Upravo ove studije omogućuju dijagnosticiranje ateroskleroze bubrežnih arterija. Nakon toga, nakon što se odredi dijagnoza, da bi se procijenio stupanj suženja i brzina protoka krvi, liječnik može propisati duplex angioscanning ili selektivnu arteriografiju. Naravno, selektivna arteriografija nadmašuje sve druge studije u smislu dijagnostičke vrijednosti, stoga, ako je moguće, ovaj instrumentalni test treba preferirati. Ali ako se selektivna arteriografija ne može provesti, onda je ona zamijenjena dupleks angioskaningom i scintigrafijom. Izlučujuća urografija i scintigrafija propisuju se samo za procjenu funkcionalne aktivnosti bubrega, ako postoje znakovi nedovoljnog rada (edemi, itd.).

  Kada se, tijekom dugog vremenskog perioda, u bubrezima na jednoj ili obje strane stalno osjeća tupa, bolna, bolna bol, u kombinaciji s nemotiviranom slabošću i umorom, gubitkom težine, slabim apetitom, bljedilom, anemijom, dodatkom krvi u mokraći, stalnom temperaturom niskog stupnja (ne viša od 37,5 o C), visoki krvni tlak - liječnik sumnja na rak bubrega i propisuje sljedeće testove i preglede za dijagnozu:

  • Potpuna krvna slika;
  • Analiza mokraće;
  • Biokemijska analiza krvi (ukupni protein, proteinske frakcije, urea, kreatinin, kolesterol, trigliceridi, bilirubin, mokraćna kiselina, AsAT, AlAT, LDH alkalna fosfataza, lipaza, amilaza, itd.);
  • Ionogram (kalcij, kalij, natrij, klor, magnezij);
  • Koagulogram krvi (APTT, PTI, MNO, TV, fibrinogen itd.) (Upisati);
  • Krvni test na količinu korionskog gonadotropina (hCG) (za upis);
  • Palpacija (palpacija) bubrega;
  • Udaranje (tapkanje) područja bubrega;
  • Ultrazvuk abdominalnih organa (za upis) i bubrege;
  • Tomografija (računska ili magnetska rezonanca) bubrega i abdomena;
  • Radiopaque urography;
  • Renalna angiografija (upisati);
  • Skeniranje radionuklida (scintigrafija bubrega);
  • Biopsija tkiva bubrega za histološko ispitivanje.

  Ako se sumnja na rak bubrega, preporučljivo je provesti sve gore navedene studije, jer one omogućuju ne samo dijagnosticiranje maligne neoplazme, nego i procjenu njegove veličine, obrasca rasta, stupnja oštećenja okolnih tkiva, kao i različitih parametara stanja zahvaćenog organa. Ali ako to iz bilo kojeg razloga to nije moguće, onda bi se krvi i urina, ultrazvuk i biopsija s histološkim pregledom trebali provesti bez iznimke, jer je upravo taj minimalni skup ispitivanja dovoljan da se identificiraju i potvrde maligne neoplazme bubrega.

  Kada se bolovi u probadanju povremeno osjećaju u području bubrega, ponekad slabi i ponekad toliko jaki da nalikuju bubrežnim kolikama, koje se kombiniraju s općom slabošću, letargijom i umorom, kao i mutnim urinom s nečistoćama gnoja i krvi - liječnik sumnja na tuberkulozu bubrega i U tom slučaju dodjeljuje sljedeća ispitivanja i ispitivanja:

  • Potpuna krvna slika;
  • Mantoux test (prijavite se);
  • Quantiferon test (upis);
  • Diaskintest (za registraciju);
  • Analiza mokraće;
  • Bakteriološka urinska kultura;
  • Analiza urina za prisustvo mikobakterija tuberkuloze uz pomoć PCR-a (upisati);
  • Ultrazvuk bubrega;
  • Tomografija (računska ili magnetska rezonanca) bubrega;
  • Pregledna urografija;
  • Izlučujuća urografija;
  • Retrogradna ureteropielografija;
  • Scintigrafija.

  Ako se sumnja na tuberkulozu bubrega, testovi krvi i urina, kao i jedan od tri testa (Diaskintest, kvantifern test ili Mantoux test), koriste se za određivanje prisutnosti mikobakterija u tijelu. Potom se u bubrezima otkriva mikobakterija tuberkuloza, za koju je propisana ili bakteriološka kultura urina ili analiza urina pomoću PCR. Ultrazvukom se otkrivaju karakteristične promjene u bubrezima. Nakon toga se smatra da je tuberkuloza potvrđena, a liječnici izrađuju studije s ciljem procjene stanja i funkcionalne aktivnosti bubrega. Za to su najprikladniji tomografija i scintigrafija, pa ako su tehnički mogući, propisani su. Ako ste uspjeli napraviti tomografiju i scintigrafiju, tada se ne postavljaju druge studije jer nisu potrebne. Ali ako nisu dostupni za proizvodnju, tada su propisane metode rendgenskog pregleda, kao što su pregled urografije, izlučujuća urografija i retrogradna ureteropielografija. Biopsija bubrega za tuberkulozu se gotovo nikada ne izvodi zbog opasnosti od širenja infekcije na druge organe.

  Ako se bolovi u leđima pojavljuju nakon fizičkog napora i hipotermije, šire se na jednu ili obje noge, ne kombiniraju se s vrućicom, edemom na licu ujutro, smetnjama u mokrenju i bojom urina, tada liječnik sumnja na lumbalni osteohondroz, a za dijagnozu propisuje rendgenske snimke (upisati) ili kompjutorsku tomografiju. Ostali pregledi nisu propisani, jer je rendgenska slika ili tomografija sasvim dovoljna za dijagnozu osteohondroze. Naravno, ako je moguće, poželjno je preferirati tomografiju, koja daje više informacija o stanju kralježnice, ali ako je nemoguće provesti, onda su X-zrake dovoljne za dijagnosticiranje osteohondroze.

  Ako se u području bubrega iznenada pojavljuju oštri, oštri bolovi koji se protežu do perineuma ili nogu, ograničavajući pokreti u lumbalnoj kralježnici, ali ne u kombinaciji s urinarnim poremećajem, oticanjem lica i vrućicom - liječnik sumnja na herniaciju diska, iu tom slučaju propisuje sljedeće testove i preglede:

  • X-zraka kralježnice (upisati);
  • Tomografija (računska ili magnetska rezonancija);
  • Mijelografija (upis).

  Dakle, ako sumnjate na intervertebralnu herniju, liječnik prije svega propisuje rendgensku snimku kralježnice (iako nema vidljive intervertebralne kile) kako bi se otkrili defekti kostiju (zakrivljenost, osteohondroza, itd.). Nadalje, nakon što je procijenio stanje koštanih struktura kralježnice, liječnik propisuje bilo koju studiju (kompjutorska tomografija, magnetska rezonancija (upis), mijelografija), koja je već namijenjena za izravno identificiranje kile intervertebralnog diska. Magnetska rezonancija daje najbolje rezultate, stoga, ako je moguće, liječnici propisuju ovu studiju. Ako se ne može izvesti magnetska rezonancija, propisuje se kompjutorska tomografija. A mijelografija se propisuje samo ako se nikakav tip tomografije ne može izvesti iz bilo kojeg razloga.

  Autor: Nasedkina A.K. Specijalist u istraživanju biomedicinskih problema.

Zašto trebate masažu prostate?

Uzroci osjećaja pune mjehura nakon mokrenja, metode prevencije i liječenja