kateter

(Grčki kirurški instrument za pražnjenje šupljine)

cjevasti alat dizajniran za ubrizgavanje droga i radioaktivnih tvari u prirodne kanale i tjelesne šupljine, krvne i limfne žile, kao i za izdvajanje njihovih sadržaja u dijagnostičke ili terapijske svrhe.

mačkaeter abdomineilan-K., uveden u trbušnu šupljinu; To je dio drenažnog sustava ventila koji se koristi u ventriculoperitoneostomiji.

mačkaeter veneokotoplina - tanak elastičan To. za sondiranje vena, uvođenje u njih ljekovitih i dijagnostičkih pripravaka, na kraju jednog ili više otvora.

mačkaeu ventrikulijapny - K., ušao u lateralni ventrikul mozga; To je dio sustava za drenažu ventila koji se koristi u kirurškom liječenju hidrocefalusa.

mačkaeciljokovchaty - tanak elastičan To. s kratkom stožastom glavom na kraju, namijenjen duljoj drenaži mjehura.

mačkaedvostruka struja - vidi Kateter cou dvostruki karan.

mačkaeter à double courant (francuski; syn. K. s dvostrukom strujom) je metalik K. s dva kanala namijenjena za istovremenu infuziju i ispuštanje tekućine tijekom kontinuiranog ispiranja šupljine (obično mjehura).

mačkaeter cardiilan-K., umetnut u šupljinu desnog atrija ili uha; To je dio sustava za drenažu ventila koji se koristi u kirurškom liječenju hidrocefalusa.

mačkaeter micokonny (sinonim fonocateter) - elastičan To. s mikrofonom na kraju ušla u jednjak uz fonokardiografiju.

mačkaeter uriniraokocrna - elastična To. s podjelom preko 1 cm, bočnom ili središnjom rupom, završava se stošcem ili maslinom: koristi se za dijagnostičke i terapijske postupke u ureteru i bubrežnoj zdjelici.

mačkaeter uretraiPa lanensky - kratki metal K. s malom zakrivljenom prednjom stranom zavoja, namijenjen uvođenju u žensku uretru.

mačkaeter uretrailan čovjekokod - dugi metal K. s velikom zakrivljenom krivinom sprijeda, namijenjenom uvođenju u uretru.

mačkaeter usnokoD - dugi metal K., dizajniran za puhanje slušne (Eustahijeve) cijevi kroz nos.

kateter

Kateter je medicinski instrument namijenjen za šupljine i kanale ljudskog tijela s vanjskim okruženjem. Zapravo, to je cijev koja se umeće u žile ili šupljine. Ciljevi kateterizacije mogu biti različiti - uklanjanje tekućine, ubrizgavanje tekućine, terapijska uporaba, izgradnja kanala za uvođenje kirurških instrumenata.

Vrste katetera

S točke gledišta izravnog imenovanja katetera, možemo razlikovati dvije vrste - abdominalnu i vaskularnu. Najupečatljiviji primjer prve vrste su uretralni kateteri, koji se ubacuju u mjehur i služe za odvod urina. U slučaju kada prirodno pražnjenje nije moguće, ugradnja ovog alata postaje pravi spas za pacijenta. Ako uvođenje katetera kroz mokraćnu cijev zbog određenih okolnosti nije moguće, cijev se postavlja transdermalno. Osim mjehura, kateterizacija se koristi za kompenzaciju disfunkcija takvih organa: žučnog mjehura, bubrega i želuca.

Drugo područje primjene abdominalnog katetera je liječenje cista i unutarnjih upalnih procesa, praćeno oslobađanjem velikih količina gnoja. Ako cista dosegne veliku veličinu, prije njenog uklanjanja, potrebna je preliminarna drenaža tekućine, što se može postići umetanjem kraja šuplje cijevi u nju.

Vaskularni kateter se stavlja perkutano u venu. Postoje razlozi za kateterizaciju u bolesnika kojima je pokazan tijek terapije na temelju redovitih intravenskih invazija i injekcija. U takvom slučaju, može se izbjeći ponovljeno oštećenje posude tijekom primjene lijeka.

Značajke kateterizacije

Bez obzira na vrstu i razlog uporabe, svi kateteri zahtijevaju obveznu fiksaciju. Cijev je pričvršćena na kožu medicinskim žbukom ili šavom. Moderni modeli u početku su opremljeni posebnim stezaljkama, što uvelike olakšava proces kateterizacije. Dodatno je potrebno postaviti položaj cijevi unutar šupljine, najčešće alat ima uređaj koji vam omogućuje da brzo promijenite oblik nakon ulaska u šuplji organ.

Sustav Pigtail je najčešće korišten - vrh katetera izrađenog od polivinilnog materijala izgleda vrlo slično pigtailu, otuda i ime. Proizvodnjom se ovaj uređaj postavlja u poseban stajlet ili vodič, a nakon instalacije se oslobađa i, uvijajući, sprječava ispadanje cijevi iz organa. Takav sustav fiksiranja prepoznaje se kao najsigurniji i najlakši za implementaciju.

Za rigidniju fiksaciju koristi se petlja koja se zategne, a prethodno je stavljena u šupljinu katetera s ribarskom trakom.

klasifikacija

Ovisno o opsegu uporabe, postoje sljedeće vrste katetera:

 • aspiracija - učinkovito čišćenje nosne i usne šupljine radi obnavljanja respiratorne funkcije;
 • epiduralne - uvode se u epiduralni prostor kako bi se provela anestezija;
 • urološki - koristi se u nedostatku prirodnog mokrenja ili urinarne inkontinencije;
 • pupkovina - koristi se u neonatologiji za transfuziju krvi iz pupkovine;
 • želudac - uvode se u želudac;
 • troatarni kateteri - namijenjeni brzom uklanjanju tekućine iz pleuralne šupljine.

Unatoč činjenici da mnoge vrste imaju sličnu strukturu, nije preporučljivo razmjenjivati ​​ih. Takve akcije mogu uzrokovati komplikacije.

Materijali za proizvodnju

Prvi medicinski kateteri izrađeni su od izdržljivog materijala - lateksa, elastomera ili silikonske gume. Bili su nefleksibilni i namjeravali su ih ponovno koristiti. Postupno, druge tvari istisnule su silikon. Glavna prednost ovog materijala je u tome što ne reagira s biološkim tekućinama. No, postoje značajne nedostatke - to je prilično krhke, au nekim slučajevima, male čestice cijevi mogu ostati unutar tijela, uzrokujući razne komplikacije.

Ovisno o karakteristikama upotrijebljenog materijala, svi moderni kateteri se dijele na meke i tvrde. Prve su izrađene od posebne gumene smjese ili polivinil klorida, a mogu se koristiti iu terapeutske i kirurške svrhe.

Materijal za proizvodnju krutih katetera je metal. Ovi alati su namijenjeni za provedbu dijagnostičkih mjera.

Primjerice, ako trebate ući u mikrokameru u želudac kako biste vizualizirali stanje njegovih zidova i sluznice, tada se senzor umeće pomoću metalne cijevi. Moderni kateteri od visokokvalitetnog polimernog materijala, koji se odlikuju sigurnošću i hipoalergenošću, mogu biti jednokratni i ponovno upotrebljivi.

Njega katetera

U slučaju perkutanog umetanja katetera u šupljinu ili posudu, potrebna je pažljiva briga. To će pomoći u izbjegavanju vanjske ili unutarnje infekcije. Prije svega, morate znati da postoji jasno ograničeno vrijeme za korištenje jedne cijevi, nakon čega je potrebno izvršiti njenu zamjenu bez iznimke.

Na primjer, ako se uređaj koristi u terapijske svrhe, preporuča se zamijeniti ga svakih 48-72 sata. Ali ako se krvni produkti ulažu kroz kateter, tada se ovo vremensko razdoblje smanjuje na 24 sata.

Područje kože neposredno uz mjesto ulaska nužno je tretirano antiseptikom i prekriveno sterilnim gaznim zavojem ili medicinskom ljepljivom trakom koja ne ometa kretanje zraka.

Vaskularni kateteri trebaju imati gumeni vrh ili kapicu s ventilom. Kada je invazivni sustav isključen, važno je odmah zatvoriti ventil - to će spriječiti ulazak zraka u cirkulacijski sustav. Stručnjak treba instalirati, popraviti i ukloniti kateter.

kateter

Kateter je medicinski instrument u obliku cijevi, dizajniran da komunicira prirodne kanale, tjelesne šupljine i posude s vanjskim okruženjem u svrhu njihovog pražnjenja, uvođenja tekućine u njih, pranja ili provođenja kirurških instrumenata kroz njih. Proces umetanja katetera naziva se kateterizacija.

Postoje meki kateteri (koji su izrađeni od plastičnih materijala, kao što su gumeni ili plastificirani PVC) i tvrdi kateteri (na primjer, metal).

Mogu se razlikovati vaskularni i abdominalni kateteri. Ovo posljednje uključuje raširene urinarne uretralne katetere koji su dizajnirani za umetanje u mokraćnu cijev kako bi ispraznili mjehur kada to nije moguće na prirodan način. Također, kateteri se instaliraju perkutano iu druge šupljine: žučni mjehur (kolecistostomija), bubrežna zdjelica (nefrostomija), isti mjehur (cistostomija), kao i neprirodne šupljine za njihovo pražnjenje i drenažu - ciste, apscesi, ehinokokni mjehurići itd.

Vaskularni kateteri uključuju središnje i periferne venske i arterijske kanile. Namijenjeni su uvođenju medicinskih otopina u krvotok (ili za uzorkovanje krvi za razne svrhe - na primjer, za detoksikaciju) i postavljeni su transdermalno. Kao što i sam naziv implicira, periferni kateteri se ugrađuju u površinske vene (najčešće su to vene ekstremiteta: bazilika, cephalica, femoralis, kao i vene šake, stopala, u dojenčadi - površne vene glave), a središnje - u velikim venama (subklavija, jugularis), Postoji metoda kateterizacije središnjih vena iz perifernog pristupa - pomoću vrlo dugih katetera.

Svi kateteri zahtijevaju fiksaciju. Gotovo uvijek, kateter je pričvršćen na kožu gipsom, posebnim fiksativima ili materijalom za šivanje. Također se koristi i fiksacija katetera u šupljini promjenom oblika nakon umetanja (to vrijedi za abdominalne nevaskularne katetere): balon na napuhavanje, sustav petlje (pigtail, zatvorena petlja, mini-pigtail), Malecot sustav, Petzer sustav, itd. Pigtail sustav (pigtail, pigtail) - kao najsigurniji, najmanji utjecaj i jednostavan za izvođenje. Kateter (obično polivinil) ima vrh u obliku svinjskog repa - kada je postavljen, on je u ispravnom obliku na stajletu ili vodiču, a nakon uklanjanja se opet uvija, sprječavajući da ispadne. Za pouzdaniju fiksaciju u stijenku katetera postavlja se liniju za ribolov, koja, kada se zategne, čvrsto fiksira vrh katetera na dno petlje.

Vrste uroloških katetera i obilježja njihove uporabe

Urološki kateter je uređaj u obliku cijevi dizajniran za evakuaciju urina iz urinarnog trakta kada je njegov neovisni otpad nemoguć ili vrlo težak zbog ozljeda ili bolesti. Glavni definirajući zahtjevi za urološki kateter su atraumatska, elastičnost, čvrstoća, maksimalna biokompatibilnost, kemijska stabilnost.

Materijali za proizvodnju uroloških katetera

Silikon je jedan od najčešće korištenih i proučavanih materijala za proizvodnju urinarnih katetera, što razlikuje brojne točke.

 • Maksimalna biokompatibilnost.
 • Kemijska inertnost
 • Mala površinska napetost.
 • Kemijska i termička stabilnost.
 • Prisutnost hidrofobnih svojstava.

Silikon se koristi za proizvodnju trajnih i privremenih katetera preko šezdeset godina. Ovaj materijal ne uzrokuje lokalne reakcije i ne izaziva taloženje soli u lumenu katetera. Silikonski elastomer je termoreaktivan materijal koji može izdržati toplinsku obradu s temperaturama do 230 ° C. Nedostatak elastomera je relativno visok trošak proizvodnje.

Latex - sok od gume, stabiliziran vulkanizacijom (prirodni lateks) ili emulzionom polimerizacijom (sintetički lateks). To je vrlo elastičan, izdržljiv, otporan materijal. Sastav lateksa uključuje proteine, lipide, anorganske soli. No, prisutnost bjelančevina u sastavu lateksa izaziva razvoj alergija kada se koriste njezini materijali. Moderni lateks kateteri obloženi su silikonom. Upotreba takve kombinacije omogućuje očuvanje fizičkih svojstava lateksa i visoke biokompatibilnosti silikona, što rezultira time da su alergije isključene uz održavanje visoke praktičnosti katetera.

Polivinil klorid je termoplastični sintetički materijal s kemijskom stabilnošću i inertnošću. Pripravljen polimerizacijom monomera vinil klorida. Ima visoku fleksibilnost, trajnost, kemijsku otpornost. Polivinil klorid je radioaktivan. Značajna prednost je relativno niska cijena proizvodnje. Glavni nedostatak PVC-a je u upotrebi u proizvodnji plastifikatora, kao što je DEHP, koji na početku čini krutim i lomljivim PVC elastičnim, fleksibilnim i izdržljivim. DEHP može biti toksičan i uzrokovati lokalne upalne reakcije s dugotrajnom primjenom. Stoga se PVC smatra zastarjelim materijalom za proizvodnju urinarnih katetera, koji se zamjenjuju novijim polimerima.

Mesing - metal za proizvodnju metalnih katetera. Koristi se za proizvodnju istovremenog pražnjenja mjehura prije operacije i tijekom poroda. Danas se rijetko koriste.

Osim materijala za proizvodnju katetera, važnu ulogu imaju i unutarnja i vanjska prevlaka. Kateteri od lateksa obloženi su silikonom kako bi se smanjile alergije, lokalne upalne reakcije i taloženje soli u lumenu katetera. Za dulju uporabu silikonskih katetera, obloženi su srebrnom prevlakom, što produljuje njihov vijek trajanja do tri mjeseca.

Vrste uroloških katetera i indikacije za njihovu primjenu

Prema razdoblju u kojem su ugrađeni kateteri se dijele na:

Prema svojstvima materijala za proizvodnju, oni se dijele na:

 • tvrdi ili kruti kateteri (metalni);
 • meki kateteri (gumeni);
 • polukruti kateteri (izrađeni od različitih vrsta sintetičkih polimera).

Po broju kanala u tijelu katetera je:

 • jedan kanal;
 • dvokanalni;
 • trokanalni kateteri.

Ovisno o kateteriziranom organu, kateteri su:

 • uretre;
 • kateteri za uretere;
 • kateteri za bubrežnu zdjelicu;
 • kateteri mjehura.

Ovisno o mjestu u odnosu na organizam, razlikuju se vanjski i unutarnji.

Uz navedenu klasifikaciju kateteri se dijele na ženske i muške. Glavna razlika između muških krutih katetera uretre od ženki je promjer i duljina: ženski kraći i širi u promjeru. Osim toga, ženski kateteri su ravni i muški su zakrivljeni, što je povezano s anatomskim i fiziološkim karakteristikama muške uretre (prisutnost dvaju S-oblika zavoja).

Pomerantsev-Foley kateter (Foley) namijenjen je dugotrajnoj kateterizaciji mjehura i raznim manipulacijama.

Zajednička karakteristika svih vrsta Foley katetera je prisutnost slijepog kraja s dva otvora. Tu je i dodatni tanki kanal za napuhavanje gumenog balona na kraju katetera koji je namijenjen za fiksiranje uređaja u mokraćni mjehur.

Koristite ovu vrstu katetera za obavljanje raznih zadataka.

 • Preusmjeravanje urina.
 • Uklanjanje krvnih ugrušaka.
 • Pranje mjehura.

Unošenje velike količine tekućine u balon (30-50 ml) omogućuje korištenje katetera za zaustavljanje krvarenja uretre. Kada odvode bubreg, ubrizgava se 4-6 ml tekućine u balon za fiksiranje.

Ovaj kateter također može biti nekoliko vrsta.

 • Dvosmjerni Foley kateter, klasični tip katetera, s zajedničkim kanalom za izlučivanje mokraće i pranjem mjehura te kanal za uvođenje tekućine u balon.
 • Trostruki Foley kateter, osim kanala za urin i punjenja balonom, ima odvojen kanal za davanje lijekova u šupljinu mjehura.
 • Dvostruki Foley kateter s Timmanovim vrhom karakteriziran je prisutnošću koraciformnog zakrivljenog slijepog vrha za prikladniju kateterizaciju muške prostate u prisustvu njegove benigne hiperplazije.
 • Ženski dvosmjerni Foley kateter odlikuje se manjom dužinom od muškog.
 • Dječji Foley kateteri imaju manji promjer za postavljanje djece ili pacijenata s uretralnom patologijom.

Indikacije za postavljanje ovog katetera su patološki procesi, praćeni mehaničkim poremećajem izlučivanja urina.

 • Neoplazme prostate, mjehura i uretera.
 • Benigna hiperplazija prostate.
 • Ožiljci nakon ozljeda uretre.
 • Oteklina uretre uslijed upalnih procesa.

Također, pacijenti koji namjerno ne kontroliraju mokrenje podliježu kateterizaciji.

 • Bolesni u komi.
 • Bolesnici s akutnim poremećajima moždane cirkulacije.
 • S ozljedama kralježnice.
 • Tijekom opće anestezije.

Trajanje postavljanja katetera ovisi o materijalima proizvodnje ili premazu.

 • Silikonski kateteri mogu ostati u mjehuru 30 dana.
 • Lateks sa silikonskim premazom - do 7 dana.
 • Kada se kateter pokrije srebrom, vrijeme uporabe je do 90 dana.

Nelaton kateter je ravan gumeni ili polimerni kateter s zaobljenim krajem i dvije rupe za odvodnu stranu u terminalnom dijelu. Ima manji promjer otvora u usporedbi sa silikonskim kateterima. Prethodno uspostavljena za dulju uporabu podnošenjem u genitalije. Nakon izuma, Foley kateter se više ne koristi kao trajni.

Koristi se za povremenu (periodičnu) kateterizaciju mokraćnog mjehura kada je nemoguće samostalno mokriti.

Robinzonski kateter sličan je Nelaton kateteru.

Nelatonov kateter, kraj Timmana, ima karakteristike gore opisanog zakrivljenog završnog katetera za prikladnu kateterizaciju pacijenata s adenomom prostate.

Timmanov kateter (Mercier) je elastični uretralni kateter s zakrivljenim krajem, dizajniran za kateterizaciju u prisutnosti benigne hiperplazije prostate. Ima dvije bočne rupe u blizini vrha i jedan odvodni kanal.

Pezzerov kateter je gumeni kateter s vrhom ploče i dvije ili tri rupe. Dizajniran za trajnu kateterizaciju. Koristi se za odvod urina kroz cistostat, ako ga je nemoguće fiziološki isprazniti.

Koje su nesavršenosti katetera?

 • Mali promjer kanala, koji pridonosi njegovom blokiranju.
 • Mogućnost odvajanja poklopca katetera kada se ukloni.
 • Nedostatak podjela, što komplicira njegovu formulaciju.

Kateter Malecote ima sličnu strukturu i namjenu kao Pezzer kateter.

Pussonov kateter je ravna gumena cijev s tri rupe na zakrivljenom kljunu. Kljun je sam izrađen od vrlo elastične gume, zbog čega se uvija u spiralu. Za umetanje u mjehur, umetnuta je metalna sonda za izravnavanje katetera. Nakon postavljanja, sonda se uklanja, kljun dobiva svoj izvorni oblik i tako se fiksira u mjehur. Ima samo povijesnu vrijednost.

Kateter Mazhbitsa je gumena cijev duljine 60 cm, a na udaljenosti od 8 cm od vrha nalazi se gumena ploča za vanjsko fiksiranje. Tri rupe katetera pridonose brzoj evakuaciji urina (u naše vrijeme se više ne koristi).

Davolin kateter je trokarski kateter za evakuaciju urina cistostomijom.

Kateter katetera - duga cijev s bočnim rupama, izrađena od radioaktivnog materijala (PVC), namijenjena je za kateterizaciju uretera i bubrežne zdjelice u svrhu drenaže i davanja lijekova. Duljina katetera je 70 cm, a postavlja se pomoću cistoskopa. U kompletu su dva katetera s različitim oznakama boje, crvena za desni ureter, plava za lijevi ureter.

Danas se metalni kateteri koriste vrlo rijetko, češće - u slučaju nemogućnosti postavljanja elastičnog.

 • Ako se kateterizacija izvodi istodobno, tada će upotreba Nelaton katetera ili metalnog katetera biti važnija.
 • Za kratkoročnu drenažu urina u bolnici koriste se lateks kateteri sa silikonskim premazom koji mogu ostati u lumenu mjehura do 10 dana.
 • Ako, osim evakuacije urina, postoji potreba za ubrizgavanjem droge u mokraćni mjehur, upotrijebite Foleyjev tro-kanalni kateter.
 • Ako je potrebna konstantna drenaža urina, tada se koriste kateteri s posebnim premazom (srebro) tipa Foley.

Ako je nemoguće ukloniti urin fiziološkim sredstvima, provodi se cistostomija s instalacijom Pezzer katetera.

Poznati proizvođači i približni troškovi uroloških katetera

Koje tvrtke su najpopularniji proizvođači katetera u naše vrijeme?

 • Apexmed
 • Unomedical
 • Coloplast
 • TROGE MEDICAL
 • kormilo
 • CERTUS
 • COVIDENT

Kateter kateter, najčešći i traženi tip katetera. Cijena za kupnju ovog uređaja varira od 200 rubalja do 4000 rubalja. Sve ovisi o broju unutarnjih kanala, proizvodnji materijala i premazu.

 • Dvokanalni kateter s lateksom i silikonskim premazom najjeftinija je opcija, možete ga kupiti za 200 rubalja.
 • Silikonski kateter s srebrnim premazom, odnosno najskuplji, jedan primjerak košta oko 4.000 rubalja.
 • Silikonski kateter bez posebnog premaza košta prosječno 1.500 rubalja.

Budući da se trostruki kateteri koriste za kraće razdoblje kateterizacije (7-10 dana), lateks je često materijal za njihovu proizvodnju. Prosječna cijena je 500 rubalja.

Nelaton kateteri su znatno jeftiniji jer se koriste za jednokratnu uporabu. Njihov trošak varira u rasponu od 40-200 rubalja, ovisno o dostupnosti premaza za podmazivanje.

Prosječna cijena Pezzerovog katetera je 200 rubalja.

Urinarni kateter

Kateter se izrađuje u obliku drenažne cijevi, koju medicinsko osoblje umeće u mokraćni kanal. Ovisno o spolu pacijenta i materijalu koji se koristi za izradu uređaja, postupak ugradnje mora obaviti kvalificirani tehničar u skladu s pravilima.

Kateterizacija se koristi u urologiji za liječenje pacijenata koji pate od bolesti povezanih s oštećenjem izlučivanja urina.

Što su kateteri

Uređaji su klasificirani prema nekoliko čimbenika, podijeljenih na muške i ženske, koje se razlikuju po dužini, promjeru i obliku.

Prema materijalu proizvodnje postoje vrste uroloških cijevi:

 • elastična ili gumena (Timman);
 • meki ili lateks, silikon (Foley, Pezzer);
 • kruta - plastika (Mercier, Nelaton) i metal (mesing ili nehrđajući čelik). U slučaju postupka ugrađuju ih drugi tipovi katetera.

Elastični i mekani uređaji imaju oblik prozirne cijevi s lijevkom na kraju i imaju mali promjer.

Prema vremenu instalacije postoje vrste uređaja:

 • trajna. Prilikom ugradnje ove vrste uređaja potrebno je svakodnevno provoditi higijensko pranje vanjskog otvora uretre, kao i promatrati toalet vanjskih spolnih organa nakon mokrenja. Svi pacijenti uče pravilima ispiranja urološkog sustava. Suprapulse kateteri koji su umetnuti kroz trbušnu stijenku treba zamijeniti 1 put u 4 tjedna.
 • kratkoročno ili jednokratno. Napravljen je od lateksa ili metala (dopušteno je staviti kateter liječniku) i koristi se s jednom potrebnom kateterizacijom.

Ovisno o mjestu postavljanja, kateteri se dijele na:

 • unutarnji - uvode se u ljudsko tijelo;
 • vanjski - jedan kraj ostaje vani;
 • jednokanalni, dvokanalni i trokanalni.

Muški i ženski uređaji izrađeni su u skladu s anatomskim značajkama spolova. Prvi instrumenti su uski, dugi (do 30 cm) i fleksibilni, a drugi se razlikuju po promjeru (kalibru), duljine 12-15 cm i nedostatka zavoja.

Na temelju dijagnoze, dobi i polja pacijenta, liječnik bira urološki kateter.

Indikacije za

Kateter se umeće u tijelo pacijenta u medicinske svrhe u sljedećim slučajevima:

 • retencija urina;
 • preklapanje uretralnog kanala radi sprečavanja hidronefroze;
 • uvođenje lijekova na mjesto upalnog procesa;
 • tumori u uretri;
 • pranje za uklanjanje gnoja i ostataka kamena iz mjehura;
 • operacije i primjene epiduralne anestezije.

Ova manipulacija se provodi u identificiranju patologija kao što su adenom prostate, urolitijaza, glomerulonefritis, tuberkuloza urinarnog trakta, urolitijaza, paraliza mokraćnog mjehura.

Za dijagnostičke svrhe provodi se kateterizacija za:

 • uzimanje čistih uzoraka urina koji nisu kontaminirani vanjskim bakterijama, što omogućuje identificiranje uzroka i patogenog uzročnika bolesti;
 • vizualizacija mokraćnih organa punjenjem specifičnog kontrastnog sredstva;
 • pronalaženje preostalog volumena mokraće i diureze u postoperativnom razdoblju.

Kao higijensko sredstvo ovaj se urološki sustav koristi za njegu bolesnika s krevetom.

Oprema za postupak

Da biste uspješno manipulirali instalacijom uređaja, morate imati medicinski materijal i lijekove:

 • kateter;
 • sterilne gazne salvete i pamučne loptice;
 • platno i pelene;
 • pinceta (2 kom.);
 • šprice 10 i 20 ml;
 • medicinske rukavice;
 • posuda ili paleta;
 • glicerin ili tekući parafin;
 • otopina antiseptika - furatsilina (1: 5000);
 • anestetik - 2% lidokain u obliku gela.

Prije početka medicinske manipulacije liječnik objašnjava pacijentu postupak. Zatim se vrši dezinfekcija genitalnih organa zavojem, pincetom i antiseptičkom otopinom.

Provođenje manipulacija kod žena

Ženska uretra, za razliku od mužjaka, ima kraću duljinu i veći promjer, pa je proces kateterizacije brz i jednostavan.

Algoritam manipulacije uključuje akcije:

 1. Higijenske genitalije.
 2. Žena je položena na leđima u vodoravnom položaju, noge treba odvojiti i pritisnuti.
 3. Sestra se nalazi desno od pacijenta i lijevom rukom širi usne.
 4. Stidnica se liječi antiseptičnom otopinom.
 5. Vrh katetera se podmazuje uljem za omekšavanje i ubrizgava u mokraćnu cijev za 5-10 cm, a ako se iscjedak promatra, manipulacija unošenjem provodi se prema svim pravilima i uređaj je na pravom mjestu. Ako osjetite bol, morate odmah obavijestiti medicinsko osoblje koje provodi postupak.
 6. U tom položaju žena mora ostati najmanje 1 sat, a za skupljanje urina između nogu postavlja se posebna posuda.

Obično, predstavnici slabijeg spola, postupak je bezbolan, a samo s urinom mogu osjetiti blagu nelagodu. To je zbog činjenice da cijev tijekom procesa injektiranja uzrokuje manje oštećenje sluznice mjehura, što uzrokuje osjećaj pečenja tijekom mokrenja.

Na kraju procesa izlučivanja urina, mjehur se ispire s furacilinom pomoću priložene štrcaljke do katetera. Zatim se uređaj izvlači laganim pomicanjem oko svoje osi, a uretra se tretira antiseptikom kako bi se spriječila infekcija.

Izvođenje tretmana kod muškaraca

Uretra jačeg spola je uska cjevčica koja ima svoje suženje, a namijenjena je ne samo za povlačenje urina, već i za spermu. Vrlo je osjetljiva na oštećenja različite prirode, stoga je kateterizacija kontraindicirana u slučaju ozljeda uretre. Sama manipulacija je složenija od manipulacije žene i izvodi se u skladu sa sljedećim pravilima:

 1. Vanjski dio glave i kožica dezinficiraju se otopinom furatsilina, a drugo je važno zadržati tijekom postupka kako bi se izbjegla ozljeda.
 2. Čovjek leži u istom položaju kao i žena.
 3. Medicinsko osoblje nalazi se na desnoj strani pacijenta i umeće cijev instrumenta na dubinu od 6 cm, koja je prethodno podmazana ublaživačem, u uretru pincetom. Penis se mora držati lijevom rukom.
 4. Pomaknite kateter lagano 4-5 cm, s posebnom pažnjom, koristeći rotaciona kretanja prema potrebi.
 5. U tom trenutku, kada uređaj dođe do mjesta stezanja, čovjek izvodi 2 duboka udaha, koji će osigurati opuštanje glatkih mišića, te će vam omogućiti pomicanje cijevi. Ako se dogodi grč kanala, postupak se obustavlja dok se uretra ne opusti.
 6. Uz pravilno postavljanje uređaja iz cijevi treba dodijeliti urin. Između nogu pacijenta postavite posudu za prikupljanje.

Kod dijagnosticiranja bolesnika s adenomom prostate ili striktom uretre, koristi se metalni sustav. Postupak ima značajke soje:

 1. Prilikom umetanja uređaja potrebno je pratiti položaj šipke koja se nalazi vodoravno, a kljun je okrenut prema dolje.
 2. Kretanje cijevi izvodi se desnom rukom, a penis se povlači preko njega sve dok se kljun ne sakrije u mokraćnoj cijevi.
 3. Zatim se penis spušta u smjeru trbuha, podiže slobodni kraj uređaja i izvodi umetanje uređaja na samu dno penisa.
 4. Kateter se montira okomito i cijev se pritisne kažiprstom kroz donju površinu penisa.
 5. Čim se sužavanje završi, uređaj je nagnut prema perineumu.
 6. Kada je kljun uređaja uronjen u mokraćni mjehur, opaža se istjecanje urina.

Na kraju postupka iste se manipulacije provode kao i kod žena.

Moguće komplikacije

Poput mnogih vrsta liječenja, ova manipulacija može dovesti do razvoja nekih komplikacija koje nastaju zbog pogrešne dijagnoze, odabira pogrešnog katetera, provedbe postupka bez pridržavanja pravila, što dovodi do ozljeda zidova mokraćnog mjehura i mjehura, kao i uvođenja različitih vrsta infekcija.

 • cistitis;
 • formiranje fistule tijekom perforacije uretre;
 • krvarenja;
 • pijelonefritis;
 • Parafimoza;
 • uretritis;
 • carbunculosis;
 • sepsa;
 • oštećenje sluznice tkiva.

Ovaj postupak uvelike olakšava liječenje i dijagnosticiranje bolesti, ali ne i svaki pacijent pristaje na njegovu provedbu. To je zbog nedostatka razumijevanja i nedostatka potpunih informacija o tome kako se provodi proces kateterizacije. Terapijski učinak ove manipulacije ima neprocjenjiv učinak na ljudski organizam, poboljšavajući njegovu dobrobit i sprječavajući razvoj opasnih komplikacija kod različitih bolesti.

Urinarni kateter - što je potrebno i kako se primjenjuje

Što je kateter?


Kateter je specifičan medicinski instrument namijenjen uklanjanju tekućina iz šupljina i krvnih žila tijela, kao i njihovom ispiranju ili izvođenju kirurških instrumenata kroz šupljine. Koristite kateter u medicinskim ustanovama i piercing salonima. Proces umetanja instrumenta naziva se kateterizacija.

Prema proizvedenom materijalu, kateteri su mekani (izrađeni od plastičnog materijala), polučvrsti (elastični), tvrdi (metalni). U ciljnom smjeru kateteri su vaskularni i abdominalni. Kateteri mokraće su trbušni kateteri i ubacuju se u uretru kako bi se ispraznio mjehur kada nema prirodnog pražnjenja.

Kateteri su odvojeni po obliku, promjeru i dužini - ovisno o tome jesu li namijenjeni: muškarcu, ženi ili djetetu. Broj katetera je broj milimetara u promjeru.

Prije kateterizacije, genitalije treba oprati dezinfekcijskim aseptičnim sredstvom. Pravilnim postavljanjem katetera ukazuje se izlučivanje urina. Kraj katetera treba spustiti u spremnik.

Kateter se umeće u mokraćni mjehur kada se uspori prirodni proces mokrenja, kao i za davanje lijekova i za ispiranje uretre. Za kateterizaciju se koriste meki, polukruti i čvrsti kateteri.

Kateteri treba periodično mijenjati, jer sadrže urinarne soli.

Kateterizacija muškog mjehura

Kod hipertrofije prostate žlijezde obično se koriste polukruti elastični kateteri s jednolično razrjeđivim krajem ili s zakrivljenim elastičnim kljunom.

Ovakav dizajn katetera olakšava nošenje kroz suženi dio uretre.

Ako kateter ostane neko vrijeme u mokraćnom mjehuru, obično se umeće mekani kateter i fiksira kod muškaraca u blizini glave glavice jakim svilenim koncem, a slobodni krajevi konca pričvrste za penis.

Kateterizacija mokraćnog mjehura kod žena

Kateterizacija kod žena je tehnički lakša. Nakon aseptičnog tretmana genitalnih organa, u vanjski otvor mokraćne cijevi umetnut je blago savijen mekani ili tvrdi kateter s kljunom okrenutim prema gore. Trudnice koriste samo meke katetere.

Komplikacije nakon kateterizacije

Komplikacije mogu biti samo zbog neprikladnog uvođenja čvrstog metalnog katetera.

Vrste urinskih katetera

 • Malecote kateter: za drenažu mjehura kroz cistostomiju dugo vremena.
 • Foley kateter, Nelaton kateter: za medicinske manipulacije i dugotrajnu kateterizaciju.
 • Neilaton kateter s Timann tipom: za privremenu kateterizaciju u bolesnika s patologijom uretre.
 • Ženski urološki kateter: za kateterizaciju mokraćnog mjehura kod žena.
 • Muški urološki vanjski kateter: za muškarce s urinarnom inkontinencijom.
 • Urinarna postelja: za prikupljanje urina u ambulantnim uvjetima i bolnicama.
 • Nožica za mokraćni mjehur: sakupiti urin tijekom kretanja.

Ženski urinarni kateter

Bolesna žena često se mora "upoznati" sa širokim arsenalom medicinskih instrumenata. I jedan od njih je urinarni kateter. Što je to i zašto se koristi?

Kateter je cijev dizajnirana da stvori neku vrstu "kanala" između vanjskog okruženja i unutarnjih šupljina tijela. Instrument se koristi za uvođenje terapijskih rješenja, pranje tijela, izvođenje kirurških zahvata.

Potreban je urinarni kateter kako bi se mjehur natjerao da se isprazni. Na primjer, kateterizacija može biti potrebna nakon porođaja, kada žena ne može prvi put mokriti. Ponekad se postupak provodi u slučaju oštećenja mjehura: zbog ozljede lumen je često zatvoren, a urin se ne izlučuje prirodno.

U nekim slučajevima u postupku pregleda je potrebna uporaba ženskog urološkog katetera za točnu dijagnozu. Često je potrebno:

 • odrediti volumen urina prisutnog u mjehuru;
 • dobiti sterilni uzorak urina za analizu;
 • napraviti rendgenski snimak uretre i mjehura uvođenjem kontrastne komponente u organe.

Postoji mnogo vrsta urinarnih katetera. Vrsta odabranog instrumenta ovisi o slučaju. Postoje:

 1. Foley kateter. Primijenimo se i na dugu kateterizaciju (na primjer, kada je pacijent u komi) i na izvođenje kratkotrajnih manipulacija. Koristi se u svrhu ispiranja, uklanjanja krvnih ugrušaka, preusmjeravanja urina.
 2. Nelatonov kateter. Dizajniran za periodičnu kateterizaciju u slučajevima kada pacijent ne može samostalno provoditi proces mokrenja. Prije izuma Foley kateter je bio namijenjen za trajnu uporabu.
 3. Pezzerov kateter. Prikladno za kontinuiranu kateterizaciju i drenažu urina kroz cistostomiju. Alat ima mnogo nedostataka, jer s njim radi samo u nedostatku drugih mogućnosti.

Urinarni kateteri su sada pretežno elastični. Metalni modeli koriste se vrlo rijetko: oni su manje ugodni za pacijenta i nisu vrlo udobni za uporabu. Kateteri se moraju fiksirati nakon ubrizgavanja, liječnik odabire metodu za to, vodeći se određenom situacijom.

Razlika između muškog i ženskog urološkog katetera posljedica je anatomskih značajki tijela. Iako je svrha alata ista, razlikuju se u strukturi:

 • muški kateteri su dizajnirani za umetanje u usku i zakrivljenu uretru, jer je cijev napravljena tanka, blago zakrivljena i duga;
 • Ženski kateteri su izrađeni s očekivanjem od široke, kratke i ravne uretre, tako da je instrument opremljen odgovarajućim karakteristikama - relativno velikog promjera, male duljine i odsutnosti zavoja.

Urološki kateteri su široko zastupljeni u medicinskim trgovinama. Obično se u opisu za svaki proizvod navodi, na koji spol je instrument namijenjen pacijentu. Približna cijena proizvoda je od 9 do 2500 rubalja. ovisno o vrsti katetera, materijalu proizvodnje i mjestu kupnje.

Kako staviti ženski urinarni kateter

Sam postupak kateterizacije je jednostavan, jer je žensko tijelo vrlo "pogodno" za umetanje cijevi. Ako muškarci dođu do mokraćnog mjehura, morate "svladati" penis, a zatim se ženska uretra skriva odmah iza usana.

Prije kateterizacije pacijent se tušira, temeljito se pere i dolazi u ured radi manipulacije. Ako se postupak provodi kako bi se sakupio urin, najprije liječnik ili medicinska sestra može pokušati bez uvođenja alata u mokraćnu cijev. Za ovo:

 1. Žena mora ležati na kauču na kojem se širi pelena ili platno.
 2. Savijene noge treba proširiti na bokove tako da se između njih može staviti posuda za nakupljanje urina.
 3. Topli jastučić za grijanje nalazi se na pacijentovom donjem dijelu trbuha kako bi stimulirao refleksno mokrenje. S istom svrhom može se zalijevati s malo zagrijanim vodenim genitalijama.

U slučajevima kada uriniranje nije izazvalo, idite na kateterizaciju. Uključuje sljedeće glavne korake:

 1. Dezinfekcija uretre.
 2. Pažljivo umetanje katetera u uretru na udaljenosti od 5-7 cm U ovom slučaju, liječnik je dužan držati pacijentove labije razvedene.
 3. Prikupljanje urina koji teče kroz cijev u spremnik pripremljen za to.

Zatim se po potrebi provodi sljedeći postupak (ispiranje mjehura, davanje lijeka itd.).

Iako je kateterizacija mnogo manje neugodna za ženu nego za muškarca, manipulacija je još uvijek vrlo stresna.

Mnogi pacijenti ne osjećaju jaku bol ili drugu fizičku nelagodu, ali moraju proći očite psihološke neugodnosti.

Dobar liječnik može stvoriti pouzdanu i opuštenu atmosferu u kojoj će se žena osjećati opušteno. Važno je da ona nije sramežljiva i ne boji se, tada će postupak biti lagan, brz i bezbolan.

U jednostavnim slučajevima, medicinska sestra može obavljati kateterizaciju, na primjer, kada je potrebno potvrditi dijagnozu. Ako se manipulacija provodi u medicinske svrhe, treba raditi samo kvalificirani liječnik. Važno je pažljivo obavljati kateterizaciju, jer nagli ili prebrzi pokreti mogu oštetiti uretru i izazvati upalni proces (cistitis, uretritis).

Ženski mokraćni kateter jedan je od dostignuća medicine, čija je važnost teško precijeniti.

Zahvaljujući ovom nekompliciranom instrumentu, bolesti urinarnog sustava prestaju biti tako teške: lakše ih je prepoznati i liječiti.

Bit će suvišno spominjati bolesnike s teškim ozljedama leđa ili mozga, kada je uporaba katetera jedan od glavnih uvjeta za osiguravanje pravilne skrbi za pacijenta.

Kateterizacija mokraćnog mjehura kod žena


Postupak kateterizacije je postupak umetanja katetera u prirodnu šupljinu tijela (u ovom slučaju mjehura kroz uretru). Kateter je šuplja cijev iznutra - plastika, guma ili metal.

Indikacije za kateterizaciju mjehura

Manipulacija kateterizacijom mjehura provodi se s ciljem:

 • prije pranja cistoskopije oprati mokraćni mjehur kako bi se uklonio gnoj, produkti raspadanja malog kamenja ili tkiva;
 • uklonite urin iz njega u slučaju kroničnog kašnjenja; upala u urinarnom traktu, s vezikoureteralnim refluksom;
 • unose lijek u mjehur u dijagnostičke ili terapijske svrhe;
 • izlučivanje mokraće iz mjehura radi analize;
 • odrediti količinu preostalog urina;
 • izvesti operaciju pod epiduralnom ili anestezijom;
 • iscjedak mokraće u spinalnih bolesnika koji imaju abnormalnost u radu zdjeličnih organa.

Tehnika i instrumenti kateterizacije mjehura

Glavni alat za ovaj postupak su kateteri.

Za postupak, u pravilu, koristite katetere br. 16-20. Plastični, metalni ili gumeni kateteri moraju se sterilizirati pola sata.

Također se koriste elastični kateteri. Steriliziraju se u otopini živinog oksijanida. Elastični tkivni kateteri se steriliziraju u parovima formalina.

Prije izvođenja zahvata, liječnik mora očistiti ruke tako da ih prvo ispere sapunom, a zatim ih protrlja alkoholom. Rupa u uretri žene tretirana je vatom natopljenom otopinom za dezinfekciju.

Izravan postupak ugradnje katetera u mokraćni mjehur kod žena nije osobito težak.

 1. Prstima lijeve ruke liječnik gura ženine usne.
 2. Zatim se kateter koji je prethodno obrađen sa vazelinom ili glicerinom glatko umetne desnom rukom u otvor mokraćne cijevi. Kad se pojavi urin, to znači da je kateter stigao do mjehura.
 3. Ako se tijekom umetanja katetera pojave poteškoće, potrebno je upotrijebiti kateter manjeg promjera.
 4. Zatim se kateter mora pričvrstiti na drenažu.
 5. Nakon što urin prestane izlaziti, zdravstveni djelatnik može lagano gurnuti područje mjehura kroz trbušnu stijenku da izbaci ostatak urina.

Ako je svrha postupka mjerenje količine rezidualnog urina, tada se izlučeni urin izlije u mjerni spremnik. Ako je manipulacija slijedila cilj ukapavanja, onda je, nakon što je uveo lijek, uklonjen kateter. Tijekom kateterizacije, kako bi se ispraznio mjehur, u balon se ubrizgava fiziološka otopina na kraju katetera.

Posljedice i komplikacije nakon kateterizacije mjehura

U slučaju nedovoljnog punjenja mjehura može doći do oštećenja zida. Da bi se to spriječilo, zdravstveni djelatnik mora perkutirati mjehur u suprapubičnom području.

Još jedna ozbiljna komplikacija je uzlazna infekcija, za prevenciju kojoj medicinsko osoblje koje provodi ovaj postupak treba slijediti pravila antisepse i septičkog.

S čestom kateterizacijom žene mogu razviti i uretralnu groznicu, što se očituje povećanjem temperature uslijed apsorpcije zaraženog sadržaja kroz oštećenje ženske uretralne sluznice. Stoga se dezinfekcijska otopina ili antibiotici unose u mjehur prije nego se kateter ukloni.

Što je kateterizacija mjehura?

 • VAŽNO JE ZNATI! Mesari: “Nemojte piti Viagru, to je loše za srce. POTENCIJAL će biti 5 puta jači ako..

Da bi se odredilo podrijetlo bolesti i propisalo liječenje, indicirana je kateterizacija mjehura. Ovaj postupak se sastoji od stavljanja silikonske cijevi u šupljinu mjehura penetracijom u mokraćnu cijev.

No, neke metode izvođenja manipulacije osiguravaju postupak kroz peritoneum. Kateter je namijenjen za infuziju kontrastnog sredstva prilikom ispiranja mokraćnog kanala, kao i za vrijeme akutne urinarne retencije (za njezino uklanjanje).

Indikacije za postupak:

 • ischuria (kamenje, adenom, tumori u mjehuru itd.);
 • upala (cistitis);
 • šok i koma;
 • postoperativno razdoblje;
 • dijagnostičke svrhe (korištenje kontrastnih sredstava, ispitivanje krvi);
 • davanja lijeka.
 • anurija;
 • oticanje prostate;
 • oštećenje uretre;
 • spazam sfinktera;
 • pogoršanje upalnih procesa.
 • metal (tvrdi);
 • silicij;
 • gume. Njihova duljina doseže 24 - 30 cm.

Kratki kateteri koriste se za kateterizaciju kod žena (od 12 do 15 cm) i duge (30 cm) kod muškaraca. Gornji kraj ima zaokruživanje, a na bočnim prorezima za odvod urina. Sljedeći sustavi također se upotrebljavaju za provedbu dotične manipulacije:

 • Nelaton kateter - ima stožasti oblik, samo jednu rupu i koristi se za kratkotrajnu primjenu;
 • Timmanov kateter - ima zakrivljeni kraj, što olakšava njegovo postavljanje u uretru;
 • Foley kateter - uključuje balon i 2 izlaza: jedan za povlačenje urina, drugi za punjenje balona (kateter pomaže čvrsto ostati u mjehuru).

Trostruki kateter, za razliku od gore navedenih sustava, ima treću rupu - za liječenje antiseptikom. Koristi se u postoperativnom razdoblju i kod žena i kod muškaraca.

Uvođenje katetera u ženki nije teško. Manipulacija se provodi na kauču ili na ginekološkoj stolici.

Tehnika zahvata je sljedeća: pacijent zauzima udoban položaj na leđima, a zatim savija noge, šireći ih u stranu (Valentinov položaj). Prvo, sestra se diže desno od pacijenta. Antiseptik je vodio spolne organe izvana.

Sljedeći korak je razrijediti 1 i 2 prsta lijeve ruke usana, izlažući otvaranje uretre izvana.

S pincetom morate uzeti gazirni ubrus, prethodno ga navlažiti u otopini povidon-joda. Zatim morate obrisati otvor uretre. Držeći kateter u desnoj ruci, sustav se tretira sterilnim glicerinom. Zatim trebate zgrabiti kateter (poput olovke za pisanje), gurnuti ga u kanal do dubine od oko 10 cm ili dok se ne pojavi prva kap urina.

Spustite slobodni kraj u poseban spremnik. Ako je predviđena dugotrajna uporaba, tretirajte toplom otopinom furatsiline. Nakon ekstrakcije, 200 ml furatsiline treba uvesti u šupljinu mjehura. Budući da je ženska uretra fiziološki kratka i široka, manipulacija upotrebom bilo kojeg tipa katetera je brza i jednostavna.

Kod muškaraca je kateterizacija složen proces. To je zbog fizioloških karakteristika strukture muškog tijela. Uretra kod muškaraca je duža nego kod žena, a često i do 25 cm, u ovom slučaju muška uretra ima 2 kontrakcije, koje su prepreka postavljanju katetera.

U idealnom slučaju, muškarci stavljaju gumene katetere, ali kod nekih bolesti (adenom) osigurava uvođenje tvrdog metalnog katetera. Prije zahvata pacijent je u ugodnom položaju. Medicinsko osoblje nosi sterilne rukavice. Između nogu pacijenta nalazi se instalirana sposobnost prikupljanja mokraće. Svjetlosni pokreti su obrađeni antiseptički genitalije.

Zatim omotajte penis sterilnim maramicama. Sljedeći korak je uhvatiti penis s 3 i 4 prsta lijeve ruke. Povlačeći ga, kožica se spušta. Prvi i drugi prst nježno stisnu i povuku glavu kako bi došli do otvora vanjskog otvora u uretri.

Zatim trebate proširiti glavu penisa što je više moguće okomito na tijelo (ispraviti prednji dio uretre).

Zatim uzmite Foley kateter u desnu ruku i podmažite unutarnji kraj katetera uljem vazelina. Sustav je uhvaćen pincetom na udaljenosti od oko 5 - 6 cm od rupe na boku. Kateter se umeće u uretralni kanal.

Njegov uzastopni napredak praćen je istovremenim povlačenjem penisa.

Pomoću umjerene sile pomaknite kateter dalje u mokraćnu cijev sve dok kraj ne uđe u mokraćni mjehur (dok se ne pojavi urin). Balon se koristi kao trajni kateter. Punjena je (do 5 ml) sterilnom fiziološkom otopinom NaCl. Ako se urin ne izlučuje, kateter se treba isprati prije punjenja balona, ​​kako bi se uvjerio njegov položaj.

Po završetku uvođenja katetera potrebno je vratiti prepucij u prvobitni položaj kako bi se spriječila parafimoza (kada je glava penisa stisnuta pomaknutim prepucijumom). Tada se preporuča povezivanje katetera s posudom za prikupljanje urina. Jednomjednom kateterizacijom, kateter se uklanja prije puštanja cijelog urina.

U isto vrijeme, njegov kraj je čvrsto pritisnut, tako da preostali dio mokraće ispire uretru nakon uklanjanja sustava. Ako se ekstrakcija katetera odloži, ispere se s zagrijanom otopinom furatsilina (500 ml), upotrebom štrcaljke Jané.

Nakon uklanjanja katetera, 200 ml tople otopine furacilina se ubrizgava u šupljinu mjehura kako bi se spriječio razvoj upalnog procesa.

Za kateterizaciju mokraćnog mjehura kod muškaraca i žena karakteriziraju različite komplikacije koje potiču od sljedećih čimbenika:

 • prekršena su pravila asepse i antiseptika;
 • postupak je proveden s pretjeranom silom;
 • medicinsko osoblje prekršilo je algoritam sustava (često tvrdog katetera);
 • Liječnik je proveo nepotpun pregled.

Komplikacije kateterizacije mokraćnog mjehura kod muškaraca i žena, stručnjaci uključuju razvoj infektivnog procesa (uretritis, cistitis); rupture, traume i perforacije mokraćnog kanala.

Ispiranje mjehura provodi se s pogoršanjem cistitisa i gnojnih žarišta. Kamenje se također uklanja na ovaj način tijekom tumorskih procesa.

Za takve manipulacije stručnjaci koriste antiseptička rješenja.

Esmarchova krigla ispunjena je otopinom, a na gumenu cijev pričvršćen je kateter. Aspiracijom, ispiranje uklanja kamenje.

Ako je potrebno, stručnjaci koriste antibiotike. Na kraju manipulacije pacijentu se pokazuje kratak odmor - 40-60 minuta. Ako se nakon manipulacije otkrije infekcija, tada se propisuje laboratorijska dijagnoza.

Ako je potrebno, kompletan pregled pacijenta. Na temelju dobivenih podataka postavlja se dijagnoza, propisuje se učinkovito liječenje.

U slučaju teške infekcije, indicirano je bolničko liječenje.

Jeste li ikada imali problema zbog prostate? Sudeći po tome što čitate ovaj članak - pobjeda nije bila na vašoj strani. I, naravno, iz prve ruke znate što je to:

 • Povećana razdražljivost
 • Poremećeno mokrenje
 • Problemi s montažom

A sada odgovorite na pitanje: odgovara li vam? Je li moguće podnijeti probleme? I koliko ste novca "procurili" u neučinkovito liječenje? To je točno - vrijeme je da se prestane s tim! Slažete li se? Zato smo odlučili objaviti link na savjet glavnog urologa: "Kako se riješiti prostatitisa bez pomoći liječnika, kod kuće?" Pročitajte članak...

Kateterizacija mokraćnog mjehura kod žena (algoritam)


Kateterizacija mokraćnog mjehura kod žena ne uzrokuje nikakve poteškoće. Njegova suština leži u činjenici da se pacijentu ubrizgava kateter u mjehur. Kateter je cjevčica koja je izrađena od gume ili plastike, au nekim slučajevima se koriste i metalni uređaji. Postupak je mnogo lakši nego kod muškaraca, jer ženska uretra ima malu duljinu.

Indikacije za kateterizaciju

Kateterizacija mokraćnog mjehura kod žena je potrebna u takvim slučajevima:

 • liječenje bolesti mjehura;
 • akutno i kronično odgađanje urina;
 • davanje lijeka kao dijagnoza ili terapija;
 • dobivanje urina za laboratorijske analize;
 • otkrivanje rezidualnog urina;
 • upalne bolesti, kao što je cistitis;
 • koma pacijent.

Kako se provodi postupak?

Postoje 2 vrste katetera:

 1. Mekana, izrađena od gume, koja ima izgled fleksibilne cijevi. Duljina se kreće od 25 do 30 cm.
 2. Tvrdi metal koji ima izgled zakrivljene cijevi. Njegova duljina je 12-15 cm.

Često stručnjaci koriste mekani kateter za postupak. Pacijentica bi trebala ležati na leđima, staviti joj jastuk ili valjani ručnik ispod stražnjice, a onda žena raširi noge, malo ih savijajući u koljenima. Na preponama medicinska sestra stavlja kapacitet potreban za skupljanje urina.

Prije zahvata dezinficira ruke, najprije sapunom, a zatim ih obriše medicinskim alkoholom. Žena se ispere toplom otopinom kalijevog permanganata, treba je opustiti. Prije kateterizacije pacijent će trebati psihološku pripremu tako da nema osjećaj straha i tjeskobe.

Nosivši sterilne rukavice, medicinska sestra nježno gura pacijentove stidne usne jednom rukom, a zatim s drugom rukom postupno umeće kateter u otvor mokraćne cijevi. Signal da je ušao u mjehur bit će pojava urina.

Ako se tijekom kateterizacije pojave poteškoće, potrebno je zamijeniti cijev s drugom, koja ima manji promjer. Zatim se pričvršćuje na drenažu.

Nakon što urin prestane izlaziti, medicinska sestra malo pritisne donji dio trbuha kako bi oslobodila ostatak urina.

Ako je kateterizacija bila neophodna za uzimanje urina za sijanje, onda je izlivena u sterilnu epruvetu i zatvorena. Za određivanje razine rezidualnog urina bit će potreban poseban spremnik, koji ima podjelu.

Ako je postupak bio potreban za instalaciju, lijek se ubrizgava u organ, zatim se cijev uklanja.

Ako se cijev ubrizgava za drenažu mjehura, tada se u balon, koji se nalazi na njegovom kraju, ubrizga medicinska otopina.

Za uklanjanje katetera, medicinska sestra izvodi kružne pokrete, zatim uzima loptu, navlaži je u posebno pripremljenu otopinu i njome obrađuje otvor za mokraćnu cijev, a ubrusom uklanja preostalu vlagu. Da biste izbjegli infekciju, morate pažljivo slijediti pravila higijene i koristiti antiseptička sredstva.

Za zahvat nema potrebe za anestezijom. Ako postoji bol, pacijent bi trebao o tome obavijestiti sestru.

Posljedice i komplikacije nakon zahvata

Važno je napomenuti da nakon kateterizacije mokraćnog mjehura žene mogu imati neugodne posljedice.

Prije svega, moguće je oštećenje mjehura ako nije dovoljno napunjeno prije postupka. Kako bi se izbjegla takva neugodna posljedica, prije kateterizacije potrebno je lagano pritisnuti trbuh, gdje se nalazi mjehur.

Ako žena provodi kateterizaciju često, to može izazvati uretralnu groznicu.

Razvija se nakon što štetni mikroorganizmi uđu u krvotok kroz uretru koju je medicinska sestra oštetila instrumentima.

U tom slučaju, temperatura pacijenta raste, dolazi do trovanja. Kako bi se spriječila ova komplikacija, preporuča se ubrizgati otopinu za dezinfekciju u mjehur prije uklanjanja katetera.

Uzroci komplikacija nakon zahvata mogu biti:

 • netočno uvođenje cijevi medicinske sestre u mjehur;
 • nepropisno instaliran kateter;
 • kršenje pravila higijene i neuporabe antiseptika;
 • nedovoljno ispitivanje.

Glavne ozbiljne komplikacije stručnjaka uključuju ozljedu ili rupturu zidova uretre i razvoj bolesti poput cistitisa ili pijelonefritisa.

Problemi s uvođenjem katetera mogu se pojaviti kada pacijent ima patologiju mokraćnih ili reproduktivnih organa.

Kateter katetera: uporaba, kateterizacija mjehura

autor: liječnik subota A.A.

Za kateterizaciju mjehura široko se primjenjuje Foley kateter. To je visokokvalitetna cijev od lateksa s posebnim silikonskim premazom.

Ova kombinacija donosi dvostruku korist činjenici da je na sobnoj temperaturi oštra za praktičnost umetanja katetera u mokraćnu cijev, ali pri unutarnjoj tjelesnoj temperaturi postaje meka i fleksibilna, što smanjuje pacijentovu nelagodu.

Značajke Foley katetera

Kraj katetera, koji će se nalaziti u samom mokraćnom mjehuru, je gluh, ali uz njegov promjer nalaze se 2 drenažne rupe kroz koje se urin uvlači u cijev.

Dalje uzduž cijevi, iza rupa se nalazi balon, koji je u urušenom stanju, ali nakon što prodre u mjehur, naduva se uvođenjem tekućine. Poseban unutarnji ventil sprječava curenje tekućine iz cilindra, sprječavajući njegovo spontano urušavanje.

Na taj način se postiže mehanička fiksacija katetera. Prijelaz cijevi u balon i natrag glatka kako bi se spriječile nepotrebne ozljede.

Drugi kraj katetera, koji je vani, ima nekoliko poteza, obično tri. Jedna od njih namijenjena je za pranje, a druga za ubacivanje raznih otopina u mjehur. Treći se može koristiti za hemostazu, ako je potrebno. Izravno na vanjski kraj katetera stavite na paket, koji se skuplja urinom iz mjehura.

svjedočenje

Foley kateter se koristi u određenim bolestima povezanim sa sužavanjem lumena uretera, što otežava mokrenje.

To mogu biti volumetrijski procesi oko uretera, koji dovode do njegove kompresije, kao i procesa u samom ureteru, u njegovom zidu i lumenu. Onkologija samog uretera, ili organa smještenih blizu njega, sužava njegov lumen.

Adenom prostate stisne ureter na obod, što otežava mokrenje. Ožiljci nakon ozljede ili edematozni zid upaljenog uretera također dovode do sužavanja njegovog promjera.

Stanje pacijenta, koje ne dopušta svjesno kontroliranje procesa mokrenja, također je indikacija za proizvodnju Foley katetera. To može biti koma iz različitih razloga, teški moždani udar, stanja narkotičkog sna tijekom operacija.

Postupak kateterizacije

Tehnika postavljanja katetera je jednostavna. Prvo trebate oprati ruke i ispirati kateter sapunom i toplom vodom. Pacijent mora leći. Zatim morate polako bez oštrih udaraca pomicati kateter kroz kanal s njegovim slijepim krajem.

Nakon što se urin pojavi u kateteru, gurnite ga malo dalje, tako da sam balon dođe do mjehura. Nakon toga, kroz jedan od prolaza na vanjskom kraju katetera, unesite sterilnu vodu pomoću štrcaljke s volumenom dovoljnim za bubrenje balona.

Zatim pričvrstite vrećicu za urin na vanjski kraj. Potrebno je osigurati da je vrećica uvijek ispod razine pojasa kako bi se izbjegla povratna struja mokraće kroz kateter. Detaljnija instalacija katetera u mjehuru može se naći na poveznici.

Za uklanjanje katetera potrebno je povući tekućinu iz cilindra u istoj količini kao što je uvedena. Tek tada povucite cijev.

Postupak kateterizacije mjehura - što je to i kako to ide

Pod kateterizacijom se uvodi kroz uretru katetera u mjehur. Postupak provodi samo specijalist, zbog potrebe za posebnom tehnikom izvršenja.

Strukturne značajke muške uretre ne dopuštaju primjenu tehnike koja se koristi u kateterizaciji mjehura kod žena.

U uretri se mogu razviti patološki procesi različite prirode, uključujući zarazne, neoplastične, traumatske. Kateterizacija se koristi za dijagnozu i liječenje.

Kateter je instaliran:

 • organizirati uklanjanje urina, u slučaju njegove odgode;
 • uzimanje biološkog materijala za laboratorijska istraživanja;
 • davanja lijekova.

Sam postupak je bezbolan i traje oko 15 minuta. Pacijent može osjetiti nelagodu tijekom prvog mokrenja nakon kateterizacije, što je povezano s iritacijom zidova uretre.

Tehnika postupka

Preliminarna priprema za izravno uvođenje katetera je antiseptička obrada otopinom borne kiseline.

Pomoću pamučnog štapića, kožica, glava penisa i otvor mokraćne cijevi tretiraju se tekućinom. Sam kateter se zalije s uljem (vazelin, biljka) ili sterilnim glicerinom.

Pacijent zauzima položaj koji leži na leđima, lagano savijena i širi noge. Medicinski radnik postavlja pisoar u područje pacijentovih stopala.

Liječnik koji vodi postupak drži penis lijevom rukom. Desnom rukom pomoću pincete ili gaznog platna lagano umeće se kateter. Važno je pravilno izračunati napor.

Na putu katetera, koji je postavio čovjek, postoje dvije fiziološke kontrakcije. Približavanje im je određeno otpornošću na daljnje napredovanje cijevi. U ovom trenutku, pacijent mora uzeti do 6 dubokih udisaja, što dovodi do opuštanja glatkih mišića.

Ako je nemoguće uvesti mekani kateter (na primjer, ako pacijent ima adenom prostate, strikturu mokraćne cijevi), postupak treba izvesti iskusni liječnik koji instalira metalni kateter.

Kateter se umeće sve dok ne počne pražnjenje urina. Uklonite epruvetu neposredno prije potpunog uklanjanja tekućine iz mjehura.

Takva mjera opreza povezana je s potrebom za prirodnim prolaskom urina kroz kanal odmah nakon završetka postupka.

Pri uklanjanju katetera ne smije se promatrati nikakav otpor. Cijev se polagano uklanja s laganom rotacijom.

Indikacije i kontraindikacije za

Kateter se ubrizgava, ako je potrebno, kako bi se ispitala prohodnost urinarnog trakta, kako bi se odredio sastav same mokraće, mikroflora mokraćnog mjehura.

Uvođenje katetera neophodno je za pacijente koji se suočavaju s nemogućnošću samopražnjenja mjehura u postoperativnom razdoblju i komi. Među najčešćim indikacijama za postupak su:

 1. Uvođenje lijekova za pranje mjehura. U tom slučaju, nakon uklanjanja urina, kroz kateter se uvodi posebna otopina i zatim se uklanja. Postupak se ponavlja sve dok izvučena tekućina ne postane prozirna.
 2. Akutna urinarna retencija povezana je s promjenama u prostati, samom mjehuru, stvaranju kamenja.
 3. Cistouretrografija ili primjena kontrastnog sredstva.
 4. Postoperativni tretman za uklanjanje mogućih krvnih ugrušaka. Mjere opreza opravdane su samo u slučaju operacije u mokraćnom sustavu.

Kateterizacija mjehura kod muškaraca nije uvijek moguća. Postupak ima brojne kontraindikacije. To uključuje apsces prostate, akutnu upalu prostate, testise i privjeske. Postupak je također zabranjen za akutni cistitis.

Kada se tumor nađe u prostati, specijalist mora provesti dodatne preglede kako bi se utvrdila prihvatljivost kateterizacije na pacijenta.

Mišljenje o nemogućnosti i opasnosti uvođenja katetera u adolescenciji ili djetinjstvu pogrešno je.

Za takve pacijente se daju odgovarajuće epruvete, a postupak se provodi na istom principu kao i odrasla osoba.

Po apsolutnim kontraindikacijama za zahvat stručnjaci također uključuju:

 • anurija;
 • akutni prostatitis;
 • trauma uretre ili mjehura;
 • krv u uretri;
 • prisutnost krvi u skrotumu;
 • prisutnost modrica u perineumu;
 • prijelom penisa;
 • sfinkter uretralnog sfinktera.

Odsustvo kontraindikacija za pacijenta do kateterizacije ne jamči da se nakon njegove provedbe komplikacije neće razviti.

U gotovo svim slučajevima, razvoj komplikacija nakon kateterizacije mjehura kod muškaraca povezan je s kvalitetom liječničkog rada. Pogrešni rezultati uzrokovani su pogreškama u samom postupku, nepoštivanjem pravila asepse, nedostatkom potrebnog pregleda pacijenta.

Među mogućim komplikacijama su:

 1. Hematurija.
 2. Perforacija zidova uretre.
 3. Stiskanje glavića penisa.

Svaka od komplikacija zahtijeva hitnu pomoć urologa. Infekcija koja se prenosi u mokraćni mjehur ili uretru brzo izaziva razvoj pijelonefritisa, cistitisa ili uretritisa. Nakon zahvata pacijentu je potrebno dodatno liječničko liječenje kako bi se osiguralo da nema komplikacija ili započeti pravovremeno liječenje.

Vrste katetera koji se koriste

Kateteri mogu biti jednokratni, što je prikladno kada se koriste za dijagnostičke svrhe ili, ako je potrebno, za provedbu jednog postupka tijekom procesa liječenja.

Za pacijente koji stalno trebaju pomoć pri pražnjenju mjehura, koriste se kateteri za višekratnu upotrebu.

Trajni kateteri ne uzrokuju iritaciju ili patološke procese, pod uvjetom da su u skladu sa svim pravilima za njihovu uporabu i da ih se mora zamijeniti novim svaki mjesec.

Osim razlika u duljini i promjeru, uobičajeno je podijeliti katetere na temelju izvedbenog materijala. Soft kateteri su gumene i silikonske cijevi malog promjera.

Gumeni kateter ima lijevak ili kosi vrh. U slučaju nemogućnosti uvođenja mekane cijevi odnosi se na metalni kateter. Njegovo uvođenje zahtijeva posebnu brigu i obavlja ga samo iskusni stručnjak.

Metalna cijev mora imati blago zaobljenu podlogu.

U procesu kateterizacije kod muškaraca koristi se jedna od sljedećih vrsta katetera:

 • Foleyjev kateter, koji omogućuje dovod tekućine u balon cijevi zbog dodatnog udara uključenog u dizajn;
 • Nelatonov se kateter dokazao za rad s pacijentima kojima je potrebna potvrda dijagnoze ili je registrirana intermitentna kateterizacija mjehura;
 • Trostruki kateter je prije svega potreban za bolesnike s grubom hematurijom zbog prisutnosti nevidljive količine krvi u mokraći zbog svoje funkcije kontinuiranog navodnjavanja mjehura.

Kako se izvodi kateterizacija muškog mjehura?


Kateterizacija muškog mjehura je umetanje katetera u uretru. Kateter se postavlja kroz kanal i izlazi u mjehur. Za ovu manipulaciju koristi se cijev od polivinil klorida, gume, silikona.

Kateterizacija se izvodi kako bi se uklonio sadržaj mjehura. Ako se kod muškaraca provodi dugotrajna kateterizacija mokraćnog mjehura, njezino vrijeme treba dobro pratiti.

Moramo pokušati izvesti postupak za vrijeme dopušteno pravilima, inače se možete bojati raznih komplikacija.

Ako pacijent ne zadovoljava rokove, akutni orhoepididimitis i gnojni uretritis se često razvijaju.

Uvjeti postupka su sljedeći:

 1. Korištenjem Foley katetera od lateksa, postupak može trajati najviše 3-5 dana.
 2. Korištenjem Foley katetera, postupak traje do 14 dana.
 3. Korištenjem katetera s obloženim antiseptičkim premazom od srebra ili impregniranim srebrom - do 30 dana.

U nekim slučajevima, prije nego se cijev ukloni iz kanala, u tijelu se mogu pojaviti upalne promjene (one se nalaze u urinu i krvnim testovima).

Pojavljuju se i gnojni iscjedak, temperatura pacijenta raste, unutar skrotuma počinje bol. U tim slučajevima indicirana je protuupalna terapija.

Ako to ne pomogne smanjiti pojavu upale, najčešće se donosi odluka o uklanjanju katetera.

Ako se nakon uklanjanja katetera proces mokrenja slabo obnavlja, postavlja se pitanje provedbe cistostomije trokara ili punkcije uz pomoć elastične cijevi.

Indikacije za provedbu takvog postupka mogu biti sljedeće okolnosti:

 1. Oštra pojava zadržavanja mokraće.
 2. Početak upale u urinarnom traktu. To može biti pielonefritis.
 3. Postupak pomaže odrediti koliko urina ostaje u mjehuru, ako je uporaba ultrazvuka iz tog razloga nemoguća iz bilo kojeg razloga.
 4. Često se njegova provedba provodi za ubrizgavanje lijekova u mokraćni mjehur.
 5. Može se koristiti kao pomoć u provedbi operacija s anestezijom.
 6. Upotreba kateterizacije pomaže u uklanjanju tekućine iz mjehura kod spinalnih bolesnika s problemima rada zdjeličnih organa. Ova metoda se češće primjenjuje za žene, cistostomija je indicirana kod muškaraca.

Tehnika kateterizacije

Za provođenje kateterizacije mjehura primijenite različite uređaje za projektiranje. Najčešće korišteni tzv. Nelaton kateteri: prikladni su za pojedinačnu i privremenu kateterizaciju.

Ostale jednako popularne aplikacije su Foley kateteri. Mogu se koristiti za dugotrajnu proceduru (od nekoliko sati do nekoliko dana).

Nelaton kateter nema opremu da ga učvrsti u mjehuru.

Ona se provodi unutar uretera kroz kratko vrijeme kako bi se mokraćni mjehur oslobodio urina tijekom iznenadne, nepoželjne odgode ili unošenja lijeka kroz cijev.

Foley kateter ima spremnik na kraju koji pomaže ojačati ga u mjehuru.

Tehnika fazne kateterizacije

Da bi provela ovaj postupak, medicinska sestra posluje prema sljedećoj shemi:

 1. Dobro pere ruke i tretira kožu s otopinom klorheksidina (0,5%).
 2. Dva tretirana katetera postavljena su na sterilnu posudu, a njihovi krajevi su podmazani glicerinom. Tu bi također trebali biti dva komada pamuka natopljena furatsilinom, pinceta, salvete, Janetova šprica, koja sadrži otopinu furatsiline zagrijanu u vodenoj kupelji. Temperatura mora biti + 37-38 ° C. Sve: vate i kateteri, salvete i štrcaljke treba držati u sterilnom stanju.
 3. Sestra koja izvodi postupak ispire pacijenta. Kožu treba tretirati oko otvaranja uretre antiseptičkom smjesom: u tu svrhu koriste se vodena otopina furacilina ili klorheksidina, oktenisept, miramistin. Između nogu pacijenta potrebno je postaviti posudu u kojoj će se sakupljati urin.
 4. Medicinska sestra stavlja medicinske rukavice i ustaje tako da je pacijent s njezine lijeve strane.
 5. Pacijentov penis ispod glave omotava sterilnu tkaninu. To treba održati uz pomoć prstena i srednjih prstiju, a palac i palac - za pomicanje prepucija.
 6. Glava penisa prije zahvata mora se obraditi. U desnu ruku treba uzeti komad vate natopljene furatsilinom i promašiti glavu u smjeru otvaranja uretre.
 7. Posebno sredstvo za sterilizaciju koje sadrži lidokain, klorheksidin se ubrizgava u mokraćnu cijev. To može biti vazelinsko ulje ili otopina glicerina pomiješana s lidokainom.
 8. Sada medicinska sestra uzima pincetu u desnu ruku, uz njegovu pomoć, kateter je uhvaćen na udaljenosti od 5 cm od zaobljenog kraja. Drugi kraj cijevi drži se između prstena i malog prsta.
 9. Kateter se ubacuje s pincetom u dubinu od 5 cm, dok se on mora držati palcem ili kažiprstom, još uvijek zaključavajući glavu. Postepeno pomicanje pincete kroz cijev, ubrizgava se dok se ne pojavi urin. To znači da je kateter dosegnuo cilj, tj. Umetnut je u mjehur. Sada se njegov kraj, koji je vani, šalje u spremnik pripremljen za skupljanje otpuštene tekućine.
 10. Kada se urin prestane izlučivati, u kateter se umeće pripremljena štrcaljka koja se mora napuniti otopinom furatsiline. 100-150 ml furatsilinovogo otopina mora biti umetnuta u mjehur, zatim uklonite štrcaljku i pošaljite kraj cijevi u posudu kako biste uklonili sve iz mjehura.
 11. To ispiranje treba obaviti dok se oslobođena tekućina ne isprazni. Nakon ispiranja katetera nježnim pokretima s laganom rotacijom uklanja se iz uretre. Izvan uretre treba izbrisati vatu natopljenu otopinom za sterilizaciju.

Pazite na sterilnost cijevi: treba je držati oko 20 cm od zaobljenog kraja. Za izvođenje manipulacija koristi se iznimno mekani kateter, bez imenovanja liječnika, takav se postupak ne može provesti.

Kada se postupak provodi za mjerenje volumena ostatka urina, sva tekućina koja se oslobađa iz mjehura iz pladnja se stavlja u mjerni spremnik.

Katkad se kateterizacija provodi kako bi se provela drenaža mjehura. Izvodi se s Foley kateterom.

U balon na kraju kroz ventil sa štrcaljkom bez igle ubrizgava fiziološku otopinu u količini od 3-5 ml. Pisoar je povezan s cijevi.

Kako bi se pripremila za kateterizaciju kako bi se ulijevali lijekovi, izmjeriti volumen preostale tekućine, potrebno je mokriti prije izvođenja postupka. To vam omogućuje donošenje određenih zaključaka o stanju pacijenta. U drugim slučajevima nije potrebna posebna obuka.

Ultrazvuk abdomena: kako se pripremiti za pregled

Dijeta za pielonefritis: Dijeta broj 7, Alkohol, Mineralna voda, Vitamini, Dopuštena hrana, Zabranjena hrana, Kava, Dnevni obrok, Posljedice